Vodafone, Huawei donanımlarını almayı geçici olarak durdurdu

Vodafone, Huawei donanımlarını almayı geçici olarak durdurdu

2018 yılında büyümesi ve ürünleriyle dikkat çeken Huawei, 2019’a kötü başladı. 1 Aralık Cumartesi günü Huawei CFO‘su ve veliahtı Meng Wanzhou’nun Kanada’da tutuklanmasıyla başlayan olayları, Polonya'daki casusluk suçlamaları takip etti.

İngiltere merkezli telekom devi Vodafone, bu hafta Huawei’den, Core Network olarak bilinen merkez ağ birimleri özelinde donanım almayı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Vodafone’un bu hamlesinin ardından diğer ülkelerin de Huawei ürünlerini almayı durdurması bekleniyor. Zira henüz somut bir adım atılmış olmasa da Almanya dahil olmak üzere birçok ülke Huawei ekipmanlarının 5G’ye erişimini kısıtlamayı düşünüyor.

Bu durumda dünyanın en büyük ikinci operatörünün satın almayı geçici olarak durdurması Avrupa ülkelerini kısıtlama adımlarını atmaya teşvik edebilir.

Vodafone'un aldığı bu durdurma kararının şimdilik sadece Avrupa pazarını kapsadığını da belirtelim. Ancak ilerleyen süreçte Vodafone'un Hindistan, Tükiye ve Afrika pazarında da bu hamleyi uygulaması söz konusu olabilir. Avrupa'da uygulanan bun kararın 5G hizmetlerinin piyasaya sürülme tarihinin gecikmesi ve ücretlerin yükselmesiyle sonuçlanabileceğini de belirtelim.

Vodafone CEO'su Nick Read ise konuyla ilgili görüşleri ise şöyle:

Şirket içinde Huawei'yi duraklatma kararı aldık ancak bu esnada yaşanan bu durumu sonlandırmak için birçok farklı kurumla, hükümetlerle ve Huawei ile iletişimdeyiz. Şahsi kanaatime göre Huawei gerçekten bu konuda açık ve çok çalışıyor.

Bu noktada Huawei'nin Çin Hükümeti'ne ajanlık yaptığı konusundaki suçlamaları reddettiğini de belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.