126 milyon günlük aktif kullanıcı sayısını paylaşan Twitter yüzde 10 değer kaybetti

126 milyon günlük aktif kullanıcı sayısını paylaşan Twitter yüzde 10 değer kaybetti

Perşembe günü ilk kez günlük kullanıcı rakamlarını açıklayan Twitter'ın dördüncü çeyrekte 126 milyon günlük kullanıcıya sahip olduğu öğrenildi. Açıklanan bu rakam karşısında uzun süredir kullanıcı kaybı ile mücadele eden Snapchat'in Twitter'dan yüzde 48 oranında daha fazla kullanıcıya sahip olması dikkat çekti.

Bu dikkat çeken durumun yanı sıra Twitter'ın büyüme gösterdiğini söylemekte fayda var. Üçüncü çeyrekte 124 milyon günlük kullanıcıya sahip olan Twitter, 2017'nin dördüncü çeyreğinde günlük kullanıcı tabanında 116 milyon kişiyi bulunduruyordu.

Bu anlamda dördüncü çeyrek rakamlarıyla beklentinin üstüne çıkmayı başaran Twitter, yine de yüzde 10'luk bir hisse değeri kaybının önüne geçemedi.

Rakamların açıklanmasının uzun süredir bu anı bekleyen  yatırımcıları mutlu ettiği söylenebilir. Zira şirket, daha önce günlük aktif kullanıcı sayısını yıllık olarak yüzdelik büyümelerle aktarmaktaydı. Açıkçası günlük kullanım oranının artması için hissedarların desteği de önemli bir etkendi. Öte yandan hissedarlar kadar reklam verenler için de platformdaki kullanıcı tabanının hacmi oldukça mühim.

Twitter'ın sosyal ağ ekosistemindeki köklü geçmişini düşündüğümüzde bu rakamlarla diğer sosyal ağların gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Özellikle hala hayatta kalma savaşı veren ve buna dördüncü çeyrekte rağmen 186 milyon günlük kullanıcıya sahip olan Snapchat'ten dahi geride olması düşündürücü.

Twitter ile hemen hemen aynı dönemde kullanıcıların gözdesi haline gelen Facebook'un dördüncü çeyrekte 1.5 milyar günlük kullanıcıya sahip olduğunu da ekleyelim.

Twitter yetkilileri hissedarlara yönelik yazılan bir mektupta, günlük kullanıcı rakamlarını diğer şirketlerinkiyle yanında karşılaştırmamaları gerektiği konusunda uyardılar. Twitter'ın para kazanılabilir günlük aktif kullanıcıları (mDAU) olarak adlandırdığı günlük kullanıcı sayısı, yalnızca üçüncü parti bir hizmet veya uygulama aracılığıyla Twitter'a erişmek yerine, şirketin kendi web sitesine veya uygulamalarına giriş yapan ve reklam gösterilen müşterileri kapsıyor.

Bu yeni gelişmeler ışığında Twitter'ın bundan sonra aylık kullanıcı rakamlarını açıklamayacağını ekleyelim. Son zamanlarda Twitter'ın günlük kullanıcı sayısı yükseliş gösterse de aylık kullanıcı sayısında düşüş yaşanıyor. 2017'nin dördüncü çeyreğinde 330 milyon aylık kullanıcıya sahip olan Twitter, bu rakamın üçüncü çeyrekte 326 milyona dördüncü çeyrekte ise 321 milyona düştüğünü gördü.

Şirket, bu düşüşün GDPR'a uyum sağlamak için platformda yapılan değişikliklerle ilişkili olduğunu ifade ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.