Countly, sayısız rakibin bulunduğu analitik alanında kendine yer bulmayı başardı ve hızlı büyümesini sürdürüyor. Rakiplerin ihtiyaçları ve öncelikleri doğrultusunda ürünün rakiplerden farklı tanımlamaya çalışan şirket, dağınık takım yapısı, open source stratejisi ve yatırım almadan ilerlemesi ile göze çarpıyor.
Kurucularından Onur Alp, Glocal Podcast’in 7. bölümünde konuğum oldu ve kendisi ile Countly’nin rakiplerinden farklılaştığı noktaları konuştuk.
Tam ihtiyaçlarınızı karşılayan analitik aracı
İhtiyaçlara göre özelleştirme noktasında sınırlı çözümler sunan Mixpanel ($77M yatırım), Localytics ($70M yatırım) ve Flurry ($75M yatırım) gibi rakiplerinin aksine, Countly esnek yapılı, eklenti tabanlı ve ihtiyaçlara yönelik özelleştirilebilen bir sisteme sahip. Rakipleri, ölçebilmek adına ürünlerini standardize ederek, büyük kurumların farklı isteklerine cevap vermez iken, Countly bu büyük kurumları hedefleyerek yola çıktı. Bu kapsamda kurumların içeride geliştirdikleri çözümlerini rakip olarak belirleyen şirket, finansman yarışı ile pazardaki marjları da aşağı çeken rakiplerinden apayrı bir yola sapmış oldu.
Mobil cihazlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldukça, özellikle bu büyük firmalar için bireysel kullanıcı verisi ve bunun analitiği ile ilgili ihtiyaçlar da aynı şekilde arttı. Countly, kurumların bu komplike ihtiyaçlarına yönetlik pozisyonlanmasını ilk günden belirledi: arzuladığınız ürün analitiği.
Veri sahipliği ve tam kontrol
Countly’nin tüm rakipleri, dünyanın farklı köşelerinde bulut üzerinden analitik hizmeti sağlamaktadır. Fakat Countly, hedeflediği büyük işletmelerin, kullanıcı verileri üzerindeki kontrolü ve yetkiyi bütünüyle başka bir şirkete vermek konusundaki çekimserliklerinin farkındaydı. Veri gizliliği ve güvenlik kaygılarının da arttığı bu dönemde, Countly hak sahibine tam veri kontrolü ve sahipliğini verebilmeyi hedef edindi. Bu farkındalık ile hem bulut hem on-prem olarak kurulabilen bir analitik servisini hayata geçirdi.
Rakiplerin ulaşması zor pazar segmentleri
Countly’nin esneklik ve güvenliğe özel olarak odaklanması, bir süredir kendi iç araçlarını oluşturmak için kaynak harcayan kurumsal müşterilerle iyi bir ilişkiye girmesini sağladı. Ürünü için en uygun pazarı bulmak amacıyla suları test eden Countly, daha sonra hassas verilerle ilgilenen 3 endüstriye odaklanmaya karar verdi: finans, telekomünikasyon ve sağlık. Açık kaynaklı ürünün gücü ve komünite desteği de, henüz bu kuruluşlar ile ilk temas kurulurken önemli bir rol oynadı.
Satın alımlar ve bütçeler düşünüldüğünde, analitik pazarı denildiğinde ilk akla Amerika geliyor. Fakat özellikle GDPR ile veri gizliliği konusunda katı düzenlemeler getiren Avrupa Birliği, özellikle Countly için rekabetin kolay giremediği ilgi çekici bir pazar haline geldi. Avrupa’da büyümeye devam eden Countly, uluslararası arenada varlık gösterdikten sonra ancak geçen sene Türkiye operasyonlarına başladı. Bu esnada Çin’i de deneyen şirket, yerel rekabet ile başa çıkamadı.
Türkiye asla küçük bir pazar değil. Fakat yine de burada satış yapmadan önce uluslararası arenada varlığımızı göstermek istedik - Onur Alp
Open source stratejisi ve validasyon
Açık kaynak ilk günden beri Countly’nin iş planının ortasında yer alıyordu. Tipik açık kaynaklı şirketlerden farklı olarak, Countly yalnızca destek ve profesyonel hizmetler satmaya değil, geniş kapsamlı özelliklere sahip ticari ürünler ile para kazanmaya odaklandı.
Ücretsiz versiyon ise içerikleri, dokümantasyonu, forumlar ve hatta Github’da 4,000 yıldızı ile, daha fazla kişiye ulaşmak, marka algısı yaratmak ve organik büyümeti körüklemek için oldukça başarılıydı.
