Facebook'un Watch Party özelliğini korsan içerikler ele geçirdi

Korsan içerik üreticilerinin film maratonları ve klasikleşmiş TV dizileri için kullandığı özellik, Facebook'ta yeni bir telif hakları krizinin kapılarını aralayabilir.
Facebook'un Watch Party özelliğini korsan içerikler ele geçirdi

Facebook'un yeni grup video izleme özelliği Watch Party, korsan içeriklerin gözdesi haline geldi. Herkesin aynı anda ayn videoyu izlemesine ve video ile etkileşime girmesine olanak sağlayan Watch Party, korsan içerik üreticiler tarafından kullanılmaya başladı. 

Korsan içerik üreticilerinin film maratonları ve klasikleşmiş TV dizileri için kullandığı özellik, Facebook'ta yeni bir telif hakları krizinin kapılarını aralayabilir. Oscar adayı "Her" filminden Gordon Ramsay'nin yemek programına ve hatta "Mean Girls" dizisine kada bir çok içeriğe bu şekilde erişmek mümkün. 

Tüm kullanıcılara Kasım ayında açılan Watch Party'nin etkileşim özelliklerinin korsan filmler ve dizilere yeni bir bakış açısı kattığını söylemek mümkün. İzleyiciler, içeriği tüketirken birbirleriyle sohbet edip şakalar yaparak iletişim kuruyor. 

"Super Film Club Watch Party" ve "Watch Party Cinema" gibi isimler altında faaliyet gösteren bu gruplar, amaçlarını gizlemeden binlerce ve kimi zamanda on binlerce kullanıcıya yayın yapıyor. Örneğin, "Watch Party Central Movie Lovers Unite" isimli bir Watch Party grubu, kendini "sinemaseverlerin filmleri ücretsiz izleyebildiği ve filmler hakkında tartışabildiği bir yer" olarak tanımlıyor.

Bir başka grup ise "Game'in çalışma şekli oldukça basit. Her Cuma bir üye bir film seçiyor ve hep birlikte izliyoruz. Bunun ardından film hakkında konuşuyoruz ve filmi Rotten Carl Score'un gönderisi altında puanlıyoruz. 

Bunun yanı sıra Watch Party özelliğinin konuyla ilgisi olmayan gruplar tarafından üyelerini bir araya getirmek amacıyla paylaşıldığını da belirtelim. "It's 2005 and this is cool as hell" grubu da bunlardan biri. Sürekli bu tarz etkinlikler düzenleyen grup, 119 bin üyesine bildirim gönderip duruyor. 

Facebook bu durum konusunda basın tarafından uyarılınca bahsedilen grupları kapatmaya başladı. Bu konuda Facebook temsilcisi Carolyn Thomas şu açıklamayı yaptı: 

Watch Party videoları da dahil olmak üzere, Facebook'taki tüm videoların korsanlığını ele almak ve önlemek için önemli kaynaklar ayırıyoruz. İhbar alma ve yayınlama programımız, ihlal edici politikasını yinelemek, Haklar Yöneticisi ve Audible Magic kullanmak gibi ihlal edici içeriğe yönelik çeşitli tedbirler aldık. 

“Farkında olduğumuzda IP ihlaline karşı derhal harekete geçiyoruz ve uygun olduğunda tekrar eden ihlal edenlerin hesaplarını devre dışı bırakıyoruz. Bu olayda, Gruplar Fikri Mülkiyet Konusunda Topluluk Standartlarımızı ihlal etti ve kaldırıldı.

Platformunda uzun süredir Fikri Mülkiyet ve Telif Hakları konusunda çalışmalar yapan Facebook, daha önce bu konuda Universal Music ile anlaşma da imzalamıştı. Watch Party'deki bu moderasyon açığının kapanması ise oldukça mühim, zira Watch Party'nin sosyal özellikleri korsan içeriklerin daha fazla kullanıcıya ulaşmasına yol açıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.