E-kitap, e-dergi ve e-gazeteler için KDV oranı artırıldı

Elektronik kitaplar, gazeteler ve dergiler için mevcut Katma Değer Vergisi oranları artırıldı.
E-kitap, e-dergi ve e-gazeteler için KDV oranı artırıldı

Elektronik kitaplar, gazeteler ve dergiler için mevcut Katma Değer Vergisi oranları artırıldı. Resmi Gazete'de yayınlanan kararnameye göre daha önceki oranı yüzde 1 olan e-gazete ve e-dergi için oran yüzde 18'e çıkarken, daha önceki KDV oranı yüzde 8 olan e-kitap için de yeni KDV oranı yüzde 18 oldu. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanan karar 1 Ocak 2019'dan itibaren yürürlüğe girecek.

Vergi oranlarındaki değişikliğe ilişkin karar, KDV kanununun 28. maddesinin cumhurbaşkanına verdiği yetki doğrultusunda alındı. Kararda, "Gazete ve dergiler (21/6/1927 tarihli ve 1117 sayılı Kanun hükümlerine göre poşetlenerek satılanların tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)" dendi. Söz konusu (a) bendindeyse "Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, yüzde 18." deniyor.

Ülkenin okuma oranı düşecek mi?

E-kitap, e-gazete ve e-dergiler için belirlenen yeni KDV oranlarının yanında, bu tür gazete ve dergi okuyucu, elektronik kitap okuyucu, tablet ve benzerlerinin satışında ise yüzde 18 oranında KDV uygulandığını hatırlatalım. Doların yükselmesiyle birlikte artan kağıt fiyatlarıyla birlikte birçok yayınevi de kitap fiyatlarını artırmaya başlamıştı. Vaziyet böyle olunca, teknoloji de günden güne ilerlemeye devam ettiği için fiziksel kitaplara ulaşmakta güçlük çeken kişiler e-kitaplara yönelmeye başladı. Son dönemde fiziksel yayınların basımının azaldığı da su götürmez bir gerçek. Ancak elektronik yayınların KDV oranlarının artırılması durumu karmaşıklaştırmaya yetiyor. Anlaşılan o ki ülkede kitap, dergi, gazete okuyan insan sayısı günden güne azalmaya devam edecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.