Naspers'ın CEO'su SoftBank karşılaştırmalarına cevap verdi

Naspers'ın bir fon olmadığını hatırlatan van Dijk, SoftBank gibi birçok farklı alanda yapılan agresif yatırımların yerine bildikleri işe gerektiğinde 20 yıllık yatırımlar yaptığını dile getirdi.
Naspers'ın CEO'su SoftBank karşılaştırmalarına cevap verdi

Son yıllarda dijital ticari şirketler için önemli bir yatırımcı olarak konumlanan Naspers'ın CEO'su Bob van Dijk,şirketin Japonya merkezli yatırımcı SoftBank ile karşılaştırılmasına karşı açıklamalarda bulundu. 

Her iki şirketinde dünya çapında yatırımları bulunduğunu hatırlatalım. 90'dan fazla ülkede yatırım yapan Naspers, Softbank'in aksine şirketlere büyük miktarda yatırım yapmaktan çekinmiyor. Bu anlamda Naspers'ın bundan birkaç yıl önce LetGo'ya 100 milyon dolar yatırım yapması dikkat çekmişti. Naspers'ın maddi yatırımın ötesinde şirketleri büyümesi ve yeni pazarlara açılması için de desteklediğini belirtelim.

Yine de Naspers'ın SoftBank ile karşılaştırılmasının nedeninin Çin merkezli şirketlere yaptığı erken dönem yatırımlar olduğunu söyleyebiliriz. SoftBank, şu anda Çin'in dev şirketi haline gelmiş olan Alibaba'ya yaptığı yatırım ile öne çıkarken, Naspers ise yine Çin merkezli teknoloji devi Tencent'e yaptığı yatırım ile dikkat çekiyor. 

Bu noktada hem Softbank'in Alibaba'daki hisselerinin hem de Naspers'ın Tencent'teki yüzde 31'lik hissesinin 100 milyar dolar değerlemenin üzerine ulaştığını söylemekte fayda var. 

Tüm bu benzerliklere rağmen van Dijk, Softbank ve Naspers karşılaştırılmasının artık durması gerektiğini söyledi. Naspers'ın Softbank'ten çok farklı olduğunu vurgulayan CEO, teknolojik girişimlere daha agresif bir biçimde yatırım yapmak için Vision Fund benzeri bir fon oluşturmayın düşünmediklerini de dile getirdi. 

SoftBank'in CEO'su ve ekibinden birçok kişiyle tanıştığını söyleyen van Dijk, SoftBank'in eşi benzeri görülmemiş işler yaptığını ve endüstride büyük bir etkisinin bulunduğunu belirtti. Öte yandan Naspers'ın bir fon olmadığını hatırlatan van Dijk, bir Holding olarak gerektiğinde 20 yıllık yatırımlar yaptığını ifade etti. Van Dijk, bu nedenle yatırım yaptığı şirketlere karşı uzun vadeli bir yaklaşıma sahip olduklarını da sözlerine ekledi. 

Başarılı CEO, özellikle geçtiğimiz yıllarda 5 milyar dolarlık yatırım yaptığı yemek siparişi alanında bu yaklaşımın önemli olduğunu belirtirken, bu sektördeki yatırımlarının yakın gelecekte kara dönüşmeyeceğinin farkında olduğunu da belirtmeyi ihmal etmedi. 

SoftBank'in çok geniş çapta yatırımlar yaptığını ifade eden van Dijk, Naspers'ın ise daha hedef odaklı yatırımları tercih ettiğini dile getirdi. Van Dijk bu konuda şöyle konuştu: 

Gerçekten bildiğimiz işlere yatırım yapıyoruz. Uzmanlık kazanmak ve ardından büyümek şimdiye kadar bize en iyi hizmet eden yol oldu. Ancak bu kapsamda anlamadığım şeyler için 100 milyar dolar harcayamadık. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.