Apple Card, Apple'ın daha fazla iPhone satma hamlesi mi?

Apple Card, bir kredi kartının nasıl performans göstereceği konusunda çıtayı yükseltiyor, ancak bundan çok daha fazlası olduğunu da belirtelim.
Apple Card, Apple'ın daha fazla iPhone satma hamlesi mi?

Apple'ın ilk kredi kartı olan Apple Card, geçtiğimiz günlerde tüm ABD kullanıcılarının kullanımına açıldı. Apple Card'ı kullananlar, performans açısından oldukça olumlu geri dönüşler yapsa da söylentiler, Apple'ın asıl hedefinin bir kredi kartından çok daha fazlası olduğunu ortaya koyuyor.

Apple Card, bir kredi kartının nasıl performans göstereceği konusunda çıtayı yükseltiyor, ancak bundan çok daha fazlası olduğunu da belirtelim. Zira Apple Card karşımıza daha fazla iPhone satmak için Apple'ın gizli silahı olarak çıkıyor.

iPhone satışlarından gelen gelir düzenli olarak düşüyor

Apple, 2007'den bu yana her yıl yeni bir iPhone piyasaya sürdü. Ancak, piyasada geçen on yıldan sonra, akıllı telefonun çevresindeki yenilikler olgunlaştıkça satışlar da yavaşlıyor ve giderek düşmeye başlıyor. Bir örnekle açıklamak gerekirse; 2015 ve 2017 yılları arasında iPhone satışları Apple gelirlerinin yüzde 70'ini oluşturuyordu. 30 Temmuz'da açıklanan verilere göre son dönemde iPhone satışları, Apple gelirlerinin sadece yüzde 48'ini oluşturuyor. Son 3 yıldır Apple'ın iPhone satışları her yıl bir önceki yıla göre daha az oluyor.

Yeni gelir modeli olarak abonelik servisleri

Aslında akıllı telefon satışları tüm dünyada düşüyor, ancak iPhone hala Apple'ın işinin büyük bir parçası. Şu anda şirketin toplam gelirinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Bu nedenle Apple, insanları iPhone'lara çekmek için yeni yollara ihtiyaç duyuyor. Apple yıllarca App Store ve iTunes Store'a gelir kaynağı olarak ve aynı zamanda iPhone'ları satmanın bir yolu olarak baktı. Hatta şirket şimdi şimdi müzik servisi Apple Music ve haber servisi Apple News Plus gibi hizmetler için abonelikler satıyor. Teknoloji devi, bu sonbahardan itibaren, video oyunları ve orijinal programlama için iki yeni premium hizmet olan Apple Arcade ve Apple TV+'a da sahip olacak.

iPhone'suz Apple Card faturası ödemek mümkün değil

Şimdi Apple'ın tüm ABD müşterileri tarafından kullanılabilen Apple Card, bağımsız bir ürün gibi görünebilir, ancak Apple'ın kredi kartı esasında kullanıcıyı iPhone ekosistemine kilitlemek için tasarlanmış bir sistemdir. Zira kart tamamen iPhone'a bel bağlayan bir sistemden oluşuyor. Apple Card sahipleri iPhone ile harcamaları kontrol edebiliyor, telefonun kaybı söz konusu olduğunda Apple Card'ın faturası dahi ödenemiyor. Apple Card'ın ödülleri de iPhone'a bağlı. Apple Card ile harcanan Daily Cash'iniz, doğrudan iPhone'un Cüzdan uygulamasında da bulunan sanal Apple Cash kartına gidiyor. Ayrıca, herhangi bir Apple ürününü satın almak için kart kullanıldığında, Apple'ın ekosistemine alışmaya devam etmek için fazladan bir teşvik olan daha fazla Daily Cash kazanılıyor.

Kısacası Apple, Apple Card'ın iPhone bağımlılığı nedeniyle kişileri iPhone kullanmaya itiyor ve halihazırdaki iPhone kullanıcılarını kendi dünyasında tutmaya devam ediyor.

Yeni projelere kadar daha fazla iPhone satışı gerekiyor

Apple'ın otonom otomobil projesi ve önümüzdeki yıl gelmesi beklenen akıllı gözlükleri gibi, iPhone kadar etkili olabilecek daha heyecan verici projeler üzerinde sessizce çalıştığı söyleniyor. Ancak şirketin gelirlerini düşürmemesi için bu arada daha fazla iPhone satması da gerekiyor. Çoğu Apple ürünü gibi Apple Card deneyiminin de üçüncü veya dördüncü yineleme ile önemli ölçüde iyileşeceğini söyleyebiliriz. Ancak bunun sadece bir kredi kartı olduğunu düşünmek çok yanlış olur, zira Apple Card özünde baktığımızda iPhone satmak için bir teşvik olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.