Cambridge Analytica skandalını öne çıkaran gazeteci, hakaret davası masrafları için kitle fonlaması başlattı

Milyon poundluk bir ceza ile karşı karşıya kalabilecek olan Cadwalladr, bu konuya çözüm üretmek adına bir GoFundMe kampanyası başlattığını duyurdu. 
Cambridge Analytica skandalını öne çıkaran gazeteci, hakaret davası masrafları için kitle fonlaması başlattı

Cambridge Analytica skandalı esnasında yaptığı haberlerle öne çıkan ve Pulitzer'e aday gösterilen Carole Cadwalladr, Brexit kampanyası için fon sağlayan Aaron Banks'in açtığı hakaret davasıyla karşı karşıya. 

Bilmeyenler için söyleyelim, Guardian gazetesinde Freelance gazeteci olarak çalışan Cadwalladr, Cambridge Analytica, Trump ve Brexit arasındaki kirli ilişkilere dikkat çeken ilk kişiydi. ABD 2016 Başkanlık seçiminin sonucunu değiştirmesi için Trump kampanya ekibi tarafından görevlendiren Cambridge Analytica, Birleşik Krallığın Avrupa Birliğinden çıkma kararı verdiği Brexit referendumunda da önemli bir role sahipti. 

Şirket, tutulduğu kişiler tarafından tahmin edilen seçim sonuçlarını değiştirmek üzere görevlendirilmişti ve bunu yapmak için yasa dışı olarak satın alınan milyonlarca Facebook profilini kullanmıştı. 

Cadwalladr'ın yakın zamanda konuyla ilgili yaptığı bir TED konuşması ise viral oldu. Cadwalladr konuşmasında Birleşik Krallık Parlementosu tarafından paylaşılan birtakım delillerden bahsetti. Bu delillere göre Brexit kampanyasının öne çıkan ismi ve kampanyaya fon sağlayan iş adamı Aaron Banks'in, Rus Hükümetiyle  birçok kez gizli buluşmalar gerçekleştirmişti. Cadwalladr konuşmasında Facebook'un Brexit'teki rolünün demokrasi için tehdit oluşturduğunu dile getirdi. Konuşmanın videosu ise 2 milyondan fazla görüntülenme aldı. 

Cadwalladr'ın, Brexit kampanyasının fonlaması ve Nigel Farage, Donald Trump'in 2016 Başkanlık Seçimi kampanyası ve 2016 Başkanlık seçimine Rus müdahalesinin Banks ile ilişkili olduğunu ele alan haberi, Birleşik Krallık'ın FBI'ı National Crime Agency tarafıdan bir soruşturmaya dönüştürüldü. 

Bunun üzerine Banks, sadece habere yer veren gazete ve yayıncılara değil Cadwalladr'a da hakaret davası açtı. Dava, finansal ve politik ilişkilere dair iddiaların ötesinde The Great Hack Netflix belgeselinde de bahsedilen Rus Hükümeti buluşmalarına odaklanıyor. 

Observer, TED ve Guardian'ın bu tarz bir dava ile başa çıkacak kaynakları mevcut ancak Freelance bir gazeteci olan Cadwalladr'ın bu konuda yeterli maddi kaynağa sahip olmadığını belirtelim. Milyon poundluk bir ceza ile karşı karşıya kalabilecek olan Cadwalladr, bu konuya çözüm üretmek adına bir GoFundMe kampanyası başlattığını duyurdu. 

Cadwalladr'ın avukatları davanın dayanaksız olduğunu ifade etse de yedi haneli olması beklenen Bank'in yasal maliyetleri gazeteciyi iflas ettirebilecek düzeyde. Dava sonucunda Cadwalladr'ın aylarca sessiz kalmaya itilebileceğini söyleyen Basın Özgürlüğü Dernekleri ise bu durumun kanunları kötüye kullanma olduğunu ve gazetecileri susturmak üzerine atılmış bir adım olduğunu ifade ediyor. 

Banks'in sözcüsü olarak görevlendirilen Leave.EU iletişim direktörü Andy Wigmore ise davanın Cadwalladr'ın doğru olamayan ve abartılı iddialarda bulunmaya devam etmesinin önüne geçmek için açıldığını belirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.