Denver belediye seçimlerinde oy vermek için blockchain tabanlı Voatz kullanılacak

Denver belediye seçimlerinde oy vermek için blockchain tabanlı Voatz kullanılacak

Blockchain tabanlı oy kullanma uygulaması Voatz, Mayıs ayında Denver'de gerçekleşecek olan belediye seçiminde test edilecek. Böylece dört yıldır aktif olan şirketin, uygulamayı bir kez daha geniş kapsamda test edeceğini belirtelim.

Bu test ile birlikte aktif olarak orduda çalışanlar ve ailelerinin yanı sıra denizaşırı ülkelerde olan seçmenler uygulama üzerinden oy kullanacak. Seçmenler bugün Voatz tarafından gönderilen bir bülten ile bu konuda bilgilendirildi. Uygulama üzerinden oy vermek isteyenler bir link aracılığı ile Voatz'a kayıt olabilecek.

Voatz şimdiye kadar 30'dan fazla başarılı test yürüttüğünü ifade ediyor. Bunlardan ikisinin Tusk Philanthropies finansal desteğiyle Batı Virginia'da gerçekleştiğini belirtelim. Hatta Tusk Philanthropies'in verdiği desteklerle birlikte yatırımcı ve stratejist Bradley Tusk da New Yorker'da bu iki proje ile anıldı. 

Batı Virginia'da gerçekleşen bu iki projeden biri, yurtdışındaki vatandaşlara ve yurtdışında konuşlandırılmış askeri üyelere, telefonları üzerinden oy kullanmak için Voatz'a erişti. Ancak bu erişim, yalnızca iki eyaletin sakinlerine açık olan küçük bir pilot proje olarak konumlandı. Uygulamanın teknolojisi, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan ABD’deki seçimlerde tekrar test edildi. Bu testte ülkede bulunan 55 eyaletten 24’ünden yaklaşık 150 kişi oy kullandı.

Voatz blockchainden faydalanan ilgi çekici bir alternatif olarak konumlansa da, birçok kişi uygulamanın hacklenebilir olduğunu iddia ediyor. Öte yandan deniz aşırı ülkelerde görev yapan ordu personelinin şu anda kullandığı yöntem, Voatz'a kıyasla pek de iç açıcı değil.

Genellike e-posta üzerinden oy kullanan personele farklı bir seçenek olarak sunulan Voatz, oyları, en fazla 32 “izinli” bilgisayar arasında iletiyor. Üstelik bu bilgisayarlar, bir oyu kayıt altına almadan ve saymadan önce kullanılan oyun meşru olduğuna algoritmik olarak karar vermek durumda.

Bu karar verme durumu ise sadece bir seçmenin birçok farklı adımdan geçerek kimliğinin tespit edilmesinden sonra gerçekleşiyor. Seçmenin tespit edilmesi için izlenilen adımlar arasında, seçmenin, bir telefon numarası ve sekiz haneli bir kod girmesi, kendisinin veya ehliyetinin bir fotoğrafını göndermesi yer alıyor.

Aynı şekilde seçmenin bir sonraki adımda yüzünün videosunu çekmesi ve yüklemsi de gerekiyor. Böylece bu veriler yüz tanıma teknolojisi tarafından işlenerek oyu kullanan kişi ile seçmenin aynı insan olup olmadığı doğrulanabiliyor.

Denver şehri, 4 bin uluslararası seçmenin uygulamayı kullanmak için uygun şartlara sahip olduğunu ifade ediyor.

Görsel Kaynak: Getty Images

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.