Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) öncülüğünde gerçekleştirilen Uluslararası Etki Hızlandırma Programı SKA (Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları) Etki Hızlandırıcı programının demo day'i geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ilişkin çözümler üzerinde çalışan girişimleri hızlandırmayı hedefleyen bir kamu-özel sektör ortaklığı olan SKA Etki Hızlandırıcı’nın Demo Day'i 13 Eylül 2019 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti. UNDP ve T.C. Dışişleri Bakanlığı tarafından başlatılan SKA Etki Hızlandırıcı’nın kurucu ortakları arasında Bill ve Melinda Gates Vakfı, WFP, Eczacıbaşı Holding ve Limak Holding yer alıyor.
Demo Day'de Türkiye, Hollanda, ABD, Ürdün, Filistin, Hindistan, Kenya ve Ruanda’dan 9 girişim, 3 ay süren hızlandırıcı programı boyunca geliştirdikleri ürünlerini, uluslararası etki yatırımcılarının yanı sıra potansiyel kamu ve özel sektör ortaklarından oluşan seçkin bir kitleye sundu.
SKA Etki Hızlandırıcı’nın Demo Day'inde sahne alan 9 girişim
change:WATER Labs (ABD): Atıkları yüzde 90 oranında agresif biçimde küçülten iThrone adında bir tuvalet geliştiren change:WATER Labs, geliştirdiği teknoloji sayesinde atık toplama maliyeti, hacim ve sıklığını büyük ölçüde azaltmayı hedefliyor.
AKYAS (Ürdün): Herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde kurulabilen, dışkıda bulunan patojenleri (3 gün içinde) dezenfekte ederek hastalık bulaşmasını önleyen komple sanitasyon sistemini kullanıcılara sunan AKYAS, insanlara güvenli ve makul fiyatlı sanitasyon çözümleri sunmayı hedefliyor.
Blue Filter (Filistin): Girişim, kimyasal katkı maddeleri veya enerji kullanmaksızın nitratlar ve diğer zararlı maddelerin sudan arıtılması için doğal filtre üretiyor.
GARV Toilets (Hindistan): Yeterince hizmet verilmeyen yoğun nüfuslu topluluklara entegre WASH çözümleri sağlayan girişim, imha edilemez, akıllı ve yapısal olarak taşınabilir umumi tuvaletin geliştirilmesi üzerine çalışıyor.
Nepser (Türkiye): Nepser, enerji tüketimi olmadan atıksu arıtımına odaklanmış bir şirket. Ürünü, sadece doğa ve suyun gücünü kullanıyor.
Gravity (Kenya): Güvenli dijital cüzdanda güvenilir dijital kimlik bilgilerini herkesin alabileceği, saklayabileceği ve yönetebileceği “bulut” platformu sağlayan Gravity, çözümleri, tedarikçi, yardımcı hizmetler ve ödeme sağlayıcılardan gelen verileri kullanmak suretiyle, küçük işletmelerin daha ucuz krediye ulaşmasına katkı sağlıyor.
Sertifier (Türkiye): Kullanıcıların (örneğin üniversiteler, STK’lar, firma-içi eğitime gerek duyan özel sektör şirketleri vs.) akıllı sertifika ve açık rozetleri tasarlaması, dağıtması ve depolamasını sağlayan bir web uygulaması.
Tykn (Hollanda): Temelde bir dijital kimlik platformu olarak hizmet veren Tykn, kamu ve özel kuruluşların dijital kimlik vermelerini ve doğrulamalarını sağlıyor.
ZAKA ID (İngiltere ve Ruanda): Dijital ve fiziksel hizmetlere derhal ve güvenli biçimde erişim ihtiyacı duyan bireylere yardım eden girişim, bunu yapmak için, müşterilerin kendi kimlik bilgilerini proaktif biçimde oluşturma, saklama ve kullanmalarına yardım eden güvenli mobil uygulama sağlıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap