Eğer Apple, App Store komisyonunda indirime giderse yıllık maliyeti 10 milyar dolar olacak

Apple bir süredir AppStore üzerinden aldığı komisyonlarla alakalı olarak topa tutuluyor. Ciddi baskılar sonucunda komisyon oranlarında indirim yaparsa Apple, bu sebeple 10 milyar dolara yakın bir gelir kaybı olacak.
Eğer Apple, App Store komisyonunda indirime giderse yıllık maliyeti 10 milyar dolar olacak

Bir şekilde yarattıkları ekosistem çok güçlü olan, monopolleşen platformlar son dönemde ciddi şekilde baskı altında. Apple, Google ve Steam gibi platformlar, son zamanlarda geliştiriciler tarafından topa tutuluyor. Uygulama geliştiricileri, oyun şirketleri hatta Spotify ve Netflix gibi dev girişimler bile bu durumdan şikayetçi.

Apple'ın patronu Tim Cook'un en çok eleştirildiği konuların başında da bu komisyonlar geliyor. Analistlere göre yüzde 30 civarında alınan komisyonlar yüzde 15 oranına düşürülürse, bunun Apple'a yıllık maliyetinin 10 milyarlar doları bulacağı tahmin ediliyor. Bu durum ise ilk etapta uygulama geliştiricilerine yarayacak.

Son olarak Spotify'ın, Apple'ı Avrupa Komisyonu nezdinde şikayet etmesi de işin vehametini ortaya koyuyor. Spotify'in kurucu ortaklarından ve şu anki CEO'su Daniel Ek'in kaleme aldığı blog yazısında, Apple'a karşı tutumlarını kaleme aldı. Haksız rekabete yol açan konuları bir bir dile getiren Spotify CEO'su, Apple'ı zor bir sürecin beklediğini ortaya koyuyor.

Apple'ın yüksek komisyonları sebebiyle pek çok şirket App Store üzerinden yaptığı yeni üyelik alımlarını durdurmuş, üyelik için kullanıcılarını kendi web sitelerine yönlendirmeye başlamıştı. Ancak bu da kullanıcı deneyimine etki eden ve üye kazanma süreçlerini baltalayan durumlar olarak ortaya çıkıyor. Bu ilişki aslında bir çeşit aşk nefret ilişkisine dönmüş durumda.

Oyun dünyası da aynı durumdan muzdarip. Steam platformunda bazı oyun yapımcıları, kendi oyun platformlarını kurmaya bile başladı. Örneğin geçtiğimiz aylarda Epic Games, kendi oyunları için Epic Store'u hayata geçirdi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.