Dijitalleşen müzik dinleme alışkanlığı ile popüler şarkıların süresi de kısaldı

Müzik listelerinde, 2009'da ilk sırada olan şarkı ile 2019'da ilk sırada olan şarkı arasında 38 saniyelik bir fark bulunuyor.
Dijitalleşen müzik dinleme alışkanlığı ile popüler şarkıların süresi de kısaldı

Music Week dergisinin yaptığı araştırmaya göre internetten müzik dinlemek şarkıların süresinde de gözle görülür kısalmalara neden oldu. Müzik listelerinde, 2009'da ilk sırada olan şarkı ile 2019'da ilk sırada olan şarkı arasında 38 saniyelik bir fark bulunuyor. Üstelik kısalmalar bununla da sınırlı kalmıyor. Eskiden şarkılar ortalama olarak 10 dakikalara yakınken şu anda 2-3 dakikalık şarkılar en popüler şarkılar haline geliyor.

Dijitalle değişen müzik dinleme alışkanlıkları

Aslında bunun nedeni için değişen müzik dinleme alışkanlıklarına göz atmak lazım. Dijitalden önce, hatta MP3 çalarlar bile hayatımıza girmeden önce müzik dinlemek gerçekten özveri gerektiren bir işti. Özellikle Walkman, Discman vb. muhtelif cihazlarla, stabil olmadığımız zamanlarda müzik dinlemek için birden fazla kaset ya da CD'yi yanımızda taşımamız gerekiyordu. CD, kaset ya da plakların hepsi için ayrı ayrı cihazlara ihtiyaç duyuluyordu. Ancak önce MP3 çalarlar, sonra da telefonlarımızın birer müzik çalara dönüşmesiyle bu ihtiyaç ortadan kaybolmaya başladı. Şimdi ise dijital müzik platformlarının devri ve durum böyle olunca dinleme alışkanlıklarında da çeşitli farklılıklar görülüyor.

Albümün yerini single ve EP aldı

En başta albüm dinleme sürelerinin kısaldığını söyleyebiliriz. Artık kimse, gerçekten ilgilenmiyorsa, bir albümü açıp baştan sona dinlemiyor. Genellikle çalma listeleri açılıyor ve "biraz ondan, biraz bundan" felsefesiyle müzik dinlemek yaygınlaşıyor. Zaten müzisyenler de farklı bir yöntem izlemiyor. Bundan 20 yıl önce single ve EP kavramı o kadar yaygın değilken artık albümlerden ziyade bunlara önem verildiğini görüyoruz. Bunlar doğal olarak şarkı sürelerine de etki ediyor. İnsanların hem dinleme hem de izleme konusunda sabrı oldukça azaldığı için de kısa süreli olan daha avantajlı konuma geliyor.

Müzik sektörünün dayatması mı?

Music Week'in haberinde, dünya çapında listelere giren Lil Nas X'in şarkısı Old Town Road'un 1 dakika 52 saniye sürdüğü belirtiliyor. Bunun nedenin de dinleyicilerin şarkıyı beğenmedikleri anda bir sonraki şarkıya geçme dürtüsünün önüne geçecek yapıda bir şarkı olduğu aktarılıyor. Zaten kişi şarkıyı beğenip beğenmediğini anlayana kadar şarkı bitiyor ve dinlenme sayıları artmış oluyor. Kısacası bu duruma müzik sektörünün minik oyunları diyebiliriz. Ancak bu tabii ki tüm chart'ların değişmesine neden oluyor. Zira derginin yaptığı araştırmaya göre bu yazın en popüler şarkılarının ortalama süresi 3 dakika 4 saniye oldu. Bunun 10 yıl önceye kıyasla 38 saniye daha kısa bir ortalama olduğunu yeniden belirtelim.

1992'de yayımlansa da 2009'da tekrardan listelere giren Rage Against The Machine'in en popüler şarkısı Killing in the Name'in nakaratı, şarkının başlangıcından beş dakika sonra başlıyordu. Bu yılın bir numarasına yerleşen en uzun şarkı ise 3 dakika 39 saniyeydi.

Gelecekte neler olacak?

Kısa ve uzun şarkılar tabii ki her dönemde vardı. Sadece Pink Floyd'un 1977 tarihli albümü Animals'a bakmak bile bunu kanıtlıyor. İlk şarkı 1 dakika 24 saniye iken, bir sonraki şarkının 17 dakika 5 saniye olduğunu görebiliyoruz. Zaten söz konusu olan hangi şarkının hangi dönemde popülaritesinin artmış olması ve sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Kısa ve uzun şarkılar her dönemde mevcut olsa da dijital müzik platformlarının sunduğu hizmetle günümüzde popüler olan artık kısa şarkılar. Gelecek dönemde dinleme alışkanlıkları elbette yeniden değişecektir, ancak hangi yöne evrileceği konusunda hepimizin beklemesi gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.