ABD'nin Huawei'e uyguladığı yasaklar 90 günlüğüne hafifletildi

ABD'nin Huawei'e karşı uyguladığı yaptırımlar geçici süre için hafifletildi. ABD Ticaret departmanının paylaştığı bilgilere göre ABD tarafından Huawei'e 90 günlük geçici genel bir lisans verilecek.
ABD'nin Huawei'e uyguladığı yasaklar 90 günlüğüne hafifletildi

Geçtiğimiz hafta ABD hükümetinin Huawei'in telekomünikasyon ekipmanlarının ABD şirketleri tarafından kullanılmasını yasakladı sizlere aktarmıştık. ABD Ticaret departmanı ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD merkezli şirketlerin ulusal güvenlik riski teşkil eden firmalara ait telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmalarını yasaklayan bir kararname imzaladığını duyurmuştu.

Bu kararname ile birlikte Huawei ürünlerinin ABD hükümetinin izni olmadan ABD merkezli firmalar tarafından kullanılamasının önüne geçilmişti. Bu kararın alınmasından sonra ise Google, Intel, Qualcomm ve Broadcom gibi önemli teknoloji şirketleri Huawei ile olan iş birliklerini askıya aldıklarını duyurmuştu.

Bugün ise ABD tarafından konu ile ilgili bir geri adım atıldı. Paylaşılan bilgilere göre ABD'nin Huawei'e karşı uyguladığı yaptırımlar geçici süre için hafifletildi. ABD Ticaret departmanının paylaştığı bilgilere göre ABD tarafından Huawei'e 90 günlük geçici genel bir lisans verilecek.

Söz konusu lisans sayesinde Huawei, halihazırda kullanmakta olduğu ABD kaynaklı teknolojileri ve servisleri 90 gün boyunca kullanmaya devam edebilecek. Fakat Huawei'in yeni teknolojiler geliştirmek için ABD merkezli firmalardan ürün veya hizmet satın alması ise halen yasak.

Uygulanan yasağın geçici süre için hafifletilmiş olmasının temel nedeni ise bu yasağın sadece Huawei'i değil ABD merkezli teknoloji şirketlerini de kötü etkileyecek olması. ABD ticaret bakanı Wilbur Ross'un Reuters'a yaptığı açıklamalara göre 3 aylık geçiş süreci Huawei teknolojisini kullanan ABD merkezli telekomünikasyon şirketlerine başka anlaşmalar yapmaları için imkan tanımış olacak.

Söz konusu geçici genel lisansın 19 Ağustos tarihine kadar uygulanacağını ve bu sürenin uzatılıp uzatılmayacağı konusunda ise herhangi bir bilgi bulunmadığını da ekleyelim. Alınan kararların ABD ekonomisini oldukça kötü etkilemesi bekleniyor. 

Paylaşılan raporlara göre ABD merkezli şirketler bu kararın ardından 56,3 milyar dolar zarara uğrayabilir ve 74 bin iş tehlikeye girebilir. Bunların yanı sıra Huawei'in dünyanın en önemli telekomünikasyon şirketlerinden biri olduğunu da unutmamak gerekir. ABD'de Huawei ürünlerinin kullanılmaması 5G teknolojisinin gelişini geciktirebilir.

Kararın uygulanmasının ardından mevcut Huawei telefonlar nasıl etkilenecek?

Huawei tarafından paylaşılan bilgilere göre bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm Huawei ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edilecek.

Asıl problem yeni satışa sunulacak olan akıllı telefon ve tablet modelleri. Söz konusu yeni modellerin Google servislerine erişimleri olmayacak. Bu servisler arasında Google Müzik, Play Store, Gmail, YouTube, Google Harita, Google Drive gibi oldukça önemli servisler yer alıyor. 

Bir diğer problem ise Android sürümlerindeki güncellemeler. Bir sonraki Android sürümü olacak olan Q'nun Huawei Mate 20 Pro modeline geleceği ve beta olarak bu telefon modelinde kullanılacağı önceden açıklanmıştı.

Kısacası Android Q'nun kaynak kodları Huawei ile çoktan paylaşılmış gibi görünüyor. Fakat kararın uygulanmasının ardından gelecek olan yeni Android güncellemelerinin Huawei telefonları nasıl uygulanacağı ise bir soru işareti. Tabii ki Huawei'in yola yeni bir işletim sistemi ile devam edebileceğini de ekleyelim. Konu ile ilgili gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.