Wikipedia Türkiye'deki yasakla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyor

AİHM'e başvuran Wikimedia Foundation, site üzerindeki engelin, ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtti. 
Wikipedia Türkiye'deki yasakla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidiyor

2017'de ülkemizde engellenen Wikipedia, Türkiye'yi Avrupa'nın önde gelen İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etti. AİHM'e başvuran Wikimedia Foundation, site üzerindeki engelin, ifade özgürlüğü hakkını ihlal ettiğini belirtti. 

Wikipedia'nın yöneticisi Katherine Maher, attıkları bu adımı duyururken iki yıldır Türk yetkilileri ve Türkiye Anayasa Mahkemesi ile yapılan görüşmelerden sonuça alınamamasına takiben davayı Strazburg mahkemesine taşıdıklarını ifade etti. 

Vakıf, Strazburg Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, Wikipedia’nın tamamen erişime engellenmesinin Avrupa Sözleşmesi Madde 10 ile güvence altına alınan ifade özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere temel özgürlükleri ihlal ettiğini savunuyor. Wikimedia Foundation, erişim engeliyle birlikte bu engelden doğrudan etkilenen 80 milyondan fazla Türk vatandaşının, 50 milyondan fazla Vikipedi maddesine katkıda bulunma, münazara ve eklemeler yapmasının önüne geçtiğini belirtiyor. Wikimedia'ya göre bu durum neticesinde dünyanın geri kalanı, üretilebilecek bu zengin bakış açılarını kaybediyor.

Maher, Türkiye'deki yasağın, geniş kapsamına dikkat çekerek onu "en pahalı yasak" olarak tanımladı. Sitenin kurucusu Jimmy Wales ise bu yasak karşısında üzgün olduğunu ifade etti. 

Wikimedia yöneticileri, yasağın Türk Yetkilileri tarafından iki makalenin kaldırılması talebinin ardından geliştiğini belirtiyor. Wikimedia yasal direktörü Stephen LaPorte, Türkiye'nin aldığı kararda 'tam olarak hangi kısmın illegal sayıldığının gösterilmediğini' belirtirken, söz konusu makalelerin daha fazla kaynak eklenerek ve gönüllü editörlerin dil desteğiyle iyileştirildiği ancak yasağın kaldırılmadığını ifade etti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.