Konu insanlara olan güvene geldiğinde özellikle refah seviyesi yüksek ülkelerde bu konuda örnek davranışlar sergileniyor. Norveç'te birçok mağaza ya da alışveriş merkezinde üstünüzü tarayacak bir Xray aracı yok. Almanya'da metroya binmek için arasından geçeceğiniz bir turnike mevcut değil. Otobüse bile aracın orta kapısından bindikten sonra bir koltuğa oturabilirsiniz.
Ancak dünyanın çok büyük bir kısmında bu yazdıklarımız şimdilik bir hayalden ibaret. Teknolojik gelişmeler ise küresel şehir taşımacılığına farklı bir boyut getiriyor. Bir süredir Shenzhen Metrosu'nun üzerinde çalıştığı bir projede yolcular bilet almak yerine, metroya yüz tanıma yöntemi ile biniyorlar. Şu anda sadece tek bir istasyonda deneme aşamasında olan projenin ise genişletilmesi bekleniyor.
Shenzen, 12 milyon nüfusu ile dikkat çeken bir metropol. Her gün toplu taşıma araçlarına binmek için gişelerden geçmek zorunda kalan halka bu fikir zaman kazandırıcı bir yöntem olabilir. Öte yandan sisteme bağlı bir banka ödeme yöntemi ile de kart doldurma ya da bilet alma sorunları da ortadan kalkıyor.
Projenin başarısında elbette 5G ağ bağlantısının rolü de var. Zira yüzlerini küçük bir tablete çeviren yolcuların yüz tanıma süreçleri süper hızlı bir 5G ağ bağlantısı tarafından destekleniyor.
Olası kaçak yolculukları önleyecek bu sistem başarılı olsa da gizliliğin her geçen gün kaybolduğu bir dünyada yaşıyoruz. Bu sistem pazarlama dünyasında da büyük bir ilgi görebilir. Mesela makyaj yapmayı seven bir bireyseniz, yaptığınız makyaj stilinden bile size uygun kozmetik ürünlerin reklamlarına maruz kalabilirsiniz Bu örnekler, her endüstride kategorileri ile çoğaltılabilir elbette.
Daha kişiselleştirilmiş, daha deneyim dolu bir dünyaya doğru hızla gidiyoruz. Bu biraz ürkütücü olsa da bireyler olarak bundan pek bir kaçışımız yok gibi görünüyor. Buna karşı bir duruş sergileyebilmek içinse Manshausen Adası gibi bir yere yerleşmek gerekiyor sanırsam. Gerçi orası bile bugünlerde sosyal medya fenomenlerinin uğrak yeri oldu.
Shenzhen Metrosu'nun projesine dönecek olursak, projenin yüz tanımaya yönelik yapay zeka destekli algoritmanın arkasında ise Huawei yer alıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap