Yüksek fiyatlı cep telefonlarından alınan ÖTV, yüzde 50'ye kadar artırılabilir

Yüksek fiyatlı cep telefonlarından alınan ÖTV, yüzde 50'ye kadar artırılabilir

Dün TBMM'ye sunulan yasa teklifine göre kitap, gazete ve dergiden alınan KDV sıfırlanabilir, ancak bununla birlikte yüksek fiyatlı telefona da yüzde 50'lik ÖTV'nin önü açılabilir. Ancak yasa tasarısının henüz bir teklif halinde. Geçtiğimiz aylarda da e-kitap, e-gazete ve e-dergiden alınan KDV oranının da yüzde 18'e ulaştığını hatırlatalım.

Buna göre cep telefonundan yüzde 50 ÖTV alınmasının önünü açacak olan tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Eğer teklif kabul edilirse de fiyatı 2 bin 400 TL'den fazla olan bir cep telefonundan alınan Özel Tüketim Vergisi'ni (ÖTV) yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarabilecek. Halihazırda yurt dışından Türkiye’ye getirilen cep telefonlarında yüzde 25 ÖTV alınıyordu. Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen yasa tasarısında ise cep telefonları üçe ayrılıyor. Birinci grup fiyatı 1200 TL’ye kadar olanlar olarak belirlenirken ikinci grup 1200-2 bin 400 TL arası fiyatta olanlar ve son grup da 2 bin 400 TL’den fazla olanlar olarak karşımıza çıkıyor.

Bahsi geçen fiyat gruplarındaki telefonların ÖTV oranları yasa tasarısında yukarıda da görebileceğiniz gibi yüzde 25 olarak bırakıldı. Ancak bununla birlikte hükümete özel tüketim vergisinin yüzde 50’ye kadar çıkarılması için yetki verildi. Kısacası hükümet isterse fiyatı 2 bin 400 TL’den yüksek fiyatlı bir telefonun ÖTV’si yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkarılabilecek. Söz konusu yüzde 25 de vergi matrahının üst sınırı dörtte birine kadar indirilebilecek.

Yeni yasa teklifi kabul edilirse yüksek fiyatlı cep telefonlarının satışlarının nasıl olacağı ve telefon üreticilerinin bu duruma nasıl yaklaşacağı ise şimdiden merak konusu olmaya başladı.

Görsel Kaynak: Deposit Photos

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.