Open source sonradan karar verdiğimiz bir şey değildi. Kompleks analitik ihtiyaçlarını, ölçekli bir şekilde çözebilmek için ilk günden açık kaynak başladık. - Onur Alp
Developer stratejisi ve white-label
Kapsamlı ve esnek platformu ile Countly, ürünün başkaları tarafından da değişiklikler yapılarak, müşteriye kurulmasına izin verdi. Geliştirici araçlarına da kaynak ayıran şirket, firmaların son kullanıcılara sunmak istedikleri analitik ürünlerini, geliştirme zamanı ve bütçesinin çok daha altında, Countly’yi kendi ürünleri içerisine gömerek karşılamasını sağladı.
Entegrasyonlara açık yapısı, API dokümantasyonu ve açık kaynak stratejisi sayesinde Countly üzerinde istedikleri eklentileri yapabilen yazılımcılar, Countly’nin doğal birer kullanıcısı ve hatta satıcısı haline geldi.
Vizyonumuz, en iyi eklentilere sahip, oldukça esnek ve gelişmiş bir platform olarak, analitik dünyasının Wordpress'i olmak. - Onur Alp
Partner ağı ve işbirlikleri
Bulut tabanlı geleneksel bir SaaS ürünü olarak yapılandırılmayan Countly, müşterilerin ihtiyaçlarına özel özellikler geliştirecek, kurulum ve bakım süreçlerini de üzerine alacak ortaklık yapılarına yöneldi. Bu partnerleri teşvik etmek adına bir düzen de oturan şirket, esnek platformu üzerinde geliştirme yapabilecek ve ürünü satarak çift taraflı fayda sağlayacak işbirlikleri tasarladı.
Mixpanel gibi diğer SaaS rakiplerinin de partner ağı olmasına rağmen, ürün ile birlikte verilen hizmetlerin ve geliştirmelerin çok daha kısıtlı oluşu, bu ortaklara yalnızca satış üzerinden bir pay bırakabiliyor. Countly’de ise bu ortaklar müşterileri adına ürün geliştirmenin yanında, ürünü kendi sunucusuna alabilir ve Countly üzerindeki eklentileri de farklı firmalara satılabilir.
Dağınık ekip ve esnek organizasyon yapısı
Açık kaynak stratejisi, dünyanın dört bir yanından tutkuyla projeye katkı sağlamak isteyen mühendisleri çekmek için de bir mıknatısa dönüştü. Bu geliştiriciler ile yakın ilişkiler içerisinde olan Countly, bunlardan bir kısmını da tam zamanlı ekibine dahil etti.
Farklı işletim sistemlerine, ürünlere ve cihaz tiplerine tam uyum sağlamak isteyen şirket, bu mimariyi geliştirecek en uygun adayları farklı bölgelerden bularak, şirketin merkezinden uzak, dağınık şekilde çalışan, esnek bir organizasyon yapısı kurdu.
Biz en iyi yetenekli kişiyi bulup, işe alabiliyoruz. Nerede yaşadığı önemli değil. Bu kişi her yerden olabilir. - Onur Alp
Bootstrapping ve çıkış stratejisi
Rakiplerinin aksine Countly fonlardan büyük yatırımlar alıp, fiyatını aşağıya çekerek pazarı domine etme yarışına girmedi. Bu sayede iş dinamiklerini oturtan, sayısız kez pivot eden ve büyüme hızını da kendi kontrolü altında tutan şirket, ürün pazar uyumunu yakaladığı ve fırsat maliyetinin büyüdüğü bu doğru zamanda yatırım almaya sıcak bakıyor.
Yapay zeka teknolojileri ile verilere erişim her zamankinden daha önemli bir hale gelirken, analitik şirketleri de her zamankinden daha hızlı büyümeye devam ediyor. Kurumsal yazılımlara odaklanan şirketlerin tümü, bazen yalnızca veriye erişmek için, şirket satın almaları yapıyorlar ve veri akış kanallarına sahip olmayı hedefliyorlar. Google’ın $2.6 Milyara Looker’ı satın alması, Salesforce’un ise $15.7 Milyara Tableau’yu satın alması, bu yazının yazıldığı Mayıs ayından bugüne bu trendi kanıtlar nitelikte.
Countly de üzerindeki veri çeşitliliği, güçlü ve esnek ürünü, açık kaynak sayesinde yarattığı komünite ve kullanıcı davranışı analizi odağı sayesinde böyle bir satın alma için potansiyel bir hedef haline gelebilir.
İrili ufaklı bir sürü oyuncu bu alanda satın almalar yapacak. Fakat biz bu dünyanın Wordpress’i olmak istiyoruz. - Onur Alp
Son olarak Glocal'ın bölümlerinin Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor.fm, Overcast, Radio Public'ten dinlenebileceğini de hatırlatalım.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap