Apple'ın tedarikçileri iPhone bileşenlerini çalmak için tünel kazdı

New Product Security Team (NPS) adındaki güvenlik birimi Apple'ın Çin'de yer alan tedarikçilerini ve montaj partnerlerini izleme görevini üstleniyor.
Apple'ın tedarikçileri iPhone bileşenlerini çalmak için tünel kazdı

Merakla beklenen teknolojik ürünlerinin tanıtımlarından önce sızdırılması teknoloji sektöründe olağan bir durum haline geldi. Yaklaşık 6 yıldır neredeyse tüm önemli akıllı telefon modelleri veya diğer teknolojik ürünler ile ilgili bilgiler ve tasarım detayları sızdırılıyor.

Bugün The Information tarafından paylaşılan bir rapor ise Apple'ın söz konusu sızıntılar ile nasıl başa çıkmaya çalıştığını gözler önüne seriyor. Apple'ın yaşadığı ilk büyük sızıntı skandalı iPhone 5C modeli ile ilgiliydi. iPhone 5C modelinin tasarım detaylarının tanıtılmasından önce sızdırılmasının ardından fabrika içinde yeni bir güvenlik birimi kuran Apple, sızıntıları engellemek için ilk adımı attı.

New Product Security Team (NPS) adındaki güvenlik birimi Apple'ın Çin'de yer alan tedarikçilerini ve montaj partnerlerini izleme görevini üstleniyor. Güvenlik biriminin en büyük amacı ise çalışanların yeni cihazlar ile ilgili bilgileri nasıl sızdırdığını bulmak ve bu yöntemleri engellemek. 

Söz konusu iPhone 5C sızıntısı Apple'ın tedarikçilerinden biri olan Jabil'in bir çalışanı tarafından yapıldı. Bir güvenlik görevlisinin yardımı sayesinde kameralardan ve kontrollerden geçebilen çalışan, iPhone 5C ile ilgili bilgileri sızdırdı. 

Paylaşılan raporda NPS güvenlik biriminin engellediği başka sızıntılardan da bahsediliyor. Örneğin bir çalışan tanıtılacak olan bir ürün ile ilgili bileşenleri fabrikadan çıkarmak için tünel kazarken yakalandı. NPS güvenlik birimi çalışmaya devam etse de sızıntılar hem Apple hem de diğer teknoloji firmaları için bir tehdit oluşturmaya devam ediyor.

Hatırlatmak gerekirse hala Apple'ın tanıtacağı akıllı telefonlar ile ilgili her yıl sızıntılar çıkıyor.  Eylül ayında tanıtılması beklenen iPhone 11 modelinin tasarımı ise geçtiğimiz günlerde sızdırıldı. Apple'ın yanı sıra Samsung, Google ve Huawei gibi önemli firmalar da yıllar içinde sızıntı skandalları ile karşı karşıya kaldı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.