Tohumun toprağa elle ekilip, hayvanlarla biçilip ve yine insan gücü ile toplandığı günler çok geride kaldı. Endüstri Devrimi, bir çağın sonunu getirerek, tarımı seri üretime çeviren, insan gücüne dayalı bir ekonomi modelinden büyük işletmelerin yer aldığı bir ekonomik modele soktu.
Bugün ise Endüstri 4.0 devriminin tam ortasındayız. Yani derin öğrenme algoritmaları, yapay zeka, makine-makine öğrenme gibi teknolojik yeniliklerin her alanda yaşam biçimimizi dönüştürdüğü bir çağı yaşıyoruz.
Endüstri 4.0 sektörleri dönüştürürken, yeni kavramları da hayata sokuyor. Bugün dikey çiftliklerde, 'siber tarım' ile daha az maliyetle, daha kısa sürede daha lezzetli ürünlerin yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Mesela bugün makine-makine öğrenimi, derin öğrenme algoritmaları dünyanın en lezzetli fesleğenini yetiştirmenizi sağlayabilir. Bu iddiayı atan ise MIT araştırmacıları. Media Lab’in Açık Tarım Girişimi’ndeki araştırmacılar, genetik modifikasyon olmadan fesleğenleri bilgisayar algoritması kullanarak yetiştirdiler. Bu algoritma ile bitkinin büyüme koşullarını belirleyen araştırmacılar, 'uçucu bileşikler' olarak bilinen lezzetli moleküllerin konsantrasyonunu en üst düzeye çıkardılar
ABD’de Massachusetts’te bir depoda bulunan OpenAg tesislerinde üretilen bitkiler, güçlendirilmiş nakliye konteynırlarında yerleştirildiler. Fesleğenlerin böylece ışık, sıcaklık ve nem gibi çevresel koşulları dikkatlice kontrol edilebildi.
MIT’in Medya Laboratuarı’nda araştırmacı olarak görev alan ve OpenAg grup direktörü Caleb Harper’a göre bu, “siber tarım” alanına yönelik sadece bir başlangıç. Amaçlarının veri toplama, algılama ve makine öğreniminin kesişme noktasında açık kaynak teknolojisi tasarlamak olduğunu belirten Harper, “Bir bitkinin deneyimini, fenotipini, karşılaştığı stres setini ve genetiğini alabilen ve bitki-çevre etkileşimini anlamamızı sağlayacak şekilde dijitalleştirebilecek ağ araçları oluşturmakla gerçekten ilgileniyoruz” diyor.
Fesleğen ve diğer bitkilerin, kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olan bileşikler içerdiği belirtiliyor. Araştırmacıların şimdiki görevinin ise lezzetin ötesine geçerek diyabet gibi hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilecek daha yüksek bileşik seviyelerine sahip fesleğen bitkileri geliştirmek olduğu belirtiliyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap