Growth Circuit Yönetici Ortağı İlknur İlyaz Gül'ün açılış konuşmasıyla başlayan etkinlik, ekosistemdeki farklı kuruluşların seçtiği girişimlerin bir arada sahne alması açısından önem taşıyordu. Şimdi sahneye çıkma sıralarına göre girişimlerimize bakalım.
Bilkent Cyberpark girişimleri
BirFatura: Farklı pazar yerlerinden e-ticaret yapan KOBİ'lerim tek bir ekrandan tüm işlerini yönetilmesini sağlayan girişim. BirFatura, öncelikli olarak faturalama ve kargo sorununa odaklanmış. Dokuz kişilik bir ekibe sahip olduğunu öğrendiğimiz BirFatura'yı kurucusu İbrahim Bayır tanıttı. Şimdiye kadar pazardaki büyük pazar yerlerinin tamamına entegre olduklarını değinen Bayır, IdeaSoft ve Ticimax gibi pazarın en çok kullanılan e-ticaret yazılımlarına entegre olduklarını belirtti.
2019 yılında küçük veya büyük ölçekte 50 bin e-ticaret yapan işletme olduğu hesapladıklarını paylaşan Bayır, binin üzerinde müşteriye ulaştıklarını ve bu yıl içerisinde 1 milyon TL ciro barajını da aştıklarını paylaştı.
Neurocess: Girişim profesyonel sporcuların antremanlardaki kas performansını ölçmek ve sakatlıkları önceden tespit edebilmek için EMG teknolojileri üzerinden çalışıyor.
Kendi ürettikleri EMG sensörlerle sporcuların antremanlardaki kas durumlarını takip edecek olan girişim, antrenörlere de bu verilere ulaşmalarını ve uyarıları görebilecekleri bir ekran veriyor. Spor kulüplerinin öncelikli olarak hedefine koyan Neurocess, kendi ürettikleri paylaştıkları sensörleri kulüplere ücretsiz veya ücretsize yakın fiyatlarla sunup yıllık bakım ve veri analizleri sunan panel için yıllık üyelik üzerinden ücretlendirmesini yapacak. Şimdiye kadar pek çok spor kulübüyle test aşamasını başarıyla tamamlayan girişim, Hax Accelerator'dan 250 bin dolar almayı başarmış.
Growth Circuit girişimleri
Blok-Z: Enerji dağıtımını merkeziyetsizleştiren blockchain girişimi Blok-Z, smart contract yapılarıyla üretilen enerjinin tüketici ve üretici arasında hızlı anlaşmalarla daha verimli olarak dağıtımını sağlamayı ve pazar oluşturmayı amaçlıyor.
Tüketicilerden herhangi bir ücret almayacak olan girişim, enerji üreticilerinden ve enerji piyasalarındaki diğer satıcılardan aylık ödeme almayı hedefliyor. Şu anda Türkiye pazarı için çalışmalarını sürdüren Blok-Z Kurucu Ortağı Selim Satıcı, Avrupa piyasasının öncelikli hedefinde olduğunu belirtti. Blok-Z Haziran ayında ConsenSys Ventures ve Draper University öncülüğünde bir yatırım turunu tamamlamıştı.
Ollang: Online çeviri hizmetini yapay zeka ile destekleyip profesyonel çevirmenlerle kusursuzlaştırmayı hedefleyen Ollang, çeviri hizmetini hızlı ve düşük ücretli bir çözüm olarak sunuyor. Diğer çeviri servislerinden ekstra olarak videolar için altyazı çevirisi yapabildiklerini paylaşan şirketin CEO'su Ebru Yıldırım, çeviri pazarının ise 2021'de 70 milyar dolara ulaşacağını paylaşıyor. Servis, ücretlendirmesini ise aylık üyelik veya kelime üzerinden ücretlendirerek yapıyor.
Hacettepe Teknokent girişimleri
Tetawood: Mobilya sektörüne yönelik AR çözümleri üreten girişim, mobilya mağazalarının işlerini kolaylaştırmayı hedefliyor. Genel olarak bir mobilya mağazasında evinizin modelinin çizilmesi ve mevcuttaki ürünlerin görsel olarak yerleştirilmesi 10 günü bulurken Tetawood, müşterilerin uygulama içinde listelenen ürünleri kendi evlerinde AR ile yerleştirerek gerçekte nasıl görüneceğini görebilmesini sağlıyor. Uygulama içerisinde listelenen ürün sayısı üzerinden bir ücretlendirmeye giden girişim üç farklı paket ile mobilya mağazalarına hizmet sunuyor.
Winergy: Enerji verimliliği girişimi Winergy, ev içerisindeki elektronik ürünlerin elektrik tüketimlerini ölçümleyerek elektrik harcamalarını azaltmayı hedefliyor. İlk üyelik sırasında 14 tane soruya cevap veren kullanıcı, ev içerisindeki elektrikli ürünleri sisteme giriyor. Winergy kullanım alışkanlıklarını takip ettikten ve yoğun kullanım saatleri ile elektrikin ucuz olduğu saatleri karşılaştırdıktan sonra kullanıcıya faturalarını hafifletmek için önerilerde bulunuyor.
Girişim hedef pazarını Almanya ve Avrupa olarak belirlemiş. Benzer bir alandaki girişimlerden OPower, Oracle tarafından 2016 yılında 532 milyon dolara satın alınmıştı.
İTÜ Çekirdek Girişimleri
Parxlab: Cadde üstü ücretli otoparkların akıllı yönetimini sağlayan girişim, park noktalarına yerleştirdiği sensörlerle de ölçümleme yapabiliyor. Park ücretini uygulama üzerinden kullanıcının da yapabilmesini sağlayan girişim, otopark işletmecileri için şirketlerinin yönetimini kolaylaştırıyor.
Rakiplerine göre otopark işletmecilerinin isteklerine göre esnek olabilmelerini söyleyen Parxlab, 4 milyon TL yatırım almıştı.
Scoutium: genç futbolcular için scouting sektörüne yönelik analiz, bilgi merkezi ve hatta pazar yeri oluşturan girişimde kullanıcılar takip ettikleri futbolcular hakkında elde ettikleri bilgileri ve videoları sisteme giriyor. Futbolcu performansının sistem içerisindeki scoutlar tarafından değerlendirilip notlandığı girişim, menejerlere ve spor klüplerine ücretli üyelikler sunuyor. Şimdiden 100'ün üzerinde futbol klubü ile çalışmayı başarmış olan Scoutium, toplam 3.5 milyon dolar yatırım aldı.
Kworks girişimcileri
Pincident: Akıllı şehirler için, akıllı olay yönetim sistemi olarak tanımlanan girişim, iş kazalarını gerçekleşmeden önleyebilmeyi hedefliyor. İş kazalarının tüm dünyada büyük can ve mal kaybına sebep olduğuna dikkat çeken şirketin Kurucusu ve CEO'su Tolgahan Oysal, olay sırası ve sonrasında da olayın hızla yönetilmesine yönelik çalışmaların da platform üzerinden yönetilebildiğini aktardı. Şu anda birkaç pilot projede kullanılan girişim, önümüzdeki yıl 200'den fazla kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor.
Diner: Artırılmış gerçeklik tabanlı restoran ve menü keşif uygulaması olan Diner, yemekleri AR ile masanıza getiriyor. Etrafınızdaki restoranların menülerindeki yiyecekleri uygulama üzerinden evinizde masanıza yansıtabildiğiniz girişim, mekan seçimi konusunda bir adım öne çıkıyor. Restoranlara aylık üyelik modeli sunan Diner, ayrıca yine restoranlar için öne çıkarma reklamları ve ürün yerleştirme gibi gelir modelleri üzerinde çalışıyor. Şu ana kadar 13 restoran ile çalıştıklarını paylaşan şirketin kurucu ortağı Uğur Yekta Başak, admin arayüzlerinin yakında yayınlanacağını ilk uygulamanın ise şu anda test aşamasında olduğu aktardı.
LabsOut girişimleri
InfraDynamics: Berkeley Üniversitesi'nde eğitimlerini tamamlamış iki girişimci tarafından kurulan InfraDynamics, kanser tedavisi kullanılmak için ışıkla aktifleşen ilaçlar üretiyor. Deri kanseri özelinde çalışmaların bulunduğunu belirten şirketin kurucusu Dr. Görkem Günbaş, ERC'den 1.5 milyon euro destek almayı başardıklarını da paylaştı.
Nanovatif: Giyilebilir nanoteknoloji üreten girişim aktif ve pasif ısıcılar kullanarak her çeşit giyim ürününe entegre olabiliyor. Seri üretimine henüz başlamayan girişim, ağırlıklı olarak spor tutkunlarına ve zor hava şartlarında çalışanlara yönelik ürünler üretiyor. Tek şarj ile sekiz saate ürünlerinin çalışabildiğini belirten girişimin kurucuları, bu özellikleriyle diğer rakiplerinden ayrıldıklarını belirtiyor.
Etkinlikte sunumu gerçekleştiren Nanovatif kurucusu ve CEO'su Prof. Dr. H. Emrah Ünalan, ekibi genişletmek ve seri üretime başlayabilmek için 1 milyon dolar aradıklarını paylaştı. Girişim şu ana kadar 200 sipariş teslim etmiş ve yıllık 10 bin ürüne çıkmak için yatırımcı arıyor.
