YouTube, çocuk istismarı yapan popüler YouTuber'ın kanalını kapattı

YouTube, çocuk istismarı yapan popüler YouTuber'ın kanalını kapattı

YouTube bir ailenin tuhaf maceralarını paylaşan Fantastic Adventures isimli popüler bir YouTube kanalını, videoları yapan Machelle Hackney ismindeki kadının çocuklarını istismar etmesine yönelik suçlamalar nedeniyle kapattı.

Machelle Hackney, bu ayın ilk haftalarında Arizona polisi tarafından çocuk istismarı iddialarıyla bağlantılı olarak tutuklandı. Fantastic Adventures isimli bir YouTube kanalına sahip olan Hackney, evlat edindiği 7 çocukla birlikte skeçler canlandırıyor, süper kahraman temalı maceralara atılıyordu. Fantastic Adventures kanalı ürettiği içeriklerle 800 bin aboneyi kendine çekmeyi başarmıştı.

Ancak Polisin ifadesine göre  yaşananlar YouTube kanalında görülenlerden çok daha farklıydı. Bir şikayet üzerine ailenin evine kontrole giden Maricopa polislerinin raporuna göre; Hackney çocukların YouTube videolarında repliklerini unutması halinde ya da direktifleri tam olarak yerine getirmediklerinde onları açlıkla, dayakla ve tuvaletin kullanımını kısıtlandırarak cezalandırıyordu.

YouTube Çarşamba akşamı hesabı topluluk kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle kapattı. Kanala ait tüm detaylar ve videolar da platformdan kaldırıldı.

Polisler gerçekleştirdikleri kontrolde çocukların eksik beslendiğini saptadı. Solgun görünen çocukların, gözlerinin altında morluklar olması, normalden daha zayıf olmaları, aç ve susuz olduklarını ifade etmeleri polisleri bu kanıya yönlendirdi. Çocuklardan biri yıllardır okula gitmediklerini ve onun yerine YouTube filmlerini çekildiği "yeşil ekran odasında" vakit geçirdiklerini söyledi.

Çocuklardan bazıları ise yaşadıkları istismarı detaylandırdı. Kız çocuklardan biri Hackney'nin vajinasına biber gazı spreyi sıktığını söylerken, erkek çocuklardan biri penisinin ucunu kanayana kadar tırnaklarıyla çimdiklediğini ifade etti.

YouTube yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“YouTube’da güvenliği çok ciddiye alıyoruz.Gençleri korumak için lider çocuk güvenliği örgütleri ve endüstrimizdeki diğer kişilerle yakın işbirliği içinde çalışıyoruz. Bu nitelikteki ciddi iddiaların farkına vardığımızda harekete geçiyoruz.”

YouTube tutuklamanın farkına vardığında ilk etapta kanalın gelir elde etmesini engelledi. Yani YouTube Fantastic Adventures kanalının videolarını işaretleyerek reklam veren dostu videolar arasından kaldırdı. Böylece kanal, videolarına hem daha önce verilen reklamlardan hem de olay esnasında devam eden reklamlardan gelir elde etme olacağını kaybetti.

Hackney, 7 çocuk istismarı suçlaması, 5 yasa dışı hürriyetten yoksun tutma suçlaması, 2 çocuk tacizi suçlamasıyla kefalet seçeneği olmadan hapishanede tutuluyor. Hackney'nin yetişkin statüsündeki iki oğlu Logan ve Ryan Hackney ise istismarı bildirmemekten dolayı suçlamalarla karşı karşıya.

Hackney çocukları istismar ettiği yönündeki suçlamaları inkar ediyor ve yaptığı tek cezalandırmanın tokat atma ve odaya kapatma olduğunu belirtiyor. Hackney'nin tutuklanmasıyla birlikte evlatlık edinilen 7 çocuğun da evden taşınması sağlandı.

YouTube, içerik üreticisinin videolardan elde ettiği geliri paylaşmazken, YouTube istatistiklerini inceleyen bir site olan Social Blade bu konuda tahminlere yer veriyor.. Social Blade verilerine göre, Fantastik Adventures kanalı her ay 8 bin 900 dolar ile 42 bin 400 dolar arası bir gelir elde etti.

YouTube daha önce hesabı yalnızca "bir soruşturma yapıldıktan sonra" kapatacağını belirtmişti. Aslında bu yaklaşımı geçtiğimiz yıllarda benzer olaylar için de sergilemişti. Örneğin SevenAwesomeKids kanallarının sahibi Ian Rylett, ilk kez 2018'de çocuk istismarı iddialarıyla ilgili olarak tutuklandığında şirket aynı yolu izlemişti. Hatta SevenAwesomeKids kanallarının silinmesi, Rylett'in çocuk istismarı suçlamalarından suçlu bulunmasının ardından yani bu ayın başlarında gerçekleşti.

Platformdaki çocuk istismarı ve moderasyon problemleri nedeniyle uzun süredir eleştirilen YouTube geçtiğimiz ay da platformdaki pedofiller nedeniyle Disney, Epic Games ve Nestle gibi reklam verenleri kaybetmişti. 28 Şubat'ta yaptığı bir duyuruda çocukların yer aldığı videoların yoruma kapatılacağını belirten YouTube, ister istemez içerik üreticileri tarafında çocuk istismarı ile yüzleşmeye devam ediyor. YouTube kullanıcıları ise bu olaylar karşısında, sevdikleri içerik üreticilerinin gerçek kimlikleriyle tanışırken, uzun süredir bir trajediye destek verdiklerini fark ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.