Gizliliğe önem verenler için konaklama ve harita alternatifleri

Gizliliğe önem veren kullanıcılar için etik konaklama ve harita alternatiflerini bir araya getirdik.
Gizliliğe önem verenler için konaklama ve harita alternatifleri

Veri güvenliği ve gizliliği konusunda bilinçlenen son kullanıcılar artık verilerini pazarlamayan ya da gizliliğe önem veren hizmetleri tercih ediyor. Biz de bu nedenle gizliliğe önem veren kullanıcılar için etik konaklama ve harita alternatiflerini bir araya getirdik. Eğer bu konuda daha fazla kaynak incelemek isterseniz daha önce kaleme aldığımız gizliliğe önem verenler için etik arama motoru alternatiflerine de göz atabilirsiniz. 

OpenStreetMap

OpenStreetMap; son kullanıcılar tarafından oluşturulan, kullanımı serbest ve açık lisans altında olan bir dünya haritası.OpenStreetMap diğer harita hizmetlerinin aksine, düzeltme, güncelleme, indirme ve kullanma seçeneklerini herkes için ücretsiz olarak sunuyor. OpenStreetMap'te hesap oluşturarak harita çizebiliyor ve haritaya katkıda bulunabiliyorsunuz.  

Bu noktada haritaya katkıda bulunan topluluğun ciddi bir çeşitliliğe sahip olduğunu söylemekte fayda var. Toplulukta son kullanıcıların yanı sıra hevesli haritacılar, CBS uzmanları, OSM sunucularını çalıştıran mühendisler ve felaketten etkilenen alanlar için haritalama yapan yardımsever kişiler yer alıyor. 

Topluluğun sağladığı verilerin dışında OpenStreetMap'in, binlerce web sitesinde, mobil uygulamalarda ve donanım cihazlarında yer alan verileri eşleştirdiğini de ekleyelim. Barındırma hizmeti ise UCL, Bytemark Hosting ve diğer ortaklar tarafından destekleniyor. 

Son olarak haritanın yer aldığı sitenin   OpenStreetMap Vakfı (OSMF) tarafından topluluk adına işletildiğini belirtelim. OSMF Gizlilik Politikası'nda depoladığı verileri kimseye satmadığını ve üçüncü parti uygulamaların erişimine açmadığını ifade ediyor. 

BeWelcome

BeWelcome Airbnb'nin kar amacı gözetmeyen ve açık kaynaklı bir alternatifi olarak konumlanıyor. Üyeleri tarafından demokratik ve şeffaf bir biçimde yönetiliyor. Konaklama için harita üzerinde BeWelcome üyelerini gösteren site aynı zamanda etkinlikler, gruplar ve tartışmalar gibi sayfalara da yer veriyor. Siteye üye olarak topluluk özelliklerine kolayca erişebildiğinizi de belirtelim. 

BeWelcome projesinin arkasında ise Fransa, Rennes'de tescilli kar amacı gütmeyen bir kurum olan BeVolunteer yer alıyor. BeWelcome, BeVolunteer'in resmi tüzükleri sayesinde, demokratik karar verme, parasal saydamlık ve bilgi güvenliği için bir zemin sağlıyor. Bu sayede platformun üyelerini korurken BeWelcome projesini de etkili bir şekilde yönetebiliyor. 

BeWelcome, isim, e-posta adresi ve doğum günü gibi kişisel verilerinizi toplasa da bu verileri diğer şirketlere ya da kişilere kiralamıyor, satmıyor ya da onlarla paylaşmıyor. 

Trustroots

Küçük bir grup aktivist tarafından yönetilen Trustroots, Airbnb'nin başka bir alternatifi olarak konumlanıyor. 30 binden fazla üyesi bulunan Trustroots, seyahat severlerle iletişim kurabileceğiniz bir platform işlevine de sahip. Platformun arkasında 2015'te Birleşik Krallık'ta kurulan ve kar amacı gütmeyen Trustroots Foundation vakfı bulunuyor.

