Duymaya sıkça alıştığımız 3D yazıcı teknolojisi ve günümüz sanayisine ettiği etki artık tartışılmaz. 3D yazıcılarla yapılan şeylere artık şaşırmayı bırakmış durumdayız. Fakat 3D yazıcıların hayatımıza adaptasyonu ve markaların bu teknolojiye duydukları ilgi, karşımıza daha elle tutulur örnekler çıkmasına vesile oluyor.
Lüks İtalyan otomobil üreticisi Lamborghini'nin bu alanda 3D yazıcı girişimi Carbon ile attığı adımlar da takip edilmeye değer. İlk olarak Lamborghini'nin SUV modeli Urus ile başlayan projeden memnun kalınmış olacak ki, Carbon tarafından gelen bir duyuru ile iki şirket arasında anlaşmanın kapsamının genişletildiği duyuruldu.
Carbon ve Lamborghini arasında yapılan ilk anlaşmayla birlikte, Carbon 3D yazıcılar aracılığıyla Lamborghini Urus'un yakıt tankı kapağı ve hava kanalının klipsleri üretilebilir duruma gelmişti. Bir otomobili bir araya getiren binlerce parçayı düşündüğümüzde gerçekten hiçbir şey. Ancak 3D yazıcı olan teknolojisine olan güven açısından ilk bebek adımları atılmış olmuştu. Şu anda devam eden ve genişleten anlaşma ile, Lamborghini'nin 3D yazıcıyla üretilebilen parçaları başka modellerinde de devreye sokması gündeme geliyor.
Carbon'un, 2020 yılında yollara çıkması beklenen Lamborghini'nin hybrid spor otomobili Sián FKP 37'nin kokpitinde yer alacak olan hava deliklerinin gövdesi 3D yazıcı aracılığıyla üretilecek. Merkez ve yanlarda bulunan bu hava menfezlerinin imalatı Carbon'un 3D yazıcıları aracılığıyla yapılabilecek.
Lamborghini yetkililerinin verdiği demeçlere bakılırsa, bu parçaların üretimi ve standartlarından oldukça memnun oldukları göze çarpıyor. Performans ve teknolojiden ödün vermeyen bir marka olan Lamborghini'nin ince eleyip sık dokuduğunu ve hata payı bırakmadıklarını düşünürsek, diğer otomobil üreticilerinin de 3D yazıcı ile üretilen yedek parça konusunda adımlar atacağını tahmin etmemiz mümkün.
2016 yılında 81 milyon dolar yatırım alan Carbon, sadece otomotiv alanında değil diğer sektörlere de verdiği hizmetlerle biliniyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Adidas ile anlaşan şirket, diş yapımı ve diğer endüstriyel ürün imalat süreçlerinde de rol almak istiyor. 2013 yılında Dr. Joseph DeSimone tarafından kurulan şirketin, bugün 14 farklı ülkeden müşterisi olduğunu ve 500'den fazla çalışana sahip olduğunun da altını son olarak çizelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap