Apple'ın Netflix rakibi servisinin aylık 15 dolar olması bekleniyor

Apple'ın Netflix rakibi servisinin aylık 15 dolar olması bekleniyor

Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Apple'ın Hizmetler üzerinden elde ettiği gelirlere odaklandığını aktarmıştık. Apple'ın bu hizmet gelirlerini büyütmesi için Goldman analistleri şirketin videolar, dergiler ve depolama hizmetleri gibi yeni içerik abonelikleri oluşturması gerektiğini öne sürüyordu.

Ancak analistlerin çoğu bu kehanetin gerçekleşmesini beklerken, Jefferies'ten Tim O’Shea bu teoriye karşı şüpheci bir yaklaşım sergiliyor. Apple'ın video hizmet abonelerinden aylık 15 dolar alacağını ön gören O'Shea, şirketin bu alanda iki büyük zorlukla karşılaşacağını ifade ediyor. Üstelik O’Shea, en olumlu tahminlerin bile şirkete yardımcı olamayacağını belirtiyor.

O'Shea yatırımcılara ilettiği notta video yayıncılıkta başarılı olmanın iki ana faktörü olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, Netflix'in başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği orijinal içerik üretimi olarak öne çıkarken, diğeri büyük stüdyolara ve ağlara ait içeriklere erişim olarak öne çıkıyor. Tim O’Shea, Apple'ın bu iki konuda da başarılı olamayacağını düşünüyor.

O’Shea'ya göre Apple Netflix'in orijinal içeriklere ve filmlere harcadığı bütçenin bir kısmını harcayacak ve böylece üçüncü parti içeriklere bağımlı bir teknoloji devinden fazlası olabilecek.  Ancak şirketin yüzde 30 pay isteme planı Hollywood stüdyoları ve kanallar için uygun olmayabilir.

Üstelik Apple, video hizmetini yayına almasından önce de Netflix, AppStore'a komisyon ödemekten kaçınıyordu. Geliştiricilerden iPhone uygulamalarına gelen abone başına pay alan Apple'a karşı Netflix kullanıcılarını web sitesi üzerinden abone olmaya teşvik ediyor.

Bunun yanı sıra O’Shea Apple'ın müşteri bulmaktada zorlanabileceğine dikkat çekiyor. O’Shea'ya göre çok sayıda prodüksiyon şirketi içeriklerini ve filmlerini Apple'ın hizmeti üzerinde sergilemekten çekinirse, Apple müşterilerini kendi video servisine kaydettirmekte zorlanabilir. Bu noktada Netflix, Apple’ın hizmetinin bir parçası olmaktan korkarken, HBO bunu henüz bu tarz bir girişimde bulunmadı.

O’Shea, önemli içerik üreten az sayıda oyuncuya dikkat çekerek, Apple'ın bunlardan bir iki tanesini kaybetmesinin, hizmetini ilgi çekici olmaktan çıkaracağını ifade ediyor.

Apple’ın devasa müşteri kitlesinin ve ekosisteminin aboneleri çekmek için iyi bir konumda olduğunu vurgulayan O’Shea,  Apple Music’teki hızlı büyümenin abonelerin potansiyelini gösterdiğini de kabul ediyor. Ancak O’Shea'ya göre Apple’ın video hizmeti Netflix’ten daha büyük olsa bile, yine de şirkete yardımcı olmayacağını söylüyor.

O’Shea, Apple’ın video servisinin 2023’te 250 milyon aboneye sahip olması durumunda, o yıl şirketin gelirinin yalnızca% 5’ini oluşturacağını tahmin ediyor. O’Shea, bu rakamın azalan akıllı telefon satışlarını telafi edemeyeceğini de ön görüyor. O’Shea'nın bu tahminde, Netflix'in 12 yıl boyunca video akışı sunduktan sonra 139 milyon aboneye sahip olmasını referans aldığını belirtelim.

Görünen o ki bazı analistlerin iddia ettiğinin aksine servislerdeki gelir büyümesi, iPhone satışlarındaki kaybı karşılamayacak seviyede. Bu noktada Cook'un belirttiği üzere iPhone fiyatlarında yeni bir strateji belirlemek şirket için yeni servis inşa etmekten çok daha faydalı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.