Takasbank'tan blockchain tabanlı yeni nesil transfer servisi: BiGA projesi

Tamamen altının değerine endeksli bir transfer altyapı sistemi olan BiGA projesi, adını “Bir Gram Altın” ifadesinin kısaltmasından alıyor.
Takasbank'tan blockchain tabanlı yeni nesil transfer servisi: BiGA projesi

Türk Lirasıyla teminatlandırılmış stabil kripto para birimi olan BiLira'dan geçtiğimiz Temmuz ayında sizlere bahsetmiştik. Bugün ise kendi değeri olmayan, tamamen altının değerine endeksli bir transfer altyapı sistemi olan BiGA projesi ile karşınızdayız.

Altına endeksli blockchain tabanlı transfer servisi

Takasbank'ın blockchain tabanlı yeni nesil transfer servisi olarak kullanıma sunulan BiGA projesi, fiziksel dayanağı olan, regülasyona uyumlu, maksimum gizlilik ve güvenlik sağlayan blockchain tabanlı altın transfer altyapı platformu olarak hizmet veriyor.

BİGA'nın adını "Bir Gram Altın" ifadesinin kısaltmasından aldığını da ekleyelim. BiGA kullanılarak geliştirilecek ödeme sistemleri altyapıları BiGA’da tanımlanacak değerin (altın, gümüş, para birimleri) gerçek değerlerini temsil etmeye devam edecek.

BiGA projesinin amacı yüzde yüz fiziki karşılığı Borsa İstanbul kasalarında Takasbank adına mislen saklamaya alınmış, standartları belirli olan kaydi altının blockchain teknolojileri kullanılarak transfer işlemlerinin yapılmasıdır. 2018 yılında başlayan BiGA projesi, çalışma kapsamında Altın Transfer Sistemi üyesi bankalardan Albaraka Türk, Garanti BBVA, Kuveyt Türk, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ile ortaklaşa yapılan testler ile sistemin yetkinliği teyit etti.

Tamamlanan proje ile platform üzerinde yapılan transfer işlemleri için tam mahremiyet sağlanmış, ayrıca işlemin tarafları dışında bir otorite tarafından da izlenebileceği bir altyapı oluşturulmuştur. Şu an için BİGA'nın henüz son kullanıcıların kullanımına açılmadığını da ekleyelim. Ancak projenin ilerleyen fazlarında öncelikli olarak bankalar veya aracı kurumlar üzerinden hesap açılması yöntemiyle BiGA alım-satım-transfer işlemlerinin yapılması planlanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.