Mobil sayfa hızınız, site trafiğinize olumsuz etkide bulunabilir

Görüntüleme rakamlarınızda artış yaşarken, organik trafiğinizde düşüş görüyorsanız mobil site hızınızı iyileştirmeniz gerekiyor olabilir.
Mobil sayfa hızınız, site trafiğinize olumsuz etkide bulunabilir

İçeriğinizi güncel tutmak ve backlink profilinizi gözden geçirmek gibi konulara dikkat etseniz dahi görüntüleme rakamlarınızda artış yaşarken, organik trafiğinizde düşüş görmeniz olası. Zira mobil sitenizin hızı düşükse bu durum, site trafiğinizi olumsuz yönde etkileyebilir. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Hız Güncellemesini duyuran Google, bu yeni güncellemenin sadece kullanıcılarına en yavaş deneyimi sunan siteleri etkileyeceğini belirtmişti. İndekslemelerin mobili önceliklendirerek yapıldığını düşünürsek Google'ın sitenizin sıralamasını mobil deneyime göre sıraladığını söylemek mümkün.

 Yavaş yüklenen sitelerin belirlendiği bu güncelleme kapsamında,Google'ın ortaya koyduğu çok yavaş siteler kriteri de birçok kişi için belirsizliğini koruyor. Bu noktada sizlere yardımcı olabilecek araç ve yöntemlere birlikte göz atalım. 

Sitenizi PageSpeed Insights'ta test edin

Tıpkı Chrome User Experience Report ve Lighthouse gibi PageSpeed Insights da sitenizin hızını iyileştirmek için yararlanabileceğiniz araçlar arasında yer alıyor. Ancak PageSpeed Insights diğer araçlardan farklı olarak basit kullanımı ve kıt puanlarıyla öne çıkıyor. Yani eğer PageSpeed Insights'ta iyi bir puana sahipseniz, diğer çevrimiçi test aralarında da kolaylıkla iyi bir sonuç alabilirsiniz. 

Öte yandan Google'ın yavaşlık konusunda belli bir kritere sahip olmaması hemen hemen herkes için kafa karıştırıcı olabiliyor. Zira istisnai olsa dahi PageSpeed Insights puanları tek rakama düştüğü halde trafiği zarar görmeyen siteler de mevcut. Yine de PageSpeed Insights puanınız kırkın altındaysa veya tek rakamlı puanlarda seyrediyorsa, sitenizi hızlandırmak için çalışmaya başlamanız gerekiyor.

Trafiğinizdeki düşüşün sayfa hızınız ile ilişkili olduğunu nasıl tespit edersiniz?

Öncelikle en az beş rakibinizin web sitesini PageSpeed'de test edin. Test sonucunda çıkan puanları not edin ve henüz farkına varmamış olabileceğiniz yeni rakiplerinizi keşfedin. Bu arada yapacağınız testleri günün farklı saatlerinde uygulamanızı tavsiye ederiz. Zira geceleri sunuculardaki iş yükü daha az olduğu için daha yüksek puanlar elde edilebiliyor. 

Sonraki adımda PageSpeed'de test ettiğiniz rakip siteleri SEMrush, Ahrefs veya Spyfu gibi trafik tahmin araçlarına ekleyerek sitelerin iki yıllık yükseliş grafiğini kaydedin. 

Son olarak önemli SEO metriklerinin yanı sıra alan adı otoritesi, sayfa başına kelime sayısı ve arama motoru sonuç sayfasında çıkan sayfaların linklerini bir araya getirdiğiniz bir döküman oluşturun. Böylece hem ölçümlemeleri yakından takip edebilir hem de trafik düşüşünün neden gerçekleştiğini tespit edebilirsiniz. 

Bu arada mobil sayfa hızınızın trafik düşüşü ile ilişkili olup olmadığını anlayabilmek adına en iyi performans gösteren sayfalarınızı teker teker gözden geçirmeniz gerektiğini de belirtelim. 

Mobil sayfa hızınızı iyileştirmenin yolları

Eğer yaptığınız bu çalışmanın sonucunda yaşadığınız trafik düşüşünün mobil sayfa hızınız ile ilişkili olduğunu görürseniz, bu durumu değiştirmek için birkaç yöntem uygulayabilirsiniz. 

İlk olarak sitenizdeki Sliderları kaldırmanızda fayda var. Sayfalardaki görselleri kaydırmanızı sağlayan Sliderlar aslında sitenizdeki başlıca hız düşüren elementlerden biri. Sayfanızdaki sliderı kapatıp mobil hızınızı ölçerek, sliderın sitenize ne seviyede zarar verdiğini gözlemleyebilirsiniz. Kimi zaman bazı site sahip sadece sliderı kapatarak iki rakamlı puanlara erişebiliyor. 

Slider yerine tek bir görsel seçerek üzerine bir metin şablonu uygulayabilirsiniz. İmkanlarınız müsaitse, aşamalı bir ortamda çalışarak canlı sitenizi etkilemeden hız iyileştirmelerini test edebilirsiniz.

Deneyebileceğiniz bir diğer yöntem ise yeni nesil görsel formatlarını kullanmak. Zira Google, kullanıcılara JPEG 2000, JPEG XR ve WebP gibi en güncel görsel formatları kullanmalarını tavsiye ediyor. Daha kaliteli olan bu formatlar eski görsel formatlara kıyasla veri açısından daha sıkışmış halde oluyor. Bu sayede de daha hızlı yükleniyor. Bu arada WebP formatının Safari'de desteklenmediğini söylemekte fayda var. 

Son olarak kullanılmayan takip kodlarını kaldırmanızın faydalı olacağını söyleyelim.  takip kodlarını kullanmak genellikle dijital pazarlamacıların sıkça tercih ettiği bir ölçümleme yönetemi. Ancak kullanılan bu kodlar genellikle işlevin yitirdikten sonra kaldırılmıyor. Bu da takip kodlarının birikmesine ve sayfa yüklenmesi esnasında ekstra bir yük olarak konumlanmasına yol açıyor. 

Bu basit yönlemleri kullanarak mobil sayfa hızınızda iyileşme sağlayabilirsiniz. Ancak trafiğinizde düzenli bir düşüş göremeye devam ederseniz, sitenizi yeniden mercek altına almanızı tavsiye ederiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.