Norveç, elektrikli ve kablosuz şarj olabilen taksi filosu kuracak

Norveç, elektrikli ve kablosuz şarj olabilen taksi filosu kuracak

Norveç'in başkenti Oslo, yakın gelecekte dünyada ilk kez kablosuz şarj olabilen elektrikli taksi ağının ev sahibi olabilir. Ülkenin temiz enerji üreten şirketi Fortum, bu alt yapıyı oluşturmak için Oslo Şehri ve Amerikan Momentum Dynamics firması ile iş birliğine girdiğini duyurdu.

İş birliği, indüksiyon teknolojisini kullanarak kablosuz şarj ağı kurmayı hedefliyor. Taksinin park ettiği yere koyulması beklenen şarj plakaları, taksiye yerleştirilen bir alıcı ile buluşacak. Böylelikle, aracın 75 kilowatt'a kadar şarj edilmesi sağlanacak.

Fortum Charge & Drive, uzun süredir taksi filosunun elektrifikasyonu için taksi endüstrisi ile birlikte çalışıyor. Projenin hayata geçirilmesindeki en büyük nedenlerden biri kablolu şarj dolum merkezlerindeki altyapı eksikliği. Zira taksi sürücülerinin bir şarj cihazı bulması, takması ve ardından aracın şarj olmasını beklemesi çok zaman alıyor. Kablosuz hızlı şarj projesi bu sorunları çözmeyi ve böylece yalnızca Norveç'te değil, tüm dünyada taksi sektöründen kaynaklanan iklim emisyonlarını azaltmayı hedefliyor.

Fortum Charge & Drive Başkanı Annika Hoffner, "Kablosuz şarj cihazlarını, Oslo Merkez İstasyonu'ndakiler gibi taksi duraklarına kuracağız. Taksiler şarj cihazına kadar sürecek ve kablosuz şarj seansı otomatik olarak başlayacaktır. Bu taksilerin, yeni müşteriler beklerken araçlarını şarj etmelerini sağlar. Bu sırada egzoz yaymayan taksiler, pillerini de şarj edebilecekler"diyor.

Oyun değiştirici olan bu kablosuz şarj sistemi ile hedefin Oslo taksilerini 2023 yılına kadar emisyondan arındırmak olduğunu paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.