Facebook'un yeni oyun sekmesi, Twitch ve Youtube ile rekabetini güçlediriyor

Facebook'un yeni oyun sekmesi, Twitch ve Youtube ile rekabetini güçlediriyor

Haziran ayından bu yana oyun alanında Twitch'ten rol çalmak için adımlar atan Facebook, haber kaynağına yerleştirdiği yeni Oyun sekmesiyle ciddi bir rekabete resmi olarak adım attı. Yeni Oyun Sekmesi ile kullanıcıların oyunlara, oyun odağındaki canlı yayınlara ve takip ettikleri oyun gruplarına daha kolay bir şekilde erişmesi hedefleniyor. Aynı şekilde kullanıcıların bu sekme ile ilgi alanlarını temel alan yeni içerikleri keşfetmesi de kolaylaşacak.

Yeni Oyun sekmesinde karşınıza çıkan haber kaynağında anlık oyunlar, önde gelen içerik üreticilerinin oyun videoları, espor etkinlikleri, oyun yayınlarından haberler ve üye olduğunu oyun gruplarından içerikleri görüyorsunuz.

Facebook'un bu yeni oyun sekmesi aslında gücünü geçtiğimiz yıl yayınlanan Fb.gg platformundan alıyor. Bünyesinde Facebook’ta yayınlanan tüm videolu oyun içeriklerini bulunduran Fb.gg, oyuncular ve hayranlar için yeni bir etkileşim platformu olarak öne çıkıyor. Facebook yayına aldığı yeni oyun sekmesi sayesinde ise Fb.gg'nin erişimini arttırarak platformun daha fazla kullanıcıya ulaşmasına destek olabilir.

Twitch ve YouTube oyun alanında en sık tercih edilen sosyal ağlar olarak öne çıkarken, geniş ölçekte faaliyet gösteren Facebook, ödemelerden daha az pay alması nedeniyle yayıncıların tercihi olabilir. Fb.gg'de aktif olan oyuncular Facebook'un kişiselleştirilmiş önerileri sayesinde yeni izleyiciler çekmeyi başarırken, sanal bahşiş özelliği ile görüntülemeleri gelire dönüştürebiliyorlar.

Facebook yayıncılara verilen bahşişlerden yüzde 5 ile 30 arasında kesintiler yapabiliyor ancak eğer kullanıcılar sanal paraları daha büyük paketler halinde alıyorsa Facebook yaptığı kesintiyi azaltıyor. Yayıncıların takipçilerinden alınan abonelik ödemelerinde de en fazla yüzde 30 oranında bir kesinti gerçekleşiyor. YouTube'da da kesintiler en fazla yüzde 30 oranında seyrederken Twitch yüzde 50 ye varan kesintiler yapıyor.

Dolayısıyla Facebook'un Twitch karşısında daha fazla yayıncı çekme ihtimali de artıyor. Bunun yanı sıra oyun yayıncılarının, Facebook'a kesintilerin bu seviyede devam edeceği konusunda güvenmesi pek mümkün değil. Kaldı ki Twitch'in oyun odağında geliştirdiği özellik ve yeniliklerin Facebook'ta hayat bulamama ihtimali de söz konusu. Yayıncılar, Twitch'e yüksek oranda bir pay verse de, platform ulaştığı hedef kitle ve segmentasyon bakımından bunun karşılığını veriyor.

Facebook ise tıpkı yakın zamanda YouTube'un da yaptığı gibi kullanıcı tabanının ilgisini oyunlara çekmeye çalışacak. Platformunda 700 milyon kişinin oyun oynadığını, oyun videoları izlediğini veya oyun gruplarıyla etkileşime geçtiğini belirten Facebook,  oyun sekmesinin yanı sıra Facebook Gaming Android uygulamasının testlerine de devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.