Instagram beğeni sayısını kapatıyor diye genç kitle işletme hesabına geçiyor

Milyonlarca genç Instagram kullanıcısı gönderilerinin performansını daha iyi ölçüöleyebilmek adına gizlilikten vazgeçerek işletme hesabına geçiş yapıyor.
Instagram beğeni sayısını kapatıyor diye genç kitle işletme hesabına geçiyor

Instagram platformundan beğeni sayısını kaldırmaya hazırlanırken, milyonlarca genç Instagram kullanıcısı gönderilerinin performansını daha iyi ölçümleyebilmek adına işletme hesabına geçiş yapıyor. Bu noktada genç kullanıcıların istemeden de olsa gizliliklerini tehlikeye attığını söyleyelim. 

Zira Facebook Inc.'in sahibi olduğu Instagram'da işletme olarak sınıflandırılan hesapların gizlilik sözleşmeleri kişisel kullanıcılarınkinden farklı. İşletme hesabını tercih eden kullanıcılar, telefon numaraları veya e-posta adresi gibi bilgilerin uygulamada herkese açık olacağını kabul etmiş oluyor. 

Bağımsız bir veri bilimcisi olan David Stier ise bu durumun, hem işletme hesabı kullanan gençleri hem de onların arkadaşlarının gizliliğini tehlikeye attığını belirtiyor. Bu problemi şirkete bildiren Stier, konuyla ilgili 200 binden fazla hesap üzerinde farklı örneklem oluşturma teknikleri deneyerek geniş bir analiz yaptı. 

Stier, birçok ebeveynin 13 yaşındaki çocuklarının Instagram'daki iletişim bilgilerine 1 milyardan fazla kişinin erişebileceğinden habersiz olduğunu da belirtiyor.

Instagram dahil olmak üzere birçok sosyal ağ, platforma kayıt olmak için 13 yaş sınırı koysa da, 13 yaşından çok daha küçük çocuklar bu yasağı kolayca aşabiliyor. Instagram'ın ayarlarında yer alan "Daha fazla araca erişin" seçeneğine basıldığında, kullanıcılara "içerik üreticisi" veya "işletme" olup olmadıkları soruluyor. Kullanıcılar, bu ikisi arasında seçim yaptıktan sonra profilde yer alacak iletişim bilgilerini de vermek durumunda kalıyor. 

İşletme hesabına geçiş yaptıktan sonra gençler, profillerinin performansıyla ilgili daha fazla bilfiye ulaşabiliyor. İçerilerin haftanın hangi günleri ve saatlerinde daha fazla görüntülendiği, hangi içeriklerin daha popüler olduğu ve profilin ne sıklıkta ne tip bir demografi tarafından görüntülendiği gibi bilgiler şimdilik gençler için gizlilikten çok aha önemli görünüyor. 

Instagram yaptığı bir açıklamada konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: 

Herkes hesaplarını bir iş profiline dönüştürebilir. Buna izin veriyoruz çünkü Instagram'daki herkesin dilediği zaman bir iş kurabilmesini istiyoruz. Kurulum sürecinde insanlara iletişim bilgilerinin başkaları tarafından erişilebilir olacağını hatırlatıyor ve bu sayede bu bilgileri güncellemelerini veya gizlemelerini sağlıyoruz. 

Stier, yaptığı araştıramalar sonucunda işletme hesabına geçiş yapan birçok genç olduğunu fark etti. Bazı gençler kendilerini "kar-amacı gütmeyen organizasyon" kategorisinde tanıtırken, bazıları ise kendini atlet olarak tanımlıyor. Hesaplara bakıldığında ise bu gençlerin hiçbir şekilde bir işletme ile ilişkili olmadığı görülüyor. 

Stier'in durumu Facebook'a bildirmesinin ardından Instagram iletişim bilgilerinin görünürlüğünü azalttı. Ancak şirket, Stier'in bulgularının, bir güvenlik açığı oluşturduğunu düşünmüyor ve seçimin tamamen kullanıcılara bağlı olduğunu da vurguluyor. 

Stier ise seçimin kullanıcılara ait olmasına rağmen, Instagram'ın kullanıcıların gizliliğini koruması gerektiğini düşünüyor. Küçük yaştaki kullanıcılar için işletme araçlarında bir iletişim formu sunulması gerektiğini söyleyen Stier, bunun bir çok işletme tarafından tercih edildiğini de hatırlatıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.