Son dönemlerde yapılan yasal düzenlemeler Regtech’ler, yani yasal düzenleme şirketleri için alan açıyor. Geçtiğimiz senelerde globalde GDPR ve para aklama konularında birçok çalışma yapıldı. Türkiye’de her sektör için denetleme kuruluşları bulunuyor, özellikle de son dönemde kişisel bilgilerin korunmasından başlayan pek çok düzenleme yapılmaya başlandı.
Yasa ve yönetmeliklerle uyumlu olmanın maliyet tarafında da oldukça ciddi bir yatırım gerektirdiğini belirtelim. Bankaların senede yaklaşık 270 milyon doları regülasyon ve uyum süreçlerine harcadıkları, iş gücünün de %15’inin bu işler için çalıştıkları belirtiliyor. Ayrıca regülatif değişiklikler için IT geliştirmelerine harcanan maliyetlerin söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.
Son dönemde ABD, AB ve Asya’da ihlaller nedeniyle 26 milyar dolara yakın ceza ödendi. Bu da yapılan yatırımların getirisinin çok yüksek olacağının öngörülmesine neden oluyor. Bu nedenle Regtech’lerin risk yönetimi, kurumsal yönetim, regülatif düzenlemeler gibi konularda kritik çözümler sunabileceğini söylemek mümkün. Türkiye’de henüz örneklerine rastlamasak da önümüzdeki dönemde bu alanda çalışacak şirketlerin ayrışma noktası yaşayacağı söylenebilir.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap