Google, iPhone'da varsayılan arama motoru olmak için 2019'da 12.2 milyar dolar ödeyecek

Google, iPhone'da varsayılan arama motoru olmak için 2019'da 12.2 milyar dolar ödeyecek

Google iPhone'un varsayılan arama motoru olarak konumlanmak için milyar dolar ödemeye devam ediyor. Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda Google'ın hem iPhone hem de Safari'de varsayılan arama motoru olarak yer almak için milyar dolarlık anlaşmalara imza attığını aktarmıştık. Goldman Sachs Apple'ın gelecek yıl Google ile yaptığı anlaşmalardan 12.2 milyar dolar gelir elde edeceğini ön görüyor.

Google'ın finansal raporunu inceleyen Goldman Sachs analisti Rod Hall, Google'ın 2018'de Apple'a TAC kısaltmasıyla da bilinen "trafik satın alma maliyeti" adı altında 9.46 milyar dolar ödeme yapmış olabileceğini öne sürüyor.

Hall, TAC büyümesi yavaşlasa da Goldman tahminlerine göre Google'ın Apple'a yaptığı ödemelerin gelecek yıl 12.2 milyar dolar'a 2021'de ise 15.6 milyar dolara çıkacağı ön görülüyor.

Bunun yanı sıra Hall, Apple'ın yakın zamanda yatırımcıların odağını Hizmetleri üzerinden sağlanan gelir akışına çektiğini söylüyor. Bu gelir akışı ise TAC'in App Store'dan kazanılan yüzde 15 ile yüzde 30'luk payların ve Apple Music gibi abonelik servislerinden alınan aylık ücretlerin birleşiminden oluşuyor. Apple yöneticileri yatırımcılarla gerçekleştirilen konuşmalarda bu gelirlere odaklanıyor.

Goldman ise Pazartesi yayınladığı notta şu ifadelere yer veriyor:

"TAC çalışmamızı Sensor Tower'daki App Store verileriyle birleştirerek, TAC ve Apple'ın uygulama mağazası indirme payının 2018'de Hizmetler gelirlerinin yüzde 51'ini ve hatta Hizmetler brüt karlarının da yüzde 70'inden daha büyük bir bölümünü temsil ettiği sonucuna vardık"

Bu noktada Apple'ın 2018 finansal raporunda Apple Hizmetleri'nin 37 milyar dolar topladığını belirtelim. Yatırımcılar ise bu büyümenin Apple'In toplam gelir büyümesine katkıda bulunacağını umut ediyor.

Öte yandan Goldman analistleri, Apple'ın bu hedefe ulaşabilmesi için yeni içerik abonelikleri oluşturması gerektiğini öne sürüyor. Bu kapsamında Apple'ın çevrimiçi videolar, dergiler ve depolama hizmetleri için yeni abonelik oluşturması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.