Apple Music'ten Türkiye'de yerelleştirme hamlesi

İlk defa Türkiye'ye özel yerel şarkı listesi kapak çalışmalarını yayınlayan Apple Music, Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı ve albümleri de açıkladı.
Apple Music'ten Türkiye'de yerelleştirme hamlesi

Dünya çapında üye ve deneme süresinde olan 60 milyon kullanıcısı bulunan Apple Music Cuma günü ilk defa Türkiye'ye özel yerel şarkı listesi kapak çalışmalarını yayınladı. 50 milyondan fazla şarkı arşivine sahip olan Apple Music, bu yeni hamlesiyle birlikte kullanıcılara sunduğu deneyimi de yerelleştiriyor.

Apple bu yeni deneyim kapsamında Zirvedekiler: Türkiye, Zirvedekiler: Pop, Zirvedekiler: Türkçe Rap, Zirvedekiler: Trükçe Rock, Zirvedekiler: Halk albümleri için yerel sanatçılarla iş birliği yaptı. Apple, düzenlediği basın toplantısında albüm kapaklarını tanıtmanın yanı sıra Türkiye'nin Apple Music'te en çok dinlediği sanatçı ve albümleri de paylaştı. 

Zirvedekiler: Türkiye

Sanatçı Murat Palta :

“Ortaya çıkardığımız iş, benim için keyifli olduğu kadar heyecanlıydı. Bir sanatçı olarak bu tip durumlarda sağlıklı iletişimin önemini kavrıyorsunuz. Apple Music ekibinin destekleyici ve olumlu yaklaşımı üretken bir sürece destek oldu.

 

Zirvedekiler: Pop

Grafik Tasarımcısı Erman Yılmaz:

Türkçe Pop doğu ve batı müziğinin çeşitliliğini içerisinde barındıran, zengin altyapılara sahip ve sınırlarını devamlı genişletmeye çalışan bir müzik türü. Kapak tasarımında dekoratif formaların modern yazıyla iç içe geçmesini sağladım ve çeşitliliğe vurgu için bir renk skalası tercih ettim. Apple Music dünyanın farklı bölgelerindeki yerel tasarımcılarla yaptığı işbirlikleri sayesinde dinleyicilerine sadece unutulmaz müzik deneyimi yaşatmakla kalmayıp aynı zamanda yaratıcı kapak tasarımlarıyla da görsel bir şölene imza atıyor. Ürünlerini severek kullandığım bir markayla işbirliği yaptığım için kendimi şanslı ve gururlu hissediyorum. 

Zirvedekiler: Türkçe Rap

İllüstrasyon Sanatçısı Selin Çınar:

Apple Music ile çalışma şansı yakalamak çok güzel. Bana mail attıkları gün çok heyecanlandım ve hemen yapacağım çalışmayla ilgili hayaller kurmaya başladım. Çocukluğumdan beri yerli yabancı Hip-Hop müzisyenlerini dinleyerek büyüdüğüm için bu çalışmanın “Zirvedekiler:Türkçe Rap" listesi olması beni ayrıca çok heyecanlandırdı. Böyle güzel bir çalışmada beraber ilerlemek beni çok mutlu etti. Çalışma ekibi çok anlayışlı ve sevecendi. O yüzden tasarımın ilerleyişi çok keyifli geçti. Bana ulaştıkları ve benimle çalıştıkları için teşekkür ediyorum.

Zirvedekiler: Türkçe Rock

İlüstratör Burak Şentürk:

Apple Music ekibiyle çalışmak, son derece keyifli ve profesyonel bir deneyimdi. Brief aşamasında benimle paylaştıkları listede, daha önce KÖK grubu için yaptığım albüm kapağını da görünce, beni bu proje için özellikle seçtiklerini anladım ve çok mutlu oldum. Zirvedekiler:Türkçe Rock listesi için yaptığım illüstrasyonda Rock müziğin ruhuna uygun olarak her şeyi ters yüz ettik, ancak bunu renklerin sakinliği ve dengesiyle birleştirdik. Sonuçta ortaya çıkan tasarım hepimizi oldukça memnun etti. Apple Music ekibiyle güzel bir uyum yakaladığımıza inanıyorum, umarım yeniden birlikte çalışma fırsatımız olur.

