Apple, Türkiye de dahil olmak üzere iPhone fiyatlarını düşürecek

Apple, Türkiye de dahil olmak üzere iPhone fiyatlarını düşürecek

Bir süredir gelişmekte olan ülkelere satış yapmakta zorlanan Apple, Ocak ayının ilk günlerinde 15 yıl sonra ilk defa gelir beklentisini düşürürerek herkesi şaşırtmıştı. Piyasa değeri 6 ayda yüzde 33 oranında düşen Apple, uluslararası piyasada karlılığı düştükçe fiyatlandırma politikasını yeniden düşünmeye başladı.

Şimdiye kadar yaşadığı gelişmelerden Çin gibi pazarları sorumlu tutan şirketin, iPhone fiyatları da bu çeyrekte yıldan yıla yüzde 15 düşüş gösterdi. Tim Cook verdiği bir röportajda, şirketin ABD dışında telefon satışlarının yeniden değerlendirdiğini belirtti. Fiyatı belirlemek için genel olarak ABD dolarını temel alan Apple, bunun uluslararası olarak daha yüksek fiyatlara yol açtığının farkında.

CEO Tim Cook röportajda konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi:

Yabancı para birimlerine ve ardından özellikle geçtiğimiz yıl boyunca iPhone ücretlerinin yükselmesiyle zayıflayan pazarlara baktığınızda durumu açıkça görüyorsunuz.Ve böylece Ocak ayına girdiğimizde ve bu pazarların bazılarındaki makroroekonomik durumları değerlendirdiğimizde, bu bölgelerdeki satışlara yardımcı olması umuduyla daha orantılı olan bir yıl önceki yerel fiyatlara dönmeye karar verdik.

Türkiye'de 700 milyon dolarlık kayıp

Bu arada değerlendirme süresince Çin pazarının ötesinde Apple'ın özellikle kur farkının yüksek olduğu ülkeleri de mercek altına aldığını belirtelim. Bu ülkelerden biri de bu yıl ciddi bir kur farkıyla karşılaşan Türkiye. Aralık ayında bir önceki yıla göre Dolar karşısında yüzde 33 değer kaybeden Türk Lirası, Apple'ın bir önceki yıla göre 700 milyon dolar satış kaybına yol açtı. Apple'ın Türkiye'de fiyat düşürmesi dünya genelinde en ucuz yapmayacaktır, maksimum indirimde ABD fiyatlarına eşitleyecektir. Bu eşitleme bile yurt dışından telefon alanların yeniden Türkiye'den alıma dönmesi demektir.

Aynı şekilde Apple'ın Japonya pazarında da zoruluklar yaşadığını belirtelim. Apple'ın ülkedeki satışları bir önceki yıla oranla yüzde 5 düşerek 6.9 milyar dolara geriledi.

Yine de Apple'ın yaşadığı bu düşüşte ekonomik nedenlerin ötesinde mobil cihaz konusundaki üretim kalitesinin küresel olarak yükselmesinin de etkisi var. Geçmişte yeni özellikler için her iki yılda bir mobil cihaz değişimi yapan kullanıcılar, artık satın aldıkları cihazları daha uzun süre kullanabiliyorlar. Üstelik Huawei ve Xiaomi gibi doğulu markaların, gelişmekte olan ülkelerdeki yükselişi de Apple'ın satışlarındaki düşüşle yakından ilintili.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.