Bir süre önce platformuna alışveriş özellikleri ekleyen Instagram, 130 milyon kullanıcının uygulamadan çıkmadan alışveriş yapmasına imkan sağladı. Kullanıcıların ödeme bilgilerini depolayarak hızlıca alışveriş yapmasını sağlayan uygulama, yeni "Instagram ile ödeme yap" özelliğini ABD'de 20'den fazla markada da yayına aldı.
Adidas, Kylie Cosmetics ve Warby Parker gibi ABD'deki en popüler 20 markada yayına alınan bu özellik sayesinde markalar, ürün satın almak isteyen kullanıcıları web sitesine yönlendirmek zorunda kalmayacak.
Instagram bu yeni gelişme konusunda ödemelerden komisyon alacaklarını da belirtti:
“İşlemle ilgili masrafları dengelemenin yanı sıra, ödemeyi mümkün kılan programları ve ürünleri finanse etmek için bir komisyon ücreti getireceğiz. Şu anda belirli rakam paylaşmıyoruz. Kapalı beta döneminde işletmelerle komisyon ücretini test ediyoruz. Bu ücret, tüketiciler için mallarının fiyatını değiştirmeyecek. ”
Anlaşıldığı üzere Instagram, kullanıcılardan hizmet bedeli almak yerine satın almadaki yüksek dönüşüm oranları karşılığında markalardan ücret talep etmeyi tercih ediyor.
Eğer Instagram'ın yeni ödeme sistemi markalara beklediği dönüşümü verirse, bu durum Instagram reklamlarında da artış yaratabilir. Instagram ile ödeme yap seçeneğinde kullanıcıların ürünü satın almadan önce izlediği adımlarda ciddi bir azalma söz konusu. Bu nedenle markaların bu yeni özelliği kullanıcı deneyimi açısından benimsemesi de olası.
Instagram ile ödeme yap seçeneğini kullanan markalar bu özelliği şimdilik sadece organik gönderilere ekleyebiliyor. Ancak ödeme seçeneği eklenmiş reklamlar yayınlamak Instagram'ın gelirlerinde ciddi bir yükseliş yaratabilir.
Ödeme etiketleri, kapalı betaya dahil olan markaların akıştaki gönderilerinde, Hikayelerinde ve Keşfet içeriklerinde görülecek. Kullanıcılar bir gönderinin ürün etiketine basıp açtığında "Web Sitesinde Görüntüle" butonu yerine "Instagram ile ödeme yap" düğmesini görecek.
Instagram'dan ilk kez ürün satın alan kullanıcılar, ödeme bilgilerini girerek özellikten faydalanabilir. Ancak girdikleri ödeme bilgilerinin ilerleyen dönemde de kullanılmak üzere depolandığını belirtelim. Instagram özellik kapsamında depolanan bilgilerle ilgili şu ifadeleri kullanıyor:
"Kullanıcılar, korunan ödeme bilgilerinin tek bir yerde bulunmasıyla, defalarca giriş yapmalarına ve bilgilerini yeniden girmelerine gerek kalmadan favori markalarından alışveriş yapabilirler."
Kullanıcılar Instagram'da bir ürün satın aldıktan sonra yeni "Siparişler" sekmesinden teslimat sürecini takip edebiliyor. Bu sekmede iptal etme seçenekleri ve satıcının iletişim bilgileri de bulunuyor. Bunun yanı sıra ürünün teslimat süreci başladığında Instagram kullanıcılara bildirim gönderiyor.
Markalar ise kullanıcıların iletişim bilgilerine ve adreslerine erişebiliyor ancak ödeme bilgisini edinmiyor. Öte yandan kullanıcılar e-posta adreslerini markalara vermeme seçeneğine de sahip. Bu anlamda markaların, web sitesinden satışa kıyasla çok daha az veriye eriştiğini söylemek mümkün. Yine de Instagram, hangi satışlar konusunda markalara istatistik sağlayacağını ifade ediyor.
Kullanıcılar ödemeleri PayPal, Visa, Mastercard, American Express veya Discover ile yapabiliyor. Bunun yanı sıra Instagram ilerleyen süreçte markaların ödeme özelliğini Shopify, BigCommerce, ChannelAdvisor ve CommerceHub gibi araçlara entegre etmesini de sağlayacak.
Bu yeni gelişmelerle birlikte hayatına fotoğraf uygulaması olarak başlayan Instagram'ın yakın gelecekte tamamen bir e-ticaret platformu olarak konumlanacağını söylemek mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap