Analistler, Tesla'nın 2019 ilk çeyrek satışlarından umutlu değil

Analistler, Tesla'nın 2019 ilk çeyrek satışlarından umutlu değil

2018 yılının dördüncü çeyreğinde 139 milyon dolar kar yaptığını açıklayan Tesla, 15 yıllık tarihinde de bir ilk imza atmıştı. Tesla en karlı dönemini yaşasa da 2019 yılı Elon Musk'ın hesaplarında olduğu gibi başlamadı. Zira geçtiğimiz günlerde 30.000 aracının satışı için şirket çalışanlarından yardım isteyen Musk için en Tesla yanlısı analistler bile bugünlerde şirkete şüpheli yaklaşıyor.

New Street Research'den Pierre Ferragu çarşamba günü yaptığı açıklamada, "2019 ilk çeyrekte, Model 3 satışlarının 50.000 ile 65.000 arasında herhangi bir yerde olabilir." dedi. Aslında bu, Tesla için düşük bir satış sayısı değil. Ancak  geçtiğimiz yıl toplam 245,000 araç satan Tesla'nın 2018 de sattığı Model 3 sayısı 140 bindi. Öte yandan 2018 son çeyrekte 63,359 Model 3 satılması Tesla'nın yüksek 2019 hedefleri koymasına neden olmuştu.

Diğer yandan Jefferies analisti Philippe Houchois verdiği demeçte ise  "1. çeyrek sonuçlarıyla ilgili bazı gerginlikleri inkar edemeyiz." sözlerine yer verdi. Uzun süredir devam eden 450 dolarlık fiyat hedefi ile borsada hisseleri yüzde 40 artan şirkete şüphe ile yaklaşan Wall Street analizleri ise Tesla’nın bu çeyrekte hisse başına yaklaşık 0.58 dolar kaybedeceği öngörüsünü veriyorlar.

Tesla araç satışlarındaki en büyük neden, şirketin ABD pazarında bu çeyrekte istediği ilgiyi görememesi olarak yer alıyor. Ancak bu pazarda talep azalsa da şirket, Avrupa ve  dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı Çin'de pazar payını büyüteceğini düşünüyor.

Tesla'nın araç iade politikası değişti

Bu arada Musk, Tesla satışlarını artırabilmek için satışa yönelik stratejiler geliştiriyor. Araç üreticisi Tesla sahiplerinin şirket ile birlikte bir deneme sürüşü yapıp yapmadıklarına bakılmaksızın, 7 gün içinde ve araçları 1500 km'yi geçmedikleri sürece ödedikleri ücretin tamamını alarak, araçları teslim edebilecekler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.