Açık kaynaklı ve ücretsiz olan bu platformun temel amacı ise kişilerin birbirine güven duymasını ve kültürler arası paylaşımı arttırmasını sağlamak. Seyahat severler için bir topluluk işlevi gören Trustroots'ta fikirlerinizi paylaşmanın yanı sıra seyahat esnasında konaklayacak bir yer bulmanız da olası. Platformda otostopçu, vegan/vejeteryan, Eco yaşam ya da nomads grupları altında ilgi alanlarınızı paylaşan kişilerle bir araya gelebilir ve bir sonraki seyahatinizi beraber şekillendirebilirsiniz. 

Marble

Sanal bir dünya atlası olarak tanımlayabileceğimizi Marble, sahip olduğu birbirinden farklı özellik ile bir haritadan çok daha fazlası. Masaüstü ve mobil uygulamaları bulunan Marble'da dünyayı gezebilir ve mesafeleri kolayca ölçebilirsiniz. OpenStreetMap'ten faydalanan Marble, dünyanın farklı yerlerinde sokakları keşfe çıkmanızı da sağlıyor. Marble'da ilgi alanlarınıza uygun mekanları arayabiliyor, konumlarla ilgili wikipedia makalelerini okuyabiliyorsunuz. 

Fairbnb

Topluluk odaklı bir turizm anlayışı ortaya koymak isteyen Fairbnb, tatil için ev kiralama sürecinin daha adil ve sürdürülebilir olması adına belediyelerle kolektif bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyor. Konaklama ücretlerinin topluluklara yatırım olarak dönüşüme uğrayabileceğini savunan Fairbnb, dünyanın birçok farklı yerinden aktivistler, yazılımcılar, araştırmacılar ve yaratıcı zihinleri bir araya getiriyor. 

İsterseniz Fairbnb'nin sosyal ağına kaydolarak dünyanın farklı yerlerinde sizinle aynı dünya görüşünü paylaşan kişilerle bir araya gelebiliyorsunuz. Aynı şekilde sosyal ağda bulunan forumlar üzerinden sorunlara çözüm getirmek üzere fikir alış verişinde bulunabiliyorsunuz. Fairbnb'de ev sahibi olarak konumlanmak için başvurabiliyor ya da sosyal bir projenizin fonlanması için Fairbnb'den destek alabiliyorsunuz. 

Açık veriye sadık olan Fairbnb, veri odağındaki yerel ve bölgesel yasal düzenlemelere de uyum sağlıyor. Bunun yanı sıra şirket, platformdaki üyelerin gizlilik ve güvenlik ihtiyaçlarını da karşılamaya gayret ediyor. 

Wheelmap

Tekerlekli sandalye ile erişilebilir noktaları bulmanızı sağlayan Wheelmap, mekanları hem türüne hem de erişilebilirliğine göre sınıflandırıyor. Harita üzerinde tekerlikli sandalye erişimine uygun bölgelerin yanı sıra erişilebilir WC'ye sahip kısmen erişilebilir mekanları ya da tekerlekli sandalye erişimine kısmen uygun mekanları görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde erişilebilir olmayan mekanları da kolayca görüntüleyebilirsiniz. 

 Eğer arzu ederseniz haritaya katkıda bulunmanız da mümkün. Katkıda bulunabileceğim kısmına bastıktan sonra listelenen mekanları seçerek uygunluk durumunu belirtebilir ve fotoğraf ekleyebilirsiniz. Sitenin Wheelmap Elçisi olamaya başvurarak, yerelde etkinlikler düzenleyebilir ve erişilebilir mekanları ekipler halinde haritaya ekleyebilirsiniz. Böylece tekerlekli sandalye kullanan kişilerin evden çıkmadan önce gidebileceği alanları planlamasına katkıda bulunabilirsiniz. 

OpenStreetMap tabanlı Wheelmap, tüm veriyi OpenStreetMap üzerinde depoluyor. Open Database License (ODbL) altında yayınlana veriler herkese açık ve ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Wheelmap projesinin ardında kar amacı gütmeyen SOZIALHELDEN e.V. yer alıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.