Halka arza hazırlanan Lyft'in yıllık kaybı 1 milyar dolara yaklaştı

Halka arza hazırlanan Lyft'in yıllık kaybı 1 milyar dolara yaklaştı

Halka açılmaya hazırlanan Lyft, bu kapsamda ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu'na S-1 formunu sundu. Bilmeyenler için S-1 formunun şirketin tüm finanasal detaylarını içerdiğini ekleyelim.

Uber'in rakipleri arasında yer alan şirket, Nasdaq Borsası'nda “LYFT” sembolü altında ilk çıkışını yapacak. JPMorgan Chase & Co., Credit Suisse Group AG ve Jefferies Financial Group Inc.'in liderlik edeceği halka arzda Lyft'in değerlemesinin 20 milyar dolara çıkması bekleniyor. Özel yatırımlarla birlikte şirketin bir önceki değerlemesinin 15.1 milyar dolar olduğunu düşünürsek, Lyft'in halka arzda önemli bir sıçrama yapacağını söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra Lyft'in henüz ne kadar hisse satacağını ve bu hisseleri hangi fiyat aralığında satılacağını kesinleştirmediğini de ekleyelim. Sunulan belgeler 100 milyon dolarlık bir teklif boyutunu listeliyor, ancak bu rakamın bir öngörü olarak yazıldığını söylemek mümkün.

S-1 belgeleri, Lyft'in 2018'de 2.2 milyar dolar gelir elde ederek 2017'deki 1 milyar dolarlık gelirini ikiye katladığını gösteriyor. Ancak bu sırada şirketin kayıplarının büyümesi dikkat çekiyor. Şirketin sunduğu belgelerde 2.2 milyar dolarlık gelirin 911 milyon doları net kayıp olarak gösterilirken, 2017'deki 1 milyar dolarlık gelirin 688 milyon doları kayıp hanesinde yer alıyor.

Şu anda ABD araç paylaşım pazar payının yüzde 34'ünü elinde bulunduran Lyft, halka arz yaklaşırken bu rakamı yukarı taşımak için elinden geleni yapıyor. Lyft'ten geriye kalan yüzde 66'lık pazar payını ise Uber elinde tutuyor.

Lyft’in önemli hissedarları arasında ise halka arzın yüzde 13’ünde hisse sahibi olan Rakuten, yüzde 7.76 ile General Motors, yüzde 7.1 ile Fidelity , yüzde 6.25 ile Andreessen Horowitz ve yüzde 5.3 ile Alphabet yer alıyor.Sunulan belgelere göre Lyft sürücüleri, 2018'de 30.1 milyon yolculuk gerçekleştirirken, Lyft, 300 pazarda 1 milyardan fazla yolculuğa ev sahipliği yapıyor. Uber'in pazardaki güçlü duruşunun karşısında rekabet etmeye devam eden Lyft'in halka arz sürecini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.