Google, Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için Apple'a servet ödeyecek

Google, Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için Apple'a servet ödeyecek

Teknoloji dünyasının en önemli firmalarından olan Apple ve Google, temelde rakip olarak görülseler de, birçok önemli anlaşma ve iş birliğine imza atıyorlar. CNBC'nin bir Bernstein analistine dayandırdığı habere göre Google, iPhone ve iPad'lerin Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için Apple'a 3 milyar dolar ödeyecek.

Apple'ın internet tarayıcısı olan Safari'nin varsayılan arama motoru olabilmek için ödenen bedelin oldukça hızlı arttığını da ekleyelim. 2014 yılında yine Google ve Apple tarafından yapılan bir önceki anlaşma 3 yıllık bir periyodu kapsıyordu ve her yıl için 1 milyar dolar karşılığında anlaşılmıştı.

1 milyardan 3 milyar dolara

Google'ın ödeyeceği meblağın 3 milyar doları bulabileceği yönündeki tahminler daha önce de basına sızmıştı. Kısacası varsayılan arama motoru olmanın bedeli 3 yıl içinde 1 milyar dolardan 3 milyar dolara kadar çıktı. Google'ın Apple'a 3 milyar doları ödemeyi kabul etmesi, iPhone'nun akıllı telefon, iPad'in ise tablet pazarını büyük ölçüde domine ettiğinin en büyük kanıtı olabilir.

Mobil/tablette kullanılan arama motorları pazar payları Kaynak: Netmarketshare

Anlaşmanın yenilenmesiyle birlikte Google, arama motoru anlamında mobil dünyaya hükmetmeye devam ediyor. Hem Android hem de iOS cihazların varsayılan arama motoru olan Google, mobil pazarın neredeyse tümüne hakim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.