Gemius, Türkiye'de kadınların internet kullanım alışkanlıklarını açıkladı

Gemius, Türkiye'de kadınların internet kullanım alışkanlıklarını açıkladı

İnternet kullanıcılarının davranışlarını ölçen Gemius, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel "Türk Kadınlarının Dijital Haritası" isimli bir rapor yayınladı. Gemius'un kadınların internet kullanımındaki alışkanlıklarını IAB Türkiye Internet Ölçümleme Araştırması ve Gemius AdReal vasıtasıyla hazırladığı rapora bakarak internet kullanıcısı kadınların internette yoğun olarak hangi siteleri ziyaret ettiklerini, hangi sitelerde uzun süre vakit geçirdiklerini öğrenmek mümkün.

2018 yılında kadın internet kullanıcılarının sosyo ekonomik statüsüne (SES) baktığımızda, PC toplamında yüzde 36'lık kesimin AB, yüzde 23'ün C1, yüzde 26'nın C2, yüzde 16'nın DE kategorilerinde olduğunu görüyoruz. Mobil toplamına baktığımızda ise yüzde 38'lik kesimin AB, yüzde 23'ün C1, yüzde 25'in C2 ve yüzde 14'ün DE kategorilerine dağıldığını söyleyebiliriz.

Sosyal ağlarda geçirilen ortalama süre 29 dakika 48 saniye

Kadın internet kullanıcılarının en fazla ziyaret ettiği kategoriler ise sırasıyla video/TV, sosyal ağlar, haber, e-ticaret ve yaşam olarak karşımıza çıkıyor. Kategorilerde geçirilen kişi başına günlük ortalama sürenin, sosyal ağlar için 29 dk 48 sn, ilanlar için 20 dk 25 sn, e-ticaret platformları için 18 dk 54 sn, oyunlar için 18 dk 31 sn ve haberler için 17 dk 41 sn olduğunu görüyoruz.

2018 yılı genelinde, internetteki kadın kullanıcılar baz alındığında bankacılık kategorisinde en fazla gerçek kullanıcıya ulaşan banka Garanti Bankası oldu. Kadın yoğunluk endeksine bakıldığında da birinci sırayı Garanti Bankası alırken onu sırasıyla Ziraat Bankası ve Yapı Kredi izledi.

Otomotiv sektöründe Ford ilk sırada

Otomotiv sektöründeki markalar arasında en büyük gerçek kadın kullanıcı kitlesine ulaşan marka Ford oldu. Kadın kullanıcı yoğunluk endeksinde ise ilk sıra Nissan'ın olurken, ikinci ve üçüncü de sırasıyla Kia ve Audi oldu. Oyun kategorisinde ise PC'den ziyaret eden aylık ortalama kadın kullanıcı sayısı 2 milyon 265 bin 60 olarak açıklandı. Bu sayı da bankacılık kategorisinin ardından en büyük ortalama kadın kullanıcı kategorisine oyunun ulaştığını gösteriyor.

Giyim kategorisinde kadın kullanıcı yoğunluk endeksine göre sıralamada İpekyol birinci sırada, Stradivarius ikinci sırada ve Mango üçüncü sırada yer aldı. Gerçek ziyaretçi sırasında son sıralarda bulunan The Body Shop ve Clinique, kadın kullanıcı yoğunluk endeksinde ilk iki sıraya otururken üçüncü sıraya da Flormar yerleşti.

En fazla kadın kullanıcı Trendyol'da

Yoğunluk endeksine göre kadın kullanıcıların yoğun olarak bulunduğu uygulamalar sırasıyla, StarTV, Kızlar Soruyor ve puhutv'nin uygulamaları oldu. YouTube ve Netflix'in kadın kullanıcı başına aylık ortalama izlenme süreleri YouTube için 9 saat 11 dk olurken, Netflix için 10 saat 29 dk olarak açıklandı.

Son olarak en fazla kadın internet kullanıcısına ulaşan 5 marka sırasıyla Trendyol, Çiçeksepeti, Google, Shein ve Netflix oldu.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.