TİM / TEB Girişim Evi girişimleri
Wordego: Geçtiğimiz aylarda Keiretsu Forum'dan aldığı yatırım ile dikkatleri üzerine çeken Wordrego, tam kapsamlı bir reklam teknolojileri sunmayı hedefliyor. Programatik reklam reklam çözümü Wordego ADX ve e-ticaret sitelerine yönelik kişiselleştirilebilir reklam çözümleri sunan ürünleri Sotext'in özelliklerini katılımcılarla paylaşan şirketin kurucu ortağı ve CEO'su Okan Erol, son olarak blockchain tabanlı reklam servis edecekleri yeni ürünleri Wordego Blockchain ADX'i kısaca anlattı.
Macro Rec: Sinema sektörüne yönelik kamera sistemlerine özel hareketli modüller üreten şirket, mobil uygulama desteğiyle birlikten ürünlerini uzaktan kontrol edilebilir hale getirmiş. Tamamı mobil uygulama üzerinden kontrol edilebilen hareketli kamera modülleri üreten girişim, prodüksiyon firmalarına ürünlerini satmayı hedefliyor. Modüle bağlı kamera ağırlığını 12 kilograma kadar yükselttiklerini belirten girişimin kurucuları, bu özelliğiyle rakiplerinin neredeyse üç kat fazla ağırlıkları kaldırabildiklerini paylaştı.
Türk Telekom Pilot girişimleri
Optiyol: Filolar için yapay zeka desteğiyle akıllı rota hesaplama çözümleri sunan girişim, B2C ticaretin artmasıyla teslim sorunlarının farklı bir aşamaya geldiğini ve talep noktalarının artması yüzünden rota optimizasyonlarına her zamandan fazla ihtiyaç duyulduğunu aktardı. Araç tipine, hava durumuna ve trafik durumuna göre rota optimizasyonu yapabilen Optiyol, Horoz Lojistik tarafından SaaS modeliyle 2019 yılı başından beri yıllık 2.5 milyon ev teslimatının optimizasyonu için canlı olarak kullanılmaya başlamış. Yapılan karşılaştırmalara göre araç, yakıt ve sürücü maliyetlerinin azaltılması ve müşteri memnuniyeti artışı ile yıllık 1 milyon dolarlık bir kazanç bekleniyor.
Monday Hero: Mobil uygulama geliştiriciler için tasarımı koda dönüştürebilen online bir ide gibi çalışabilen SaaS girişimi Monday Hero'nun bir diğer öne çıkan özelliği ise yazılımcı ve tasarımcıların bir arada aynı proje üzerinde çalışabilmesi. Ekip ve proje sayısına göre farklı fiyatlamaları olan girişimin yatırım arayışı bulunuyor.
University4Society girişimleri
Uniqgene; Etkinlikte sahne alan en farklı girişimlerden biri olan Uniqgene, hangi spora yatkın olduğunuzu belirlemek için genetik testler gerçekleştiriyor. Bireylerin hangi spor alanında potansiyeli olduğu belirlemek adına testler yapan girişimin kitini web sitesi üzerinden sipariş veriyorsunuz. Sonrasında örnekleri girişimine kargoluyorsunuz ve bir süre sonra size özel hazırlanmış raporunuz elinize ulaştırılıyor.
Route Pack; gezginler için hem bir para kazanma yolu hem de bir rehber uygulaması olarak tanımlanabilecek girişim, sesli rehber ve rota paylaşımı yapılıyor. Uygulamaya yüklenen sesli rehberler üzerinden gelir elde eden seyahat meraklıları, seyahatlerine yönelik deneyimlerini de platforma yükleyebiliyorlar.
Webrazzi Arena girişimleri
HoloNext: Artırılmış gerçeklik alanında uygulama ve çözümler üreten girişim, 3 boyutlu web editörü ve uygulamasıyla birlikte firmaların ellerinde 3D çizimleri bulunan ürünleri hızlıca artırılmış gerçeklikle buluşturmalarını sağlıyor. Rakiplerine göre en büyük artısı 3D editörü olan Holonext, gelecekte makine öğrenmesini kullanarak normal fotoğrafları platforma yüklenerek 3D modellere dönüştürülmesine yönelik çalıştıklarını da paylaştı.
2023 yılında AR pazarının 75 milyara ulaşacağını paylaşan Holonext kurucu ortağı Güven Çelikkaya, AR pazarının oyun tarafından çok e-ticaret tarafının büyümenin olacağını katılımcılara aktardı.
AppNava: Mobil oyun ekosisteminde oyunların sadece %1'inin yaşamını sürdürebildiğini belirten AppNava kurucu ortağı Damla Dokuzoğlu, sunumunda kendi çözümleriyle mobil oyun geliştiricilerinin kullanıcı davranışlarını veri odaklı modellerle analiz ederecek doğru aksiyonları geliştirmesinin kolaylaştığını aktardı. 70 milyar dolar büyüklüğündeki mobil oyun pazarında giderek daralan başarı oranına önemli katkı sağlayabilecek AppNava, yaşam boyu müşteri değerininin (user life time value) artırılması noktasına odaklanıyor.
Workup Girişimleri
Agrovisio: Tarımdaki %40'a varan oranlarla dalgalanan fiyat değişimlerinden tüccarların minimum oranda etkilenmesi için uydu görüntüleri ve yerel ekiplerle ekim alanlarının durumunu sürekli olarak takip ettiklerini aktaran girişimin kurucu ortağı Osman Baytaroğlu, firmaların alırken kazanmasını istediklerini belirtti. Cargill ile yaptıkları çalışmayla %10 fayda sağladıklarını belirten Baytaroğlu, takip ettikleri alanları artırmak ve ekiplerini büyütmek için yatırım arayışında olduklarını paylaştı.
PCI Checklist; Kredi kartı verisi taşıyan işletmeler için gerçek zamanlı güvenlik kontrolü yapan bir SaaS girişimi olan PCI Checklist'in kurucu ortağı Kıvanç Harputlu; ana hedeflerinin bankalar veya ödeme sistemleri sağlayan yapılardan daha çok e-ticaret siteleri ve küçük işletmelerin güvenlik kontrollerini yaptıklarını aktardı. Bankalar ve ödeme sistemleri üzerinden hiçbir entegrasyona gerek olmadan çalışan PCI Checklist, üye işyerlerinin güvenlik kontrollerini gerçek zamanlı olarak tararken sitelerin üzerine ekstra bir yoğunluğa ve erişim problemine sebep olmadan gerekli kontrolleri yapabiliyor.
YFYİ girişimleri
SafeTech: Son 20 yılda konuşulan bir kıyamet günü senaryosu olan hackerların hayati tesislere / servislere saldırma ihtimaline karşı hayata geçen bir güvenlik ürünü olan OT Shield, Scada mimarisini kullanan tesislerini güvenlik sorunlarını engelliyor. Yapay zeka destekli bir ürün olan OT Shield, saldırıyı erkenden fark ederek güvenlik ağı üzerinde gerekli önlemleri alarak ilgili birimlerin bilgilendirilmesi şeklinde çalışıyor.
2017'de Tübitak desteğiyle birlikte Ankara'da hayata geçen girişim İngiltere üzerinden küresel açılımını yapmış ve Mercedes Benz, Cisco ve Schneider gibi markalarla test denemelerine başlamış / başlayacak.
SFM Yazılım: Makine üretimi yapan KOBİ'lerin hızlı ve isabetli maliyet hesabı yapabilmesini sağlayan girişim, makine öğrenimini kullanarak KOBİ'lerin yanlış anlaşmalar yapmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Bu yıl içerisinde üretim yapan1500 KOBİ'nin kapanmak zorunda kaldığı belirten girişimin Kurucu Ortağı ve CEO'su Ersan Turan, makine öğrenimi modellerinin gelişmesiyle birlikte farklı sektörlerde de aynı başarı oranıyla maliyet hesabı yapabileceklerini aktardı.
Koç Sistem, Logo ve Globalpiyasa gibi iş ortaklarıyla ürünlerini ilk aşamada piyasaya sunduklarını belirten Turan, 100 bin dolarlık çekirdek yatırıma ihtiyaçları olduğunu belirtti.
Z-Garage girişimleri
Oyna: Spor yapmak isteyen ancak yeterli motivasyonu olmayan kişilerin %54'ünün spor arkadaşı aradığı tezi üzerinden yola çıkan bir girişim olan Oyna; spor tesislerini ulaşılabilir kılmayı amaçlıyor. İçerisinde farklı tesisler için (halı saha vb.) rezervasyon hizmeti de sunan girişim, mekan sahipleri için de reklam çözümleri sunuyor. Ankara'da 40'tan fazla tesisle el sıkıştıklarını belirten girişimde, ortak takım oluşturma takıma oyuncu bulmak için topluluk aksiyonlarıyla kullanıcıları çekmeye çalışacak. Uygulamanın Şubat 2020'de açılması planlanıyor.
Hetra: Ortak çalışma alanları, kütüphane, sosyal tesis gibi alanların yönetilmesi için geliştirilmiş bir SaaS çözümü olan Hetra, wifi ve giriş bilgileri kullanılarak kullanım bilgileri, boşluk oranları gibi veriler üzerinden mekan sorumlularının sağlıklı verilere ulaşmasını sağlıyor. Anlık doluluk bilgisi ve rezervasyon yönetimi gibi özellikleri de bulunan girişim şu anda ODTÜ kütüphanesinde test ediliyor. Girişimin 30 bin dolarlık tohum yatırım arayışı bulunuyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap