Çin, hapishanelerinde yapay zeka gardiyanlar kullanmaya başlıyor

Çin, yapay zeka destekli teknolojiler sayesinde mahkümları durmaksızın izleyen, olağan dışı bir durum olduğunu tespit ettiği anda da gerçek gardiyanları uyaran bir alarm sistemi kuruyor.
Çin, hapishanelerinde yapay zeka gardiyanlar kullanmaya başlıyor

Çin önemli bir adım atarak, hapishanesinde güvenlik konusunda yapay zekaya güvenmeye başladı. Çin'in Yancheng hapishanesinde kullanılmaya başlanacak olan sistem, mahkümları 7 gün 24 saat aralıksız olarak takip edecek. Yapay zeka destekli kamera ve sensör ağı, her türlü olağan dışı durum, taşkınlık, kendine zarar verme ya da kaçma girişimini tespit ederek gardiyanlara alarm verecek şekilde geliştirilmiş.

South China Morning Post'da yer alan habere göre direkt olarak Çin Adalet Bakanlığı'na bağlı olan ve "VIP hapishane" olarak adlandırılan Yancheng hapishanesinde daha çok yüksek statülü mahkumlar konuyor. Hapishanenin bir başka özelliği ise Çin kamuoyunca lüks hapishane olarak bilinmesi.

Her ne kadar güvenlik için atılmış olsa da, konuyla ilgili konuşan bazı akademisyenlere göre bu şekilde izlendiklerini bilmek mahkumların zihinsel durumlarını etkileyecek. Kaçma girişimlerini azaltacak mı bilinmez ancak mahkumların kişisel gizlilikleri konusunda tartışmaya açık bir konu olabileceği malum bir sistem.

Hapishaneye kurulmuş kameralar ve sensörler sayesinde görüntüler yapay zeka sistemini besliyor. Sistem içerisinde yüz tanıma ve algılama ile birlikte hareket analiz etme teknolojileri de bulunuyor. Öyle ki bazı gelişmiş girişimler, kameralarla kişilerin yürüyüş şekillerini bile ayırt edici olacak şekilde etiketleyebiliyor. Kısacası kamera ya da sensörler sizin nasıl yürüdüğünüzü ya da koştuğunuzu bile sisteme kaydedip, bunu tespit etmede kullanabiliyor.

Kameralar ve sensörlerle birlikte kendini de eğiten yapay zeka teknolojisi, her mahkümü birbirinden ayırıp, gardiyanlara olası sorunların sorumlularını bile isim listesi halinde verebilmesi bile mümkün olacak gibi gözüküyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.