Bankacılar, Facebook'un kripto parası Libra'nın bir tehdit olduğunu düşünüyor

Fed, bazı büyük bankalara Facebook'un dijital parası Libra hakkındaki görüşünü sorduğunda aldığı yanıt Libra'yı sevmedikleri yönünde oldu.
Bankacılar, Facebook'un kripto parası Libra'nın bir tehdit olduğunu düşünüyor

Facebook'un geçtiğimiz haziran ayında tanıttığı ve bir anda popüler olan kripto para birimi Libra, tanıtıldığı günden beri çeşitli spekülasyonların kaynağı olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın hakkında sert eleştirilerde bulunduğu Libra, G7 ülkeleri tarafından da eleştirildi ve akabinde G7 ülkeleri, dijital para birimleri için sıkı düzenlemeler yapılmasını istedi.

Şimdiyse ülkelerin yanında büyük bankaların da Libra'dan hoşnut olmadıkları ortaya çıktı. Fed, bazı büyük bankalara Facebook'un dijital parası Libra hakkındaki görüşünü sorduğunda aldığı yanıt Libra'yı sevmedikleri yönünde oldu. Fed'in danışmanlık aldığı bankacılar Facebook'un dijital parası Libra'nın parasal bir tehdit olduğunu düşünüyor. Fed'in bu ayki Danışma Konseyi toplantısının tutanaklarına göre bankacılar, Facebook onaylı finansal piyasalar dışında dijital bir parasal ekosistemin diğer bir deyişle "gölge bankacılık" sistemi yarattığını söylüyor.

Bankacılar, tüketicilerin Libra'yı benimsedikçe daha fazla mevduat platform üzerine geçebileceğini ve likiditeyi azaltacağını söylüyor. Sonrasında ise bu geçişin krediler ve yatırım hizmetlerine genişleyebileceklerini de belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell ve Başkan Yardımcısı Randal Quarles, Facebook'un dijital parasının piyasaya sürülmesi durumunda yüksek denetim standartlarıyla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunmuştu. Kongre üyeleri de benzer şekilde karşıt görüşlerini açıkladılar. Avrupa'da ise bazı regülatörler Libra fikrini neredeyse tamamen reddetti. Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, bu ay başında devletin bağımsızlığının temel bir parçasının para basma olduğunu, özel şirketlerin bunu yapmasına izin vermeyeceklerini söylemişti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.