Netflix yeni içerikler için 2 milyar dolar borca giriyor

Netflix, 3. çeyrek raporunda beklentilerin üzerinde bir performans göstermiş olsa da, Disney+, Apple+, NBCU HBO Max ve Quibi ile rekabeti sürdürebilmek için içerik yatırımına ihtiyaç duyuyor.
Netflix yeni içerikler için 2 milyar dolar borca giriyor

Netflix, daha fazla içerik yatırımı yapmak için bu yıl bir kez daha 2 milyar dolar borca giriyor. 2 milyar dolarlık içerik yatırımı kapsamında şirket, orijinal programların üretimi, içerik satın alması ve içerik odağında diğer yatırımlara odaklanacak.

Bu yeni gelişmeyi bugün hissedarlarıyla paylaşan Netflix'in hisseleri açıklamanın ardından küçük bir düşüş yaşadı. 2017 yılından bu yana şirketin içerik yatırımı için borca girdiğini düşünürsek, açıklamayla birlikte hisse değerinde düşüş yaşanması oldukça şaşırtıcı. 

Bunun yanı sıra geçtiğimiz hafta 2019'un üçüncü çeyrek mali raporunu yayınlayan Netflix'in, beklentilerin üstünde bir kazanç tablosu ortaya koyduğunu hatırlatmakta fayda var. şirketin kazancı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31 artarak 5,24 milyar dolara ulaşırken, öngörülen 5,25 milyar dolarlık kazanca da ciddi anlamda yakındı. Şirketin 1.07 dolar olması öngörülen hisse başı kazancını 1.47 dolara taşıdığını belirtelim. 

Her ne kadar Netflix 3. çeyrek raporunda beklentilerin üzerinde bir performans göstermiş olsa da, şirketin ciddi bir rekabet ile karşı karşıya olduğunu hatırlatmakta fayda var. 

Söz konusu çocuklu aileler olduğunda Disney+ ile rekabet eden şirket, diğer taraftan Apple+, NBCU'nun yeni ürünü Peacock, HBO Max ve Jeffrey Katzenberg'in mobil odaklı ürünü Quibi ile rekabet ediyor. Pazardaki diğer yeni hizmetlerin tek başına Netflix kadar güçlü olduğunu söylemek pek mümkün değil ancak her bir markanın kullanıcı tabanındaki genişleme, Netflix'in kullanıcı tabanından ciddi bir daralma yaratıyor.

Hatırlarsanız şirket, 2019 ikinci çeyrek raporunda 2011'den bu yana ilk kez ABD abonelerinde kayıp yaşamıştı. İkinci çeyrekte ABD'de yaklaşık 130 bin abone kaybeden şirket, globalede ise platforma 5 milyon kullanıcı ekleyeceğini öngördükten sonra yalnızca 2,7 milyon global kullanıcı kazanmıştı. 

Netflix'in bu rekabet karşısında güçlü durabilmesini sağlayan en büyük etkenin içerikler olduğunu söylemek mümkün. Şirketin içerik bütçesi ise oldukça yüksek. Kar - zarar bütçesinde içerik harcamalarına 10 milyar dolar ayıran Netflix, içeriklere nakit olarak 15 milyar dolar harcıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.