Bill Gates'ten yaz tatili için 5 kitap önerisi

Bill Gates'in blogunda hayranlarıyla paylaştığı yaz boyunca okuyabileceğiniz bu 5 kitap hayatınıza pek çok şey katabilir.
Bill Gates'ten yaz tatili için 5 kitap önerisi

Özellikle yaz tatili ya da yılbaşı gibi özel zamanlarda okuduğu kitapları hayranlarıyla paylaşmayı seven Bill Gates'in kitap önerilerini daha önce de birçok kez size aktarmıştık. Gates şimdi de yaz boyunca okunabilecek 5 kitap önerisini hayranlarıyla paylaştı. 

Bill Gates bu önerileri her zamanki gibi blogu Gates Notes'da yayınladı. Pazartesi günü yayınlana bu kitap önerileri, ani değişimler ve devrim teması üzerine kurulu. 

Önerilere geçmeden önce bu kitapların, genellikle plajda tercih edilen kolay bir dille yazılmış ve basit kurgulanmış romanlara kıyasla ağır olabileceğini söyleyelim. 

Ancak Bill Gates'in özenle seçtiği bu 5 kitabın hayatınıza pek çok şey katacağını söylemek mümkün. 

Upheaval - Jared Diamond

Jared Diamond'un kaleme aldığı Upheaval, roman ya da öykü gibi kurgu bir kitap değil. Diamond kitabında sevilen birini kaybetmek gibi kişisel krizlerin insana öğrettiklerinin bir ulus için de geçerli olabileceğini ifade ediyor. Kitapta bireysel problemlere çözüm üretme yöntemleri, ülkelerin zorluklara karşı izleyeyebileceği yollar olarak ortaya konuyor.

New York Times eleştirmenleri kitaba dair olumlu bir tablo çizmemiş olsa da Bill Gates kitabı beğendiğini ifade ediyor: 

“İlk başta, bütün toplumların evrimini açıklamak için tek bir kişinin duygusal karmaşasını model almanın biraz garip olabileceğini düşündüm. Ama hiç de garip değil; aksine aydınlatıcı. ”

Nine Pints - Rose George 

Geçtiğimiz yıl yatırımcıları kandıran kan testi girişimi Theranos'un hikayesini anlatan Bad Blood'ı öneren Gates, bu sene de kan ile ilgili bir kitap önerdi. Gates'in Alzheimer ve kanser gibi hastalıkların tespit edilebilmesi için üretilen kan testlerine yatırım yaptığını düşündüğümüzde, bu kitapları tercih etmesinin nedeni de daha anlaşılır oluyor. 

Nine Pits'de regl rahatsızlığı öeken bir kadının, aşırı derecede acıya sebep olan hastalığı ve regl öncesi ruh hali anlatılıyor. Kitapta bazı toplumların regl için nasıl geri kafalı bir yaklaşıma sahip olduğunu ele alınıyor. Gates kitabın hayal gücünüze hitap ettiğini ve kanınızı kaynattığını ifade ediyor. 

The Future of Capitalism - Paul Collier

The Future of Capitalism'de modern toplumun üç farklı sınıflandırmasına yer veriliyor. Bu kapsamda şehirler ve kasabalar, üniversite mezunu vatandaşlar ve yüksek okul mezunu olmayan vatandaşlar, zengin ülkeler ve kırılgan eyaletler karşılaştırılıyor. 

Kitabında bu problemlere çözüm üreten Collier, kapitalizmin daha adil bir versiyonunu ortaya koyuyor. 

Gates Collier'in fikirlerine katıldığını belirterek, şirketlerin toplulukların iyileştirilmesine katkıda bulunması, vatandaşların ise birbirlerine yardım etme sorumluluğuna sahip olması gerektiğini vurguluyor. Gates kitap hakkındaki görüşünü şu cümlelerle ifade ediyor: 

Şirketlerin belirli bir şekilde hareket etmesini istediğimizde - örneğin kirliliği azaltmak veya belirli miktarda vergi ödemek - hükümetin buna yönelik yasaları onaylamasının daha etkili olduğunu düşünüyorum.

Presidents of War - Michael Beschloss

Gerçek hayattaki öğelerden faydalanan Presidents of War kitabı, ABD başkanlarının 19. yüzyıldan 1970'lere kadar büyük çatışmaları nasıl yönettiğini anlatıyor. 

Bu kitap seçiminin Gates'in Vietnam Savaşı'na katılmanın eşiğinden dönmesiyle ilişkili olduğunu söyleyelim. Gates blogunda ateş altındayken cesur olup olmayacağını merak ettiğini söylüyor. 

Gates, kitabı okurken ABD'nin genellikle gururu incindiği için savaşa girdiğini ve her bir savaşın bir öncekiyle ilişkili olduğunu öğrendiğini belirtiyor. Gates aynı zamanda kitaptan Abraham Lincoln gibi sevdiği komutanların savaş karşısında nasıl acı içinde yıkıma uğradıklarını da öğrendiğini ifade ediyor. 

A Gentleman in Moscow - Amor Towles

Bu kitap Gates'in listesinde yer alan tek kurmaca türü. Yine de kitabın tarihsel olaylardan ilham aldığını belirtelim. Kitapta Bolşevik Devrimi'nde   Moskova'daki Metropol Hotel'de ev hapsine alınmış bir Rus'un hikayesi anlatılıyor. 

Gates, kitabı eşi Melinda ile birlikte okuduklarını ve kitap adının kendilerini etkilediğini söylüyor. Kitabı okudukları süre boyunca Eşi Melinda'dan bir kaç bölüm ileride olan Gates, kitapta kötü bir şey olacağı zaman eşine önceden söylediğini belirtiyor. Gates'in söylediğine göre bu kitap kendisini ciddi anlamda etkilemiş. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.