Google'ın NoSQL çözümü Cloud Firestore tüm geliştiricilere açıldı

Google'ın NoSQL çözümü Cloud Firestore tüm geliştiricilere açıldı

2014 yılında Google'ın satın aldığı bulut tabanlı servis sağlayıcısı Firebase, resmi blogundan yaptığı duyuruya göre mobil ve web geliştiricilere bulut üzerinden NoSQL hizmeti veren servisi Cloud Firestore'u tüm kullanıcıların kullanımına açtı. Genel kullanıma açılması ile platformun yeni özellikleri ve kullanıma açılan 10 yeni bölge de açıklandı.

Cloud Firestore nedir?

Cloud Firestore, Google Cloud Platformu'nun geçtiğimiz yıl beta olarak kullanıma sunduğu, Realtime Database servisine alternatif olarak geliştirdiği bir NoSQL servisi.

Zaten Firebase'in gerçek zamanlı veritabanı servisi vardı, bu servise ne gerek var diyenler olabilir. Fakat iki servis arasında belirli farklar bulunuyor. Cloud Firestore, gerçek zamanlı veritabanı çözümüne göre daha hızlı bir şekilde karışık sorgulara cevap verebiliyor. Bulut üzerinde veritabanı otomatik bir şekilde ölçeklenebiliyor. Bu sayede geliştirici için ölçekleme derdi ortadan kalkmış oluyor. Veritabanının çevrimdışı kullanım olanağı gerçek zamanlı veritabanında sadece mobil tarafta sunulurken Cloud Firestore'da mobil tarafa ek web tarafında da sunuluyor. Servisin ücretlendirmesine gelecek olursak, gerçek zamanlı veritabanı, bant genişliği ve depolama miktarı ile ücretlendirilirken, Cloud Firestore bant genişliği ve depolamaya ek olarak veritabanı tarafında yapılan okuma, yazma ve silme operasyonlarını da dikkate alarak ücretlendirme yapıyor. Bu durum uygulamanın büyüklüğüne ve kullanımına göre daha ekonomik veya daha fazla bir ücret ortaya çıkartabiliyor.

Beta süreci boyunca geliştiriciler bu servisi kullandıklarında ihtiyaçları olmasa da multi-region yani çoklu bölge özelliği aktif bir şekilde kullanmak zorunda kalıyorlardı. Bu da maliyetleri doğal olarak arttırıyordu. Yapılan duyuru ile önümüzdeki günlerde servisin regional yani tek lokasyondan hizmet verme özelliğinin devreye alınacağı ve bu şekilde kullanım maliyetinin %50ye varacak şekilde düşeceği duyuruldu. Servisin kullanımı için Asya, Avustralya, Amerika ve Avrupa'da 10 yeni veri merkezinin de devreye alındığını ekleyelim.

Eklenen bu lokasyonlar ile birlikte geliştiriciler uygulamaları için en doğru lokasyonları seçerek kullanıcılarına hızlı hizmet verebilecekler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.