Türk Telekom ile anlaşan Google, sunucularını Türkiye'ye getiriyor

ABD'li teknoloji devi Google, dün Türk Telekom ile anlaşma imzaladı.
Türk Telekom ile anlaşan Google, sunucularını Türkiye'ye getiriyor

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre ABD'li teknoloji devi Google, dün Türk Telekom ile anlaşma imzaladı. Hatırlayacaksınız, geçtiğimiz günlerde ortaya bir iddia atılmıştı. Bu iddiada Google'ın Türkiye'deki Android cihazlara destek vermeyi kesebileceği bilgisi yer almıştı. Hemen akabinde ise iddianın asılsız olduğu, Google tarafından Android cihazların bu durumdan etkinlenmeyeceği açıklaması paylaşılmıştı. Necdet Çalışkan'ın haberine göre geçen ay Facebook'un sunucularını Türkiye'ye getirmek için çalışmalara başlayan Türk Telekom, şimdi de Google ile anlaşmaya vardı. 

Google sunucuları 8 ayrı merkeze kurulacak

Türk Telekom ve Google'ın 16 Aralık Pazartesi günü anlaşma imzaladığı öğrenildi. Yapılan bu anlaşmayla Google'ın sunucularının Türkiye'ye geleceği iddia edildi. Şu anda teknik inceleme çalışmalarının yürütüldüğünü, ilk etapta 8 ayrı merkeze Google sunucularının kurulacağını belirtelim. Türk Telekom'un trafik yönetimi yaptığı 8 ayrı merkezdeki kurulum çalışmaları 2020'de başlayacak. 

Anlaşmaya göre Google'ın Türkiye'deki internet trafiğinin 2020 yılında yüzde 50'si Türkiye'de kurulacak olan sunuculardan yönetilecek ve bu oran 2020 sonrasında yüzde 80'e çıkarılacak. Sunucuların Türkiye'ye getirilme sürecinin Google'ın Rekabet Kurumu ile yaşadığı son Android lisans krizinden etkinlenmediği de edinilen bilgiler arasında yer alıyor. 

Türkiye'deki Facebook trafiğinin yüzde 60'ı Türkiye'deki sunuculardan

Türkiye'deki internet kullanıcılarının Facebook'un servislerine daha hızlı ve daha yüksek kalitede ulaşabilmesi amacıyla Facebook'un sunucuları Türk Telekom'un İstanbul Ataköy merkezi üzerinden devreye alınmaya başlanmıştı. Bu kapsamda Google'da olduğu gibi Facebook için de 8 merkezde sunucu kurulumu gerçekleştirilecek. Şu anda Türkiye'deki kullanıcılarının Facebook trafiğinin yüzde 60'ı Türkiye içindeki sunuculardan elde ediliyor. 

Faydaları neler?

Habere göre Facebook ve Google trafiğinin Türkiye'deki sunuculardan elde edilmesinin avantajları da bulunuyor. Buna göre kullanıcılar daha az gecikme hissedecek, bu platformların servislerine daha hızlı ulaşabilecek. Yurt dışı kaynaklı siber saldırılardaki riskler azaltılacak. Sonuç olarak Türkiye'deki kullanıcı bilgileri daha az oranda dışarıya çıkmış olacak.

Kaynak: Habertürk

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.