Zirvedekiler: Halk

İllüstratör Hemad Javadzade:

Apple Music ile olan ortaklığımda, Türk halk kültüründe sevgi konusuna odaklanmak için elimden geleni yaptım. Bu çalışma, rivayet biçimindeki kırmızı rengin üzerinde durularak hayali bir alanda bilinen işaretler kullanılarak gösterilmektedir. Lale'yi, bu eserde sevginin simgesi olduğu kadar Türkiye sembolü olarak da kullandım. Akrilik tekniği açısından tuval 45 cm'de 45’tir. Bu işbirliği benim için çok değerli bir deneyim oldu”. olması beni ayrıca çok heyecanlandırdı. Böyle güzel bir çalışmada beraber ilerlemek beni çok mutlu etti. Çalışma ekibi çok anlayışlı ve sevecendi. O yüzden tasarımın ilerleyişi çok keyifli geçti. Bana ulaştıkları ve benimle çalıştıkları için teşekkür ediyorum.’

Türkiye Apple Music'te ne dinliyor? 

Apple Music'in paylaştığı verilere göre 2019 yılının başından bu yana Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı Ben Fero. Ben Fero'nun albümü Orman Kanunları ise en çok dinlenen albüm olarak öne çıkıyor. Apple Music kullanılmaya başladığından bu yana Türkiye’de en çok dinlenen sanatçı ise Sezen Aksu. Üstelik Aksu, bu sene Türkiye’de en çok dinlenen kadın sanatçı olarak zirvedeki yerini sağlamlaştırdı. 

Apple Music kullanılmaya başladığından bu yana Türkiye’de en çok dinlenen 5 şarkının 4 tanesi Türkçe:

  1. Heyecani Yok - Gazapizm
  2. Shape of You - Ed Sheeran
  3. Yalniz Çiçek (feat. Emrah Karaduman) - Aleyna Tilki
  4. Geceler - Ezhel
  5. Sen Olsan Bari - Aleyna Tilki

Türkiye’de en hızlı büyüyen tür olan Hip/Rap alanında en çok dinlenen 3 sanatçı:

  1. Ezhel
  2. Ben Fero
  3. Ceza

Apple'ın Shazam İstatistikleri

Bir süre önce Apple ailesine katılan Shazam dünyanın en popüler ve en beğenilen müzik uygulamalarından biri olarak öne çıkıyor. Kullanıcıların çevrelerinde çalan müziği dinleterek şarkıları tanımlamasını sağlayan Shazam, kullanıcıların farklı aygıtlar ve platformlarda video veya ses içerikleri bulmalarına, bu içeriklerle etkileşim kurmalarına ve istedikleri içerikleri paylaşmalarına yardımcı oluyor. Kullanıcılar Shazam sayesinde sevdikleri sanatçıları takip ederlen, müzikal keşiflerini de kolayca paylaşabiliyor. Tüm dünyada 1 milyardan fazla indirilen Shazam her gün 20 milyondan fazla kez kullanılıyor.

Türkiye’de 2019 yılında en çok Shazamlanan 10 şarkı:

  1. "Детство" - Rauf & Faik
  2. "Sugar & Brownies" - DHARIA
  3. "Violin Dance (Theme)" - Cenk Çelebioğlu & Alper Gemici
  4. "Shadow" - Triplo Max
  5. "Calma (Remix)" - Pedro Capó & Farruko
  6. "Con Calma" - Daddy Yankee Feat. Snow
  7. "Sana Doğru" - Bora Duran
  8. On My Way" - Alan Walker & Sabrina Carpenter & Farruko
  9. "bad guy" - Billie Eilish
  10. "Shiva" - Inkyz Feat. M.I.M.E

Bu listenin yanı sıra dünyada en çok Shazamlanan şarkılara ulaşmak isterseniz, Shazam tarafından Apple Music için hazırlanan Global Risers listesine göz atabilirsiniz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.