SpaceX, Starlink’in 60 uydusunu Falcon 9'la uzaya gönderdi

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, Starlink projesi kapsamında içerisinde 60 adet uydu barındıran Falcon 9 roketini Dünya'nın alt yörüngesine gönderdi.
SpaceX, Starlink’in 60 uydusunu Falcon 9'la uzaya gönderdi

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX, Starlink projesi kapsamında içerisinde 60 adet uydu barındıran Falcon 9 roketini Dünya'nın alt yörüngesine gönderdi. Starlink'e dair detaylı bilgileri geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaşmıştık. Florida’daki Cape Canaveral Üssü’nden dün akşam yerel saatle 22:30’da gerçekleştirilen fırlatış, Mayıs ayı başında planlanmış ancak kötü hava koşulları sebebiyle defalarca ertelenmişti.

Uyduların bir saat içerisinde 550 kilometre yükseklikteki Dünya’nın alt yörüngesine yerleştirildiği ve geri dönüşümlü olarak tasarlanan roket ateşleme sisteminin de kalkıştan 9 dakika sonra tekrar üsse iniş yaptığı bildirildi. SpaceX'in Starlink ağı için toplamda 12 bin uzay aracı fırlatmayı planladığını ve her biri 227 kg ağırlığındaki Starlink uyduları ile internete erişimi yaygınlaştırmanın ve erişim hızını artırmanın hedeflendiğini de belirtelim.

Starlink'te birden fazla yüksek verimli antene ve bir güneş paneline sahip platformlarda, itme sağlamak için elektrik yüklü kripton atomlarını tahliye eden bir sistem bulunuyor. Tahrik sisteminin uydunun gökyüzündeki konumunu koruyacak ve kullanım ömrünün sonunda uydunun düşmesini sağlayacak şekilde tasarlandığını hatırlatalım.

Uyduların gönderilmesinin oldukça önemli bir gelişme olduğunu söyleyebiliriz. Zira şu anda dünya çevresinde kullanımda sadece iki bin uydu bulunuyor. SpaceX'in 12 bin uydu hedefi gerçekleşirse bu sayı oldukça geride bırakılmış olacak. Ancak projenin ilk evresinin başlayabilmesi için Dünya’nın alt yörüngesine en az 420 uydunun daha konuşlandırılması gerekiyor. İlk işlevsel uyduların ise 2020 yılında fırlatılması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.