Facebook FTC cezasının ardından etiketleme özelliğini değiştirdi

FTC anlaşması kapsamında Facebook yüz tanıma yazılımını kullanmak için açık bir şekilde kullanıcıların iznini almak zorunda kaldı.
Facebook FTC cezasının ardından etiketleme özelliğini değiştirdi

Federal Ticaret Komisyonu'na ödediği 5 milyar dolarlık cezanın ardından Facebook en baştan beri ne çıkan özelliklerinden biri olan etiketleme özelliğini değiştirdi. Salı gününden itibaren yapılan bu değişiklik sayesinde Facebook artık kullanıcılara yüklenen fotoğraflarda arkadaşlarını etiketlemeyi önermeyecek. 

Yapılan değişikilik kapsamında yalnızca Facebook'un yüz tanıma seçeneğini tercih etmiş olan kullanıcılar içinde yer almış olabilecekleri fotoğraflarla ilgili etiketleme önerileriyle karşılaşacak. Etiketlerin fotoğraflara onay verdiğiniz takdirde ekleneceğini de belirtelim. 

Şimdiye kadar Facebook'a bir fotoğraf yüklediğinizde sosyal ağ otomatik olarak fotoğraftaki arkadaşlarınızı etiketlemenizi öneriyordu. Fotoğraflar üzerinde kullanılan yüz tanıma teknolojisi Cambridge Analytica krizi ve GDPR yaptırımları esnasında da eleştirilere konu olmuştu. 

Bu değişiklikle birlikte Facebook kullanıcıları tanıyabilen bir yazılımı otomatik olarak kullanmak yerine kontrolü kullanıcılara devrediyor. Bunda FTC anlaşmasının rolü de göz ardı edilemez. Zira anlaşmaya göre para cezasının yanı sıra Facebook herhangi bir "gizlilik politikası", "veri politikası", "haklar ve sorumluluk bildirimi" sayfası veya benzeri bir belgeden ayrı olarak, herhangi bir yüz tanıma yazılımı kullanımını "açıkça ve dikkat çekici bir şekilde"  tebliğ etmek zorunda bırakıldı.

Kısacası Facebook artık yüz tanıma yazılımını kullanmak için açık bir şekilde kullanıcıların iznini almak durumunda. Eğer bu yazılımı kullanmayı kabul ettiyseniz, Facebook'un topladığı verileri fotoğraf etiketleme ve kimlik koruma için kullandığını belirtelim. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.