SAASPASS: Dinamik pazarda rakiplerin odaklanmadığı fırsatlara yoğunlaş

SAASPASS, 2014 yılında kurulan bir kurumsal kimlik ve erişim yönetimi (identity & access management) şirketi. Kurucularından Selahaddin, Glocal Podcast’in ilk sezonunun son bölümünde konuğum oldu. Mobil erişim, çok ofisli şirket yapıları ve bulut uygulamaların artması ile çok hızlı büyüyen bir pazarda, rakiplerine göre aldığı pozisyonlamayı konuştuk.
SAASPASS: Dinamik pazarda rakiplerin odaklanmadığı fırsatlara yoğunlaş

SAASPASS, 2014 yılında kurulan bir kurumsal kimlik ve erişim yönetimi (identity & access management) şirketi. Tek bir şifre ile bir sürü uygulamaya giriş, kompleks kurumsal yetkilendirme izinlerinin yönetimi, donanım entegrasyonları ve çok faktörlü kimlik doğrulaması sağlayan şirket, Visa, Boeing ve NASA gibi firmalarla çalışmakta.

SAASPASS kurucularından Selahaddin, Glocal Podcast’in ilk sezonunun son bölümünde konuğum oldu. Mobil erişim, çok ofisli şirket yapıları ve bulut uygulamaların artması ile çok hızlı büyüyen bir pazarda, rakiplerine göre aldığı pozisyonlamayı konuştuk. 

Strateji ile şekillenen ürün kararları

Kurumsal güvenliği merkeze koyan SAASPASS, kurumların kullandıkları yazılımlara farklı aşamalarda erişim izinlerinin yönetilebilmesini sağlıyor. Ekip büyüdükçe ve kullanılan yazılımlar arttıkça daha da karmaşıklaşan bu süreci olabildiğince kolay bir hale getirmeyi hedefleyen şirket, aslında birçok firmanın manuel yöntemler ve excel ile tasarladığı sürecin merkezine yerleşmek istiyor. 

Selahaddin’e göre bir CEO’nun görevi, direk ürün yapmak olmasa da, ürün etrafındaki her şey ve ürün vizyonuna karar vermek olmalı. Müşterilerin ihtiyaçlarını, problemleri ve partnerleri de iyi anlayarak, müşteriye dokunan her noktayı özümsemek, aslında strateji oluşturmanın ilk adımı. Geliştirdiği yatay platform ve entegrasyonlar ile SAASPASS, rakipleri ve değişen pazar dinamiklerini de göz önüne alarak, gözardı edilen alanlara yoğunlaştı.

Kendinden çok rakipleri tanımanın önemi

Tek şifreli giriş, kimlik doğrulama, yetkilendirme yönetimi ve bütün bunları API’ler aracılığı ile yazılımcıların kullanımına sunma, SAASPASS’ı farklı taraflardan çeşitli rakipler ile karşı karşıya getiriyor. Bu rakiplerin tümü ile değer zincirinin farklı noktalarında işbirliğine giden şirket, bir platform stratejisi ile büyümesini sürdürüyor. Bu rakiplerin gelişimleri, odaklandıkları segmentleri ve ürünlerini derinden inceleyen Selahaddin, SAASPASS’ın vizyonunu da bunlara göre şekillendiriyor.

Tek bir şifre ile birçok erişim yetkilendirme tarafında ana rakibi, borsada 15 Milyar Dolar değere sahip olan Okta. Okta, 6 bin web uygulamasına uygun düzenlenmiş şifre seçeneği sunarken, SAASPASS’ta ise bu rakam 100 bin. Bazı kurumsal hesaplarda, birden fazla çalışanın tek bir hesapta giriş yapması gerekliliğinin de farkına varan SAASPASS, rakiplerinin geliştiremediği bu ürünü de geliştirdi.

Çok faktörlü kimlik doğrulama pazarında ise ana rakip, 121 Milyon Dolar yatırım aldıktan sonra 2.3 Milyar Dolara Cisco’ya satılan Duo. Özellikle kurumsal firmaların kendi iç kullanımları için düşünüldüğünde ön plana çıkan şirketin 1,100 SAML entegrasyonuna karşılık, SAASPASS 1,700 entegrasyon sunuyor. Entegrasyon sayısında az da olsa önde olan SAASPASS, asıl farklılaşmayı ise doğrulama tarafında mobil ve bilgisayar dışında sunduğu farklı donanımlar ile beraber çalışan yöntemler ile sağlıyor.

SAASPASS’ın yazılımcılara odaklanan ve farklı geliştiricilerin de SAASPASS ürünlerini kullanmasını sağlayan fonksiyonları da mevcut. Burada ise Authy ile rekabete girdiğini söylemek mümkün. Peki ama daha fazla entegrasyonun son müşteriye çok daha fazla faydası var mıdır?

"Kullanılan uygulamaların hızla artması ve çoklu ofis yapıları, yetkilendirme yönetiminin ve güvenliğin önemini arttırdı. Yaptığımız entegrasyonlar ile üst düzey yönetimi kolaylaştırdık ve özellikle yöneticiler için 10x daha iyi bir ürün haline geldik." - Selahaddin

Kısıtlı kaynağa rağmen rakiplerden üstün ürün nasıl olabilir?

Rakiplerinin yüzlerce milyon dolar yatırım almasına rağmen, SAASPASS bu yola girmedi. İlk günden itibaren müşteri ve ürün odağını kaybetmeyen şirket, rakipleri sahip oldukları finansman gücü ile sorunlara saldırırken, teknolojiyi ön planda tuttu. 

Binlerce SAML entegrasyonu ve 60 binden fazla uygulamaya uyumlu şifre seçeneği sunmayı başaran şirket için bunların tümünü geliştirmek ve ayakta tutabilmek de büyük bir uğraştı. Rakipleri aldıkları yatırım sayesinde, ellerindeki ekipleri ile bu süreçleri yönetme yoluna gitti. SAASPASS ise geliştirdiği makine öğrenimi ile hem şifre geliştirme hem de otomatik testler ile bunları ayakta tutma süreçlerini otomatize etti. Bu geniş ürün kapsamının geliştirilebilmesi ve yönetilmesini sağlayan ölçeklenebilirlik de beraberinde geldi.

"Tüm icatlar ihtiyaçtan doğar." - Selahaddin

Pazarın büyümesi, SAASPASS’ın konumlanabileceği yeni alanlar açtı

Müşterilere benzer servis veren birçok kurumsal bulut yazılım firması olsa da, bunların eski yazılımlar ile piyasada olması, bu sıcak alana girmelerini engelliyor. Aynı dönemde, binlerce SaaS uygulaması ortaya çıkarken, 250-300 çalışanı olan orta ölçekteki bir firma bile 70’ten fazla bulut yazılımını kullanır duruma geldi. Bu problemin geometrik olarak büyümesi, çalışan bazında yönetim ve denetimin zorluğunu da katlayarak arttırdı. 

Bu kadar dinamik bir pazardaki ilk oyunculardan biri olmak, SAASPASS’ın dev rakiplerinden farklılaşabilmek için fırsatı oldu. Platform yapısı, gelişmiş entegrasyonları, işbirlikleri ve geliştirici odaklı stratejisi ile SAASPASS kendini konumlandırabileceği bir alan da yaratmış oldu.

Gözardı edilen alanları domine etme stratejisi meyve verdi

Güvenlik ihlallerinin büyük çoğunluğunun kimlik ve şifre kopyalama kaynaklı olması da aslında problemin ne hızla büyüdüğünü gösteriyor. Yüz binden fazla SaaS şirketi ve bir çok b2c şirketinin de benzer ihtiyaçlarının olması, SAASPASS’ı geliştiricilerin ihtiyaçlarını da giderecek bir yapı sürmeye itti.

SAASPASS farklı ürünlerin içine gömülme özelliği ile net bir farklılaşma yarattı. Platform oyunu da oynayan şirket, çalışan yetkilendirme pazarında değer zincirinde önüne ve arkasında yer alan, hatta SAASPASS’ın ürünün bir parçasını sunan, firmalarla da tam entegrasyon yaptı. Rakipler ile de beraber çalışabilmesi, yine şirketi diğerlerinden ayıran bir özellik oldu. 

SAASPASS birçok fuara katılarak sektörde adından söz ettirmeyi başardı. Google, Salesforce, Office365 gibi büyük oyuncular ile işbirlikleri kurmayı beceren şirket, bu firmaların müşterilerine de kusursuz kimlik ve erişim yönetme özelliği sundu.

Pazar da fırsat da büyümeye devam ediyor

SAASPASS da henüz erken aşamadan çoklu ofis yapısına bürünmüş bir şirket. Amerika, Londra, Kuala Lumpur, Singapur ve İstanbul’daki ofislerinden dağınık bir şirket yapısı kuran Selahaddin, (SAASPASS gibi) uzaktan çalışmayı kolaylaştıran çözümler ile bu yapıyı etkili şekilde kullandığını ve en iyi yeteneğe ulaşabileceğini anlatıyor.

Geçmişte çok büyük kurumsal firmaların kimlik yönetimine ihtiyacı olurken, artık 5-10 çalışanı olan bir firma bile sürecin komplike oluşu ve güvenlik sakıncaları sebebiyle bu yola giriyor. Ping’in borsaya açılması da pazarın ne kadar sıcak olduğunu gösteriyor. Fırsat artık eskisinden de daha büyük ve SAASPASS da en son Salesforce’un Chief Information Security Officer’ı İzak’ı ekibe dahil ederek, ekibi daha da güçlendirdi. Belki de yatırım alıp büyüklere kafa tutmak için artık doğru zaman…

“Kimlik yönetimi ihtiyacında bir patlama yaşanıyor. SAASPASS geliştirdiği teknoloji ile bu çözümleri demokratize ederek, tabana yayma uğraşında. Önümüzdeki yıllarda sadece Fortune 500’ın değil, tüm firmaların bunları benimseyeceğine eminim." - Selahaddin

Son olarak Glocal'ın bölümlerinin SpotifyApple PodcastsGoogle PodcastsAnchor.fmOvercastRadio Public'ten dinlenebileceğini de hatırlatalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.