Apple, WWDC 2019'da iPad'e özel işletim sistemi yeni iPadOS'u tanıttı

iPadOS ile Widget'lar ekrana sabitleniyor, Slide Over özelliğinde birden fazla uygulama kullanılabiliyor.
Apple, WWDC 2019'da iPad'e özel işletim sistemi yeni iPadOS'u tanıttı

Apple'ın, WWDC 2019'da tanıttığı iPad'e özel işletim sistemi yeni iPadOS'un ana sayfasında daha fazla araç yer alıyor. iPadOS ile birlikte iPad'e daha fazla multi-tasking özelliği ekleniyor. iPadOS sayesinde Widget'lar ekrana sabitlenebilirken, Slide Over özelliğinde birden fazla uygulama kullanılabiliyor.

Split View ve Slide Over

iPad kullanıcıları şimdi, Split View’a gelen güncellemeler sayesinde aynı uygulama üzerinde aynı anda birden fazla dosya ve belgeyle çalışabiliyor veya Slide Over’daki uygulamaları hızla görüp bunlar arasında geçiş yapabiliyor. Örneğin, müşteriler bir yanda mail yazarken diğer yanda başka bir mail’i görebiliyor veya tek bir kaydırma hareketiyle Mesajlar ya da Takvim gibi birden fazla uygulamaya erişebiliyor. App Exposétek dokunuşla bir uygulamadaki açık pencerelerin hızlı bir görünümünü sunuyor.

Kullanıcılar diledikleri takdirde Slide Over şeklinde kullandıkları uygulamaları da tek bir ekranda görebiliyor ve bu uygulamalar arasında geçiş yapabiliyor. Aynı şekilde ekranı ikiye bölen Split View özelliğinde de iki uygulama aynı ekranda yer alabilirken, aynı uygulamayı iki ayrı ekranda yan yana görebilmeniz de mümkün.

Kısacası iPadOS ile Apple'a aynı anda iki uygulamayı tek ekranda çalıştırma özelliği geliyor. Üstelik bu özellik sadece Notes gibi sistem uygulamalarında değil Microsoft Word gibi üçüncü parti uygulamalarda da kullanılabiliyor. 

USB ve SD kart destekli iPAD

iPadOS ile birlikte dosyalar yeni bir görünüme kavuşurken, iCloud Drive'a da klasör paylaşımı geliyor. Böylece kullanıcılar iş ve ev bilgisayarlarındaki dosyalara diledikleri yerden kolayca erişebilecek. Belgelerinize tek bir merkezden hızla erişip onları yönetmenizi sağlayan Dosyalar uygulaması, iPadOS ile sunulan iCloud Drive dosya paylaşım desteği sayesinde şimdi daha iyi bir hale geliyor. Erişimi olan herkes, paylaşılan dosyayı iCloud Drive’da görebiliyor ve her zaman en yeni sürümüne erişebiliyor.

iPadOS ayrıca harici sürücülere de destek veriyor. Böylece kullanıcılar; USB sürücü veya SD kart takarak ya da SMB dosya sunucusuna bağlanarak belgelerine Dosyalar uygulamasından erişebiliyor. Yüksek çözünürlüklü önizlemelere sahip yeni Sütun Görünümü, kullanıcıların dizinler arasında dolaşmasına yardımcı oluyor. İşaretleme, döndürme ve PDF oluşturma gibi Hızlı Eylemler ise iPad ile daha üretken olmanızı kolaylaştırıyor. iPadOS ayrıca yerel depolama, yeni klavye kestirmeleri, dosya sıkıştırma ve sıkıştırılan dosyaları açma gibi özellikleri kullanıma sunuyor.

Masaüstü deneyimini iPAD'de yaşamak

Yeni iPadOS ile Safari'ye de yeni özellikler ekleniyor. Desktop class browsing özelliği kazanan Safari bundan sonra kullanıcılara  mobil yerine masaüstü görünümü otomatik olarak getirecek. Aynı şekilde Safari'ye eklenen özellikler arasında indirme yöneticisinin yer aldığını belirtmekte fayda var. 

Safari şimdi iPad’de daha da güçlü. iPadOS, web sitelerinin masaüstü sürümlerini otomatik olarak iPad ekranına göre ölçeklendiriyor ve dokunarak kullanmaya uygun hale getiriyor. Böylece Google Docs, Squarespace ve Wordpress gibi web uygulamaları iPad’deki Safari üzerinde harika çalışıyor. Safari ayrıca indirme yöneticisi ve 30 yeni klavye kestirmesi gibi önemli yeniliklere ve sekme yönetiminde iyileştirmelere yer veriyor. 

Öne çıkan yeni özellikler arasında Custom fontlar ve kopyala-yapıştır özellikleri yer alıyor. Özellikle Apple'ın, iPad'e macbook deneyimi getirdiğini söyleyebiliriz. Artık kullanıcılar iPad'de Cursor'ı kolayca oynatabilecek ve 3 parmakla kopyala, yapıştır yapabilecek. Hatta kullanıcılar hata yaptığında undo özelliğinde de faydalanabilecek. 

Son olarak Apple Pencil'ın aksiyon alma hızının arttığını da belirelim. Eskiden 20 ms. olan eyleme geçme aralığı 9 ms 'e inmeyi başarıyor. Apple Pencil'ın gelişen mark-up özellikleriyle birlikte ekran görüntüsü alırken sadece belli bir sayfayı değil artık tüm dokümanı tarayabiliyorsunuz. Kullanıcılar Apple Pencil’ı ekranın köşesinden kaydırarak web sayfalarının, belgelerin veya e-postların tamamını işaretleyip gönderebiliyor. Yeniden tasarlanan araç paleti; araçlara, renk paletlerine, şekillere, nesne silgisine, bir vuruşun herhangi bir parçasını silen yeni piksel silgisine ve mükemmel düz çizgiler çizmeyi sağlayan cetvele hızlı erişim sağlıyor.

Ek iPadOS Özellikleri

  • Koyu Mod, tüm sistem genelinde harika görünen ve loş ışıklı ortamlarda gözleri yormayan, etkileyici bir koyu renk düzeni sunuyor.

  • Özel Yazı Tipleri, kurulduğunda sistemin tamamında kullanılabiliyor. Bu sayede iPad’de harika belgeler oluşturabiliyorsunuz. Adobe, DynaComware, Monotype, Morisawa ve Founder gibi butik ve büyük markaların yazı tipleri App Store’da yer alacak.

  • Alandan tasarruf yapan, QuickPath destekli yeni hareketli klavye, tek elle yazı yazmayı kolaylaştırıyor ve uygulamalara daha fazla alan kalmasını sağlıyor. Müşteriler hareketli klavyeyi, kıstırma hareketiyle etkinleştirip ekranda istediği yere koyabiliyor.  

  • Fotoğraflar uygulaması, arşivinizi düzenleyerek en iyi görüntüleri öne çıkarıyor, dağınıklığı ve benzer fotoğrafları otomatik olarak izleyip önceki gün, ay veya yıldan önemli olayları gösteriyor. Uygulaması, ayarlaması ve incelemesi kolay yeni araçlarla fotoğraf düzenlemek daha da kullanışlı hale geliyor. Fotoğraf düzenleme özelliklerinin neredeyse tamamı video düzenlemek için de kullanılabiliyor.

  • Apple ile Oturum Aç özelliği, Apple ID’nizi kullanarak uygulamalarda ve web sitelerinde hızlı, kolay ve gizli bir şekilde oturum açmanızı sağlıyor.

  • Harita uygulamasında tamamen baştan hazırlanan yeni bir temel harita kullanılıyor: Yüksek çözünürlüklü 3D fotoğraflar kullanılarak hazırlanan harika sokak görüntülerine sahip Look Around, restoran paylaşmak için yeni bir yol sunan Koleksiyonlar ve sık kullanılan mekanları hızla gösteren Favoriler.1

  • App Store’da uygulamaların indirme boyutlarını yüzde 50’ye kadar azaltan, uygulama güncellemelerini yüzde 60’a kadar küçülten ve böylece uygulamaların iki kat daha hızlı açılmasını sağlayan yeni bir sıkıştırma yöntemi ve Face ID ile daha hızlı kilit açma gibi performans gelişimleri tüm sistemin daha hızlı tepki vermesini sağlıyor.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla hazırlanan WWDC 2019 dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.