Google sayfa yüklenme hızını mobil arama sonuçlarına yansıtacak

Google sayfa yüklenme hızını mobil arama sonuçlarına yansıtacak

Google dün web sitelerin mobil arama sonuçlarında yer almasına dair büyük bir değişim yapacağını duyurdu. Şirket artık bir web sitesinin Google sayfa değerini hesaplarken sayfa hızını da göz önünde bulunduruyor.

Google'ın "Hız Güncellemesi" adını verdiği bu değişim Temmuz 2018'den itibaren web sayfalarının Google sayfa değerini etkileyecek. Çok yavaş sitelerin ise Google sayfa değeri düşecek.

Arama sonuçlarında yukarıda çıkmak için önemli bir faktör haline gelecek olan hız, yine de sonuçları etkileyen tek faktör olmayacak. Dolayısıyla bazı şartlar altında yavaş web sitelerinin de arama sonuçlarında yukarıda çıkması mümkün. Örneğin yapılan aramanın konusuyla ilgili içerik yavaş bir sitede yer almasına rağmen diğer sayfalardaki içeriklerden daha alakalıysa, o sayfayı arama sonuçlarının en başında görebilirsiniz.

Google bu güncellemenin kullanıcılara en yavaş deneyimi sunan sayfaları  ve sorguların yüzdesinin sadece küçük bir kısmını etkileyeceğini söylüyor.

Sitedeki hız aslında Google'ın bir süredir öncelikleri arasında. İlk olarak 2016 yılının Şubat ayında AMP siteleri öne çıkaran şirket, 2016 Nisan ayında ise AMP sayfalarını Google News'ta belirgin bir konuma getirdi. Yakın zamanda sitelerdeki index'e mobil aramalarda öncelik tanıyan Google, bu yaklaşımıyla web yayıncılarını aynı içeriği mobilde de yayınlamaya zorladı.

Bu hız güncellemesinin ise yukarıda bahsettiğimiz üzere sitedeki web ve mobil içeriklerinin uyuşmasıyla ya da AMP kullanımıyla pek bir ilgisi yok. Bu güncellemede genel sayfa performansına bakan Google, sitenin mobilde arama yapan kullanıcılara iyi bir deneyim sunmasını amaçlıyor diyebiliriz.

Web yayıncılara bu konuda henüz bağımsız bir araç önerisinde bulunmayan şirket, yine de yayıncıları site performansı ile ilgili bir çok kaynağa yönlendiriyor. Eğer siz de bu güncelleme odağında sitenizde değişiklikler yapmak isterseniz, Chrome User Experience Report, Lighthouse ve PageSpeed Insights araçlarına göz atabilirsiniz.

Daha önce masaüstü arama sonuçları için de hız kriterini kullanan şirket, bu sefer bu işe mobili de dahil etmek istiyor. Ne de olsa akıllı telefonların kullanımıyla 2015 yılında masaüstü aramalarını sollayan mobil aramalar her geçen gün daha fazla öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl mobil aramaların masaüstü aramaları yüzde 57 oranında geçtiğini düşündüğümüzde Google'ın bu hamlesiyle yayıncıları mobile yönlendirmesi belki de yayıncıların başına gelebilecek en güzel şeylerden biri diyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.