Astroscreen sosyal ağların demokrasiye zarar vermesini önlemeye çalışıyor

4 ay önce 1 milyon dolar yatırım alan Astroscreen, sosyal medya manipülasyonu üzerine çalışacak veri mühendisleri arıyor.
Astroscreen sosyal ağların demokrasiye zarar vermesini önlemeye çalışıyor

Günümüzde sosyal ağlar ve teknoloji şirketleri kullanıcı tabanlarına, pazarlanacak veya manüpile edilebilecek bir veri tabanı gibi olarak yaklaşırken, bu durumun önüne geçmeye çalışan teknolojik girişimler çalışmalarını genişletmeye devam ediyor. Londra merkezli Astroscreen gibi kötü niyetli oyunculara karşı mücadele veren bu yeni teknoloji girişimleri, beraberinde yeni çalışma alanlarını da ortaya çıkarıyor. 

Cambridge Analytica ve benzeri şirketlerin demokrasiye verdiği zararı önlemek üzere hareket eden Astroscreen, bundan tam 4 ay önce 1 milyon dolar yatırım aldı. Aldığı yatırımla birlikte büyümeye ve ekibini genişletmeye çalışan  Astroscreen'in, yeni iş ilanları oldukça dikkat çekiyor.

Şu anda sosyal medya yöneticisinden operasyon yöneticisine kadar birçok farklı pozisyonda adaylar arayan şirket, veri mühendislerinin çalışma alanlarını da yeni bir seviyeye taşıyor. Zira Astroscreen, sosyal medya manipülasyonu üzerine çalışacak veri mühendisleri arıyor. Şirketin yayınladığı görev tanımına göre bu işi yapacak olan mühendisler, sosyal medya manipülasyonlarını algılamak üzere makine öğrenmesi ile çalışacak yeni algoritmalar oluşturacak.  

Astroscreen,  ürettiği algoritma ile özellikle botların ve sahte hesapların, yalan haberler ve yanlış yönlendiren içerikler ile suni bir kamuoyu oluşturmasını önlemek istiyor. Bu noktada şirketin CEO'su Ali Tehrani'nin yalan haberleri algılayabilen algoritmalar konusunda deneyimli olduğunu belirtmekte fayda var. Geçmişte makine öğrenmesinden güç alan bir haber analiz şirketine sahip olan Tehrani, 2015 yılında yani henüz yalan haberleri yakalamak bu denli önemli değilken şirketini sattı.  

Tehrani'nin yanı sıra şu anda şirketin CTO'su olarak görev yapan Juan Echeverria'nın ise sosyal ağlardaki sahte hesaplar üzerine daha önce UCL'de Doktora yaptığını belirtelim. Echeverria, 2017 yılında Twitter'daki 350 bin hesabı yöneten bir botneti keşfetmesiyle gündeme gelmişti. 

Bu arada Astroscreen'in demokrasiyi koruma idealinin yanı sıra yapacağı çalışmalarla markaları da itibar zedeleyici saldırılardan koruyacağını belirtelim. Şirket, yalan haberlerin yaygınlaştığı ve suni bir kamuoyunun yaratıldığı durumlarda markaları bilgilendirecek. Astroscreen, markalara bu hizmeti verirken koordine edilmiş hareketleri algılama, kullanılan dilin parmak izini alma, sahte hesap ve botnet algılama tekniklerini kullanacak. 

Bundan 10 yıl öncesine baktığımızda sosyal medya yöneticisi unvanının ülkemizde meslek olarak resmiyet kazanmadığını görüyoruz. Şu anda ise aynı sosyal ağ ekosistemi yeni meslek dallarını ortaya çıkarmaya devam ediyor. 

Sosyal ağlar herkesin günlük hayatının bir parçası olmuşken, kullanıcılar olarak paylaştığımız verilerin küresel ölçekte bize nasıl zarar verdiğini ve hayatımızı doğrudan ne denli etkilediğini The Great Hack belgeselinde açıkça görüyoruz. Astroscreen gibi şirketler ise kullanıcıların gizliliğini ve güvenliğini birebir olarak sağlamasa da, devasa manüpilasyon hamlelerinden bizleri korumak üzere hareket ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.