Bugün internetin geldiği noktada pek çok şirket veri güvenliği konusunda çuvallamaktan başka bir şey yapamıyor. Çalınan veriler karşısında yapılan neredeyse hiçbir şey yok, özellikle sosyal ağlardan bahsediyorum. Kullanıcılar olarak mağduriyet ise had safhada. Facebook, sandığınız gibi sadece fotoğraflarınızı paylaştığınız bir platform olmaktan öte. Bu sosyal ağlar, internet veri trafiğinizi takip ediyor, yüklediğiniz fotoğraflardaki her şeyi tek tek analiz ediyor. Belki fazla paranoyaklık yapmaya gerek yok diyebilirsiniz ama, bu şirketler milyonlarca insanın verileriyle ayakta duruyor.
Özellikle sosyal medya şirketlerinin bu verileri nasıl kullandığı, reklamverenlere nasıl sunduğu ve sattığı oldukça önemli. Tüm bunları genellikle, o sosyal ağa üye olduğumuzda peşinen kabul etmiş oluyoruz. Bu noktada yapacak pek de bir şey yok. Ancak durum, bu şirketin o veriyi başkalarına çaldırması ve bu verilerin bilinmeyen üçüncü şahısların eline geçmesi durumunda, ortada nahoş tatlar bırakacağı kesin.
#DeleteFacebook hareketi
Facebook hissedarlarının aptal insanlar olduğunu sanmıyorum. Bu durumun Facebook yönetimince konuşulduğuna da eminim. Facebook'un şu anda oldukça genç insanlar arasında "amca-teyze platformuna" dönüşmesine şahit olan tek kişinin ben olduğunu da sanmıyorum. Üstelik başlarının da dertte olduğunu düşünüyorum. Sebebi ise #DeleteFacebook hareketi. Kimin başlattığı bilinmiyor ancak, insanların Facebook'tan sıkıldığı bir gerçek.
Şimdi size daha can sıkıcı şeyler de söyleyeyim. Henüz daha geçtiğimiz günlerde Facebook'un 540 milyon kullanıcının kayıtlarının internette açık ve savunmasız halde listelendiği ortaya çıktı. Üstelik milyarlarca kullanıcısı olan Facebook'un, hangi yarım milyar kullanıcısının verisini çaldırdığı da bilinmiyor. Konuyla ilgili bildirim alan bir Facebook kullanıcısı var mı? Emin değilim. Ama bu konunun ABD başkan adayı olma ihtimali olan Elizabeth Warren'ın bile dikkatini çektiğini ve veri çaldıran büyük teknoloji şirketlerin CEO'larına hapis cezası gelmesini istediğini belirtmeliyim.
Facebook kurucusu Mark Zuckerberg, Mart 2018'de bir açıklama yaptı ve #DeleteFacebook hareketi neticesinde kayda değer bir hesap silinmediğini açıkladı. Ancak Twitter'daki tweet akışı, basında yer alan haberler hiç de kendisini doğrular nitelikte değil.
Başıma geleni dinleyin... 500px vakası.
Başka şirketler yaşadıkları sorunlar neticesinde kullanıcılarını açıkça bilgilendirmekten yana hak kullanmazken, bazı şirketler kullanıcılarını yaşadıkları sorun ile ilgili bilgilendirip şifrelerini değiştirmelerini, gerekli güvenlik önlemlerini almak istiyor.
500px bu şirketlerden birisi. Fotoğraf paylaşım girişimi, bir dönem Instagram'a rakip olmaya çalışacak kadar iddialı konumdaydı. 2015 yılında 13 milyon dolar yatırım alan 500px, gücünü çok fazla artıramadı ancak kendi dikeyinde pek çok fotoğrafçıya ev sahipliği yaptı.
İşlerinin nasıl gittiği bilinmez ancak, şirket Şubat 2019'da büyük bir veri sızıntısı açıkladı. 500px'in resmi açıklamasına göre, 5 Temmuz 2018'de sisteme olağan dışı bir giriş tespit edilmişti. 500px'in durumu fark etmesi aylarını aldı. 500px tüm kullanıcılarının şifresini, durumu fark ettiği anda sıfırladı ve durumla ilgili bir e-posta gönderdi. Şahsen kullanmadığım servisleri deaktif hale getiren ya da silen ben, 500px hesabımı da deaktif duruma getirmiştim. Şifre sıfırlama e-postası bana da geldi. Şifremi sıfırladıktan sonra, hesabımın komple silinmesi için bir istekte bulundum. Gelen cevap şaşırtıcıydı.
500px müşteri deneyimi ekibinden gelen cevaba göre, ekip şu anda çok yoğun olduğu için müşteri destek taleplerine yetişemiyor. Bana daha sonra ulaşacaklarını belirterek, durumu özetlemişler. Muhtemelen, benim gibi pek çok kullanıcı, verisini güvende tutamayan bir şirkette verilerin barındırılmasını istemiyor ve şu anda 500px, kullanıcılardan gelen hesap silme taleplerini karşılayamayacak kadar yoğun. Şubat 2019'da açığa çıkan sonucun sıkıntılarını halen çeken 500px, pek çok kullanıcı kaybetti. Bir diğer yandan bu tarz durumlarla karşılaşan pek çok kullanıcı, haklı öfkesini ve yaşadığı stresi hesaplarını silerek ve servisleri kullanmayı durdurarak dindiriyor.
Verilerinizi güvenle saklayamayan bir şirkete, ne kullanıcı ne de müşteri olmak aklı selim hiçbir kimsenin tercih edebileceği bir durum değil. Bu yüzden ister girişimci olun, ister milyar dolarlık şirketin bir yöneticisi; en başta önemseniz gereken şeylerden birisi kesinlikle güvenlik olmalı.
Siz ne düşünüyorsunuz? Verilerinizi koruyamayan bir şirkete tepki olarak hesabınızı siler